mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A Manchester City megfigyelője: a magyarokból két alapkövetelmény hiányzik, nincs erőnlétük és hiányzik a taktikai képzettségük

A magyar futballista eladhatóságáról mesélte példaként a FIFA-licences játékosügynök, Laczkó Mihály, hogy a Manchester City megfigyelője (scoutja) egyetlen félidő alatt a „leigazolhatóból" a „felejtsük el" kategóriába húzta vissza a Videoton ígéretét, Kovács Istvánt az U21-es válogatott közelmúltbeli ausztriai Eb-selejtezőjén. A menedzser a Digi Sport Reggeli Start című műsorában jelezte: a megfigyelők erőnléti bajokat és taktikai hiányosságokat rónak fel a magyaroknak.

„Hogy kik a leginkább eladható, itthon játszó magyar futballisták most? Nemrégiben találkoztam a Manchester City cseh scoutjával, játékosmegfigyelőjével, megnézték a magyar–osztrák utánpótlás-válogatott meccset – mesélte Laczkó Mihály a Digi Sport reggeli adásában. – Náluk négy kategória van A-tól D-ig. Az A jelentése: elfelejteni, a D-é pedig le kell igazolni. Azon a meccsen az első félidő alapján a videotonos Kovács Istvánt a City a D-kategóriába tette. Sajnos jött a második félidő, amikor a mieink kaptak hármat, a kis Kovács pedig átkerült a felejtős A-kategóriába. Ez az ember a Manchester előtt a Chelsea, majd a Hamburg megfigyelője volt, és azt mondja: a magyarokból két alapkövetelmény hiányzik, nincs erőnlétük és hiányzik a taktikai képzettségük. A megfigyelő eközben két osztrák fiatal, egy középpályás és egy csatár nevét is feljegyezte.



Laczkó Mihály hozzátette: „A spanyol U19-es válogatott edzője négy-öt éve szintén azt jelezte nekem, hogy a magyaroknak komoly erőnléti problémáik vannak. Ettől persze el lehet szerződni, de leginkább a holland bajnokság közepére-aljára vagy a német másodosztályba, esetleg a Bundesliga 1. végére. Azonban tizenkilenc-húsz évesen már késő kikerülni Hollandiába is, akkor már képtelenség bepótolni a lemaradást, U16 után kilőnek mellőlünk a konkurensek.”

Laczkó saját játékosáról, a legutóbb Győrben védő Lubos Kamenárról is beszélt: „A téli átigazolási piac elsősorban állományjavításra szolgál a csapatok kereteiben, amolyan kiigazító játékosmozgások jellemzőek, elsősorban kölcsönvételek formájában. Nekünk is van egy ilyen ajánlatunk a spanyol élvonalbeli Betis gárdájától, amely nehéz helyzetben van, igazolni szeretne, új edzőt kapott, aki kapust, középső védőt, középcsatárt is hozni akart. Így került a képbe a győri szlovák kapus, Lubos Kamenár. Itt jön képbe a szerencsefaktor, mert közben kaptak egy ötöst a Real Madridtól, mire az új trénert el is küldték, s a Cagliaritól akkor kirúgott realos Antonio Adán ingyen gyorsan vihető volt. Ennek ellenére még lehet, hogy Kamenár is kell a spanyoloknak.”

A játékosmenedzser szerint manapság a gólerős, jó felépítésű, magas, fejelni tudó erőszakos középcsatárok a legkelendőbbek a piacon.

„Friss példám erre: az irodám most készül aláírni egyik ügyfelünk, egy nyolcvanszoros cseh válogatott támadó spanyolországi szerződését. Emellett nagyon kurrens az irányító középpályás és a bal oldali védő, bal oldali futó posztja is, utóbbi hiányposzt.”



Kötélhúzás Ők mennek Törökországba edzőtáborozni....