mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Le a kalapot a pécsi futballisták előtt

A bajnokság elején azt írtam, szerintem Pécsett lesz az első edzőváltás. Akkor – legalábbis számomra – úgy nézett ki, hogy a kettős vezetés káoszt eredményez. A Pécs aztán masszív középcsapattá vált, az játékosok és az edzők az elmúlt hónapban pedig bizonyították, hogy minden dicséretet megérdemelnek.

matyi


Láttunk már olyat Magyarországon, hogy egy edző vagy tulajdonos negatív bejelentése után szétszéledt egy csapat, és ez is hozzájárult a klub bukásához. És valljuk be őszintén, egy apró esély Pécsett is volt erre esély.

De itt és most kalapot kell emelnem a pécsi játékosok előtt.

Nem siránkoztak éjjel-nappal, nem velük, az ő nyilatkozataikkal, kifogásaikkal volt tele a sajtó. Persze, volt egy-egy megnyilvánulás, és persze volt egy-két távozó is, de alapvetően nem jelent meg több alkalommal a Pécs a sajtóban a téli időszakban, mint bármely másik csapat. Persze, szigorúan ha nem vesszük ide a Matyi-sztorit.

Sőt, a felkészülésre sem lehet panasz, hiszen néhány adakozó vállalkozónak köszönhetően a csapat még külföldi edzőtáborba is eljutott, és bár az okosok azt mondják, az edzőmeccseken elért eredmény nem számít, azért a pécsi szurkolóknak nyilván jó volt, hogy a csapat megverte a Ferencvárost is.

Minden játékos jelesre vizsgázott, és vastagon ki kell emelni Márton Gábor és Lőrincz Emil szerepét.

Bevallom, egyetlen percet sem töltöttem a pécsi öltözőben, de egyértelmű, ha rossz lenne a hangulat, akkor mindez nem valósult volna meg. Úgy néz, ki, hogy Márton és Lőrincz remekül összetartotta a társaságot, pedig ez biztosan nem volt egyszerű abban az időszakban, amikor senki nem tudott semmit arról, mi lesz a klubbal.

– Soha, sehol nem jó, ha nehézségek adódnak. Ha nem is fizikálisan, de elég rendesen el tudja vinni a fejeket, hiszen bizonytalan dolgokról van szó. Azonban ebből is látszik, hogy minden játékos mennyire profi volt ebben az időszakban, és mennyire kitartott a csapat mellett . Megpróbáltuk kizárni ezeket a külső tényezőket, és elhatárolódni bármilyen nemű harcoktól. Meg tudtuk ezt valósítani, és ez látszott a mérkőzéseken is. Felhívtuk magunkra figyelmet, hogy mi is itt vagyunk. Mi azért vagyunk a klubnál, hogy focizzunk és teljesítsünk. Majd az idő eldönti, hogyan alakul a jövő. Mi próbáljuk tenni a dolgunkat a legjobb tudásunk szerint, amiért ide lettünk szerződtetve – mondta a ferencvárosi mérkőzés után Koller Krisztián, és azt ajánlom minden magyar focistának, vegyen példát Kollerről, vegyen példát a pécsi csapatról, vegyen példát a szakmai stábtól.

Ezek a játékosok, ezek az edzők most mindenből jelesre, csillagos ötösre vizsgáztak, és nagyon-nagyon remélem, hogy Matyi Dezső betartja azon ígéretét, hogy minden tartozást rendezni fog, és életben tartja a klubot.

Mert ezek a játékosok most bizonyítottak, és megérdemlik, hogy megkapják, ami járt nekik.

Fehér György

 



Torghelle Sándor: Dumával nem érhetünk el célokat Mezey György Pintérről, az összetartásokról, a magyar edzőkről, na és a 6-0-ról