mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kötélhúzás

Pécsett  mindig történik valami. Volt, hogy Kiss Lászlót rúgták ki, amikor első helyen állt a csapat az NB II-ben, volt. hogy Mészáros Ferencet, amikor hatodik volt a csapat az NB I-ben, és volt, hogy Supkával viaskodott a Matyi Dezső. Most ennél bonyolultabb a helyzet. Olyannyira, hogy ember legyen a talpán, aki ezt követni tudja.


matyi

Bevallom, napok óta készülők erre a cikkre, de óriási a kihívás. Előfordulhat, hogy mire befejezem az írást, már változik a helyzet.
Mert most Pécsett egy dolog biztos.
Hogy nem biztos semmi.

Matyi Dezső klubtulajdonos tavaly december 27-én jelentette be, hogy 2014. január 1-től megszünteti a pécsi futball finanszírozást.

Igen ám, de mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mivel még jelenleg is Matyi a tulajdonos, minden bevétel – így például Dibusz Dénes eladásából befolyó összeg is – őhozzá folyik be.

Meg akkor is, ha Matyi ennek ellenére nem fizeti ki a béreket.

Ez ellen legfeljebb azt lehet tenni, hogy a játékosok feljelentik az MLSZ-nél a klubot, de mást nem nagyon. Én a magam részéről ezzel kapcsolatban azt írtam, hogy remélem, a játékosok a gatyát is leperelik Matyiról, azt is hozzátettem, a magyar futball helyzetét figyelve erre nincs sok esély.

Persze, nem Pécsről lenne szó, ha nem lenne még legalább egy szereplője a sztorinak.
A néhány százalék tulajdonrésszel rendelkező önkormányzat 20 millió forint gyorssegélyt küldött az egyesületnek, hogy kifizessék a januári béreket, igaz, ezért később már követelésekkel is előálltak: be akartak tekinteni a könyvelésbe.

Matyi viszont ezt nem engedte, sőt, Feleki Attila ügyvezetői munkakörét is korlátozta.

Tegnapelőtt aztán jött a hír, miszerint a város vételi ajánlatot tesz Matyinak.
Egy euróról szólt ez az ajánlat
Egy euróról, azaz 300 forintról, hozzátéve, hogy a város ezzel átvesz a mintegy 500 millió forintos tartozását – igaz, ezt az összeget is csak tippeli az önkormányzat.

Matyi Dezső ezt az összeget kinevette.
„Az ígért határidőben ugyan semmiféle ajánlatot nem kaptam, de a PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila Úr a pécsi futballcsapat székhelyén a sajtó meghívásával olcsó bohózatba illő módon egy nekem címzett levelet minden akadályt legyűrve, leleményesen kézbesített a PMFC titkárnője számára, majd sikerén felbuzdulva nyomban sajtótájékoztatót is tartott a PMFC irodaépületében.

Félve merem megkérdezni, hogy vajon ki bízta meg a Vezérigazgató Urat azzal, hogy a nekem címzett küldeményt más személynek adja át? Én ilyent nem tettem.

Szintén csak halkan fogalmazom meg a gondolatot, hogy vajon melyik sportszervezet adott engedélyt a Vezérigazgató Úr számára arra, hogy a PMFC irodaépületében sajtótájékoztatót tartson? Tudomásom szerint a PMFC nem tett ilyent – szólt Matyi közleményében.”

Nem vagyok egy nagy Matyi-fan, több esetben kritizáltam a döntéseit, ám most sok mindenben igazat kell adnom.

Nem a vételárról szeretnék vitatkozni, ám abban teljesen igaza van, hogy megkérdezi, vajon egy, a PMFC számára lényegébe teljesen idegen ember – hozzá kell tenni, egy nagyszerű sportember, egy olimpiai bajnok – milyen jogon tart sajtótájékoztatót egy olyan irodában, helységben, amihez semmi köze, és ahova a tulajdonos engedély nélkül talán be sem mehetne.

Matyi Dezső válaszából nem idéznék többet, az viszont érdekes, hogy azonnal jött az önkormányzat válasza.

A válasz, melyben Páva Zsolt polgármester kifejti, hogy a pécsi futball pécsé, a pécsieké.
"Az volt, az is marad, mert a futball nem tulajdonosokkal kezdődött e városban, hanem futballistákkal és futballt szerető közönséggel" - szögezte le a városvezető.

Mint említettem, nem vagyok Matyi-fan, de a polgármester elfelejti, hogy bár szerinte a pécsi foci a pécsieké, Matyi Dezső nélkül viszont már rég nem beszélnénk pécsi futballról.

Nem oly rég ugyanis sem a térség vállalkozói, sem pedig az önkormányzat nem érezte szükségét, hogy az övé legyen a pécsi futball, és bizony annyi pénzt, amennyit Matyi Dezső hat év alatt beleölt a klubba – legyen az bármilyen pénz, és jellemeze bármilyen rossz vagy jó gazdálkodás – az önkormányzat tíz-tizenöt év alatt sem tudott volna adni.

Sok-sok negatívumot lehet mondani Matyi Dezsőre, de azt nem szabad elfelejteni, hogy saját bevallása szerint is nagyjából 2 milliárd forintot költött a pécsi focira költött. Ezt figyelembe véve tényleg nevetségesnek tűnik az 1 eurós ajánlat – még a tartozások átvállalásával is.

Ilyen előzmények után most előállni ezzel a pécsi foci a pécsieké felkiáltással nem túl szerencsés, sőt, egyet kell értenem Matyi azon felvetésével, hogy ez amolyan választási felkiáltás. Ha nem lenne választás, akkor a pécsi önkormányzat sem szeretné annyira a pécsi focit magának tudni - mint ahogy eddig sem nagyon akarta - és ez még akkor is így van, ha tagadhatatlan, hogy az önkormányzat segítsége nélkül talán már a januári fizetéseket sem tudnák kiosztani a klubnál.

Mint  a cikk elején említettem, lehet, hogy mire ezt az anyagot valaki végigolvassa, már változik a pécsi helyzet, de abban szinte biztos vagyok, hogy nem számíthatunk gyors megoldásra. Matyi Dezső ugyanis „csak azért is megmutatom” állapotban van. Hogy mit és kinek akar megmutatni, arról csak találgatások vannak, ám a tény ettől még tény marad:  ha a pécsi foci valóban a pécsieké, és ezt az önkormányzat, vagy bármelyik helyi vállalkozó be is akarja bizonyítani, akkor ahhoz mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Matyi Dezsőnek ugyanis most többen a szemére vetik, hogy nem, mint sportember, hanem mint üzletember tekint a pécsi klubra, és ebben teljesen igazuk van. Ám azt gyorsan elfelejtik, hogy egy üzletember nem szívesen ír le egy majd 2 milliárdos veszteséget.

A kötélhúzás tehát valószínűleg folytatódik, és lehet, hogy ennek legnagyobb vesztesei a pécsi drukkerek és játékosok lesznek.

Fehér György

 



Bene Ferenc fontos munkát kapott Diósgyőrben A Manchester City megfigyelője: a magyarokból két alapkövetelmény hiányzik, nincs erőnlétük és hiányzik a taktikai képzettségük