mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Újpest-Fradi: a magyar labdarúgás egyik legrégebbi rivalizálása

Pénteken Újpest-Ferencváros. A derbi. Mint tegnap említettük, a héten minden nap jelentkezünk valamilyen, a meccsel kapcsolatos anyaggal. Ma a derbi történetére tekintünk egy kicsit vissza.

Az Újpest-Ferencváros a magyar labdarúgás egyik legrégibb és a legnagyobb figyelem övezte rangadója. Felsorolni is nehéz lenne a sok nagyszerű meccset és eredményt, hiszen a Ferencváros a magyar labdarúgás legeredményesebb és legnépszerűbb csapata, míg az Újpest a második legrégebben alapított magyar sportegyesület, a megnyert bajnokságok számát tekintve a harmadik helyen áll, szurkolótábora ugyanakkor hagyományosan az egyik legnagyobb az országban.

Az első mérkőzést egyébként 1905 február 19-én játszották, azt a mérkőzést a Ferencváros nyerte 2-0-ra, míg a legutóbbi mérkőzést is a zöld-fehérek nyerték: a Ferencváros szeptember 22-én 3-1-re győzte le az Újpestet. Valamennyi találkozót tekintve a legnagyobb gólarányú győzelmet a Ferencváros aratta, amikor 1933. május 25-én 11–1-re nyerte a magyar kupa Hungária körúton rendezett döntőjét az Újpest ellen. Bajnoki mérkőzésen a Ferencváros legnagyobb arányú győzelme 1950. május 21-én született, amikor ÉDOSZ néven 8–1-re győzte le a Bp. Dózsát. 2010. szeptember 11-én a Ferencváros elleni eddigi legnagyobb gólarányú győzelmüket szerezték a lilák: az újpesti Szusza Ferenc Stadionban játszott mérkőzés 6–0-ra zárult.

A legemlékezetesebb meccsek


Persze, felsorolni is nehéz lenne a sok nagy mérkőzést, most mi próbáltunk néhányat összeszedni.

1933. május 25., Ferencváros–Újpest 11:1 (6:0) – Magyar Kupa, döntő
Harmadik bajnoki címére készült az Újpest, ezért lepett meg mindenkit, hogy a Ferencváros simán legyőzte a lilákat. Ez volt a Magyar Kupa-döntők történetének legnagyobb különbségű győzelme

1947. október 19., Újpest–Ferencváros 5:1 (1:1) – NB I
Az Újpest játékosaként 303 bajnokin 368 gólt termelő, ötszörös magyar gólkirály Zsengellér Gyula utolsó mérkőzése volt ez lila-fehér színekben. Az AS Romához távozó játékosa búcsúja emlékezetes lett, hiszen bár ő nem szerzett gólt, a lilák 5-1-re megverték a Fradit.

1950. május 21., ÉDOSZ–Bp. Dózsa 8:1 (3:1) – NB I
Először játszott egymás ellen ilyen néven a két együttes, és bár Szusza Ferenc már a második percben vezetést szerzett a vendégeknek, végül mégis ÉDOSZ-siker született, méghozzá nem is akármilyen. A 8:1-es győzelem nem az új névnek, hanem sokkal inkább az Aranycsapat két tagjának, az egyaránt háromszor beköszönő Czibor Zoltánnak és Kocsis Sándornak volt köszönhető.

1976. május 15., Ferencváros- Újpesti Dózsa 3–8 (3–4) – NB I
Az Újpest történetének egyik legfényesebb diadala volt ez, melyet a IV. kerületi csapat második félidei játékával ért el. Fazekas László nagy napja volt ez, a 92-szeres válogatott csatár öt gólt szerzett – a bajnokságot viszont a Ferencváros nyerte.


1979. szeptember 22., Ferencváros–Újpesti Dózsa 7–1 (4–1) – NB I
Fazekas ezen a meccsen is gólt szerzett, de ez most kevés volt a sikerhez. A zöld-fehéreknél ugyanis Pogány és Mészöly is kétszer volt eredményes, míg Pogány, Takács, Ebedli és Nyilasi egyszer volt eredményes.


1990. augusztus 18., Újpesti Dózsa–Ferencváros 0–5 (0–4) – NB I
Aki látta, valószínűleg nem felejti el ezt a meccset, két személy számára pedig egész biztosan örök életre szóló élményt jelent. Szenes Sándor és Lipcsei Péter is első NB I-es találkozóján lépett pályára, ráadásul a legnagyobb rivális otthonában, amely ennek tetejébe még bajnoki címvédő is volt ekkor. Szenes már az első percben betalált, majd a 37. percben még egyszer, ezzel pedig már 4–0-ra vezettek a vendégek. A második félidőben csak egyet lőtt a Fradi, ám az Újpestnek így is hatalmas pofon volt ez a nyitó fordulóban.


1994. augusztus 29., Ferencváros–Újpest 0–3 (0–2) – NB I
Garami József volt ekkor az Újpest edzője, és a csapat szenzációsan kezdte a bajnokságot: az első három fordulóban 18 gólt lőttek a lilák, és csak ötöt kaptak. A győzelem pikantériáját az adta, hogy a három újpesti gólból kettőt Wukovics László lőtt, aki az előző idényben még a Fradit erősítette.

1995. április 3., Újpest–Ferencváros 1–3 (0–2) – NB I
A tavaszi idényre nagyot fordult a világ, ám a hazai mérkőzésre még mindig az első helyről készülhetett az Újpest. A Fradi viszont nyerni tudott a Megyeri úton, és végül hét ponttal megelőzve az Újpestet, megnyerte a bajnokságot.

Történelmi Újpest-siker


2011. augusztus 11., Újpest–Ferencváros 6–0 – NB I
A legnagyobb különbségű újpesti győzelem, melynek hatására még a lilák újságja is névváltoztatáson esett, hiszen a mérkőzés óta a lap nem a 8:3, hanem a 6:0 nevet viseli. A mérkőzést háromszor félbe kellett szakítani, a két félidőben összesen 14 percet hosszabbított a játékvezető. Rajczi és Tisza kétszer, Mitrovic és Simon Krisztián pedig egyszer-egyszer volt eredményes, a szünetben pedig Jimmy Jump, a világ legismertebb „pályára beszaladója” is megjelent a gyepen.



Roderick Duchatelet: mindenkinek köszönünk mindent! Futball a vörösiszap-katasztrófa után