mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mezey György Pintérről, az összetartásokról, a magyar edzőkről, na és a 6-0-ról

Dr. Mezey György szerint helyes az a törekvése Pintér Attilának, hogy rendszeres összetartásokat tart a magyar válogatott keret tagjai számára, ugyanakkor a szakember hozzátette, neki annak idején sokkal könnyebb volt, a mostani kapitány keze kötve van a FIFA szabályozása miatt. Mezey védelmébe vette a magyar edzőket, akik szerinte semmivel sem rosszabbak, mint mondjuk német, vagy holland kollégáik. A Sport TV Mai Helyzet című műsorában a mexikói világbajnokság is szóba került.


mezey3

– Tisztelettel nézem azokat a törekvéseket, amelyek próbálják a futballunkat a megfelelő irányba terelni. De volt itt egy állami futball, amikor az állam volt a felelős mindenért, de most már más jellegű futball van. Csak egy példa: mindig velem dobálóznak, hogy én is összegyűjtöttem a válogatott keretet hetekre - hát persze, mert akkor minden klubot az állam fizetett, és az állam visszakérte őket. Most is helyes ez a törekvés Pintér Attilánál, csak az a "baj", hogy most magánemberek kezében van a klub és a játékos is. A FIFA idevonatkozó szabályai nagyon komoly korlátot jelentenek a szövetségi kapitány számára – mondta el a szakember, akit a magyar edzőkről is faggattak a stúdióban.

– Könnyű dolgom van, mert az én helyzetemben az edzőket támogatni illik. Nem vitás, hogy az edzők is hibásak a helyzet ilyen arányú kialakulásában, de a rendszerváltozás óta minden megváltozott a magyar futball körül, az egész környezet más lett, mégis csak az edzőktől várják el azt, hogy ugyanazt hozzák, mint amit addig sikerült. Mivel 21 ország edzőképzésére volt rálátásom - a legtöbbre az összes külföldi kollégám közül -, felelősséggel állítom, hogy semmivel nem rosszabbak a magyar szakemberek, mint a németek vagy a hollandok, de most ebben a helyzetben célpontok lettek, és védekezniük kell.

A korábbi szövetségi kapitány Mexikóról, a 0-6-ról is kapott kérdést a műsor folyamán.
– Sok éve azt várják el, hogy valami olyan háttérben lévő gazemberségről beszéljek, ami valójában nem is volt. Kitaláltak marhaságokat, pedig volt próbálkozás arra, hogy szakmailag is kivesézzük azt a vereséget, de ez senkit nem érdekelt, mindenáron valami titkot akartak. Először is az a szovjet csapat semmivel nem volt gyengébb csapat, mint a magyar, Lobanovszkij ráadásul elég jól is informált volt rólunk. Egyébként Lobanovszkijtól kezdve Wengerig, Fergusonon át nincs olyan edző, aki 25-30 évet benne volt az élfutballban, hogy ne kapott volna 6, 7 vagy akár 8 gólt is a csapatával, mint ahogy rúgott is ugyanennyit. A tragédia azon a meccsen az volt, hogy két perc alatt kaptunk két gólt. Ugye, előtte három évig arra én azt kértem a csapattól, hogy előremozogva próbáljanak labdát szerezni, viszont itt kétgólos hátrányban arra kellett volna átállni, hogy teljesen álljunk vissza, hogy ne kapjunk több gólt, de abban a miliőben én ezt nem tudtam megcsinálni. Mostanában egyébként volt időm visszanézni a mexikói meccset, már nagyobb türelmem van hozzá, és azt láttam, hogy kilencszer futottak lesre a szovjetek csak az első félidő során, ami azt mutatja, hogy végig előremozgó védőkkel álltak szemben. Ez abszolút szakmai hiba volt, ha úgy tetszik, csak azt nem tudom, hogy hogyan lehetett volna mindezt megelőzni a kispadról, amikor 4 perc után 2-0 volt oda az állás, a pálya mellől ilyen utasítást már nem lehetett adni. Mexikóban kaptam ezt a marha nagy pofont, amitől én se bírok azóta talpra állni. Azóta néhányan utálnak, elég sokan vannak, de Baróti Lajos szakmai tanácsát követve nem állok le futballról vitatkozni csak olyannal, akiknek játékosként vagy edzőként van szakmai múltja.

Mezey György egy másik témát érintve kifejtette, nem ugyanaz a karakter alkalmas profi csapat mellé edzőnek, mint aki gyerekekkel foglalkozik.

– A futballt könyvből semmiképpen sem lehet megtanulni, a gyakorlat teszi a mestert mesterré. Újra aláhúzom, teljesen más kvalitásokra van szüksége egy utánpótlás-edzőnek, aki gyermekekkel foglalkozik, és a sportágnak neveli őket, és teljesen más kvalitások szükségeltetnek annak az edzőnek, akit az eredmények miatt azonnal felelősségre vonnak. Ez két különböző alkatot jelent. Törőcsikék nevelőedzője volt a BVSC-ben Farkas József, aki példa erre. Csodálatos ember volt, mint a kotlós, gyűltek köréje a gyerek. Nem kellett neki zseninek lenni, vagy egyetemi végzettséggel bírnia, de vonzotta a sportághoz a gyerekeket - ilyen szintű emberek kellenek. A legfelsőbb szinten pedig a tökéletes szakértelem az, amit egy játékos elfogad. Ha egy játékos elsőre azt érzi, hogy ez az edző össze-vissza beszélt, akkor annak nem lesz hitele, megindul valami, majd két rossz eredmény és "vége a palinak".

 

 



Le a kalapot a pécsi futballisták előtt Mészöly Géza: Az Eb-n a legjobb hatba kell kerülnünk!