mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Valahogy így kell ezt csinálni

Sokszor mondják, hogy állandóan a rosszat, a negatívumokat írom. Azt szoktam válaszolni, erősen keresem a jó dolgokat, de nehezen találom őket. Most mégis sikerült. Nem vagyok Videoton drukker, de minden elismerésem a csapaté – pontosabban a csapat menedzsmentjéé -, azért, mert okosan felmérték, jobb kimaradni a magyar körülményekből, és lényegében egész télre külföldre költöztették a csapatot.




A profi szervezésnek köszönhetően a Videoton játékosai hat hetet tölthetnek Spanyolországban (fotó. vidi.hu)




Talán a Videoton az egyetlen csapat, ahonnan semmilyen negatív hír nem érkezett még idén. Tavaly ősszel, a bajnokság őszi szakaszának vége után ugyan felmerül az edző leváltása, amely főleg annak volt köszönhető, hogy a Vidi gyorsan elherdált öt pont előnyt a bajnokságban, ám végül Gomes maradt, a téli felkészülés teljes nyugalomba telik.

Talán annyi történt, hogy Pintér Attila első összetartására nem érkezett meg minden Videoton játékos, ám a hivatalos kommunikáció szerint ez azért történt meg, mert volt, akinek időben kiment a kikérő, volt, akinek nem. Élünk a gyanúval, hogy ez jó nagy kamu volt, hiszen valószínűtlennek tűnik, hogy a klubnak küldött kikérő játékosonként külön-külön menne, de ezen lépjünk túl. A klub ugyanis már előre elkészítette a felkészülés menetrendjét, így kapóra jött nekik, hogy külföldön vannak, szinte egész télen, hiszen az első edzőtáborozás január 30-án ér véget, de csak néhány napra térnek haza a játékosok, utána mennek is vissza Spanyolországba.

Így nincs vita arról, hogy el kell-e engedni a játékosokat Pintér Attilához, vagy nem. Mert hiába akarja a szőnyeg alá söpörni Pintér és a szövetség ezt a problémát, az létezik, sőt, egyre hangosabban hallani a klubok, sőt, a játékosok elégedetlenségét is. Mert hiába olvashattuk a héten minden újságban és internetes oldalon az elégedett nyilatkozatokat, Gyömbér Gábor, a Ferencváros védője például elmondta – érdekes módon senki nem idézte – nagyon reméli, hogy nem lesz hátrányban a válogatottnál, ha nem megy el minden összetartásra, de neki a klubjánál is bizonyítania kell az új edzőnek, ott is részt kell vennie az edzéseken, így nem jöhet mindig minden összetartásra.

Egyébként Várhidi Péter csütörtökön, a Zuhanyhíradó című műsorban megjegyezte, amolyan kötelező dolognak tűnik ez az összetartás a klubok számára, hiszen ezt az egészet nem Pintér találta ki.
- Ez évek óta minden kapitánynak az álma, vágya volt, de eddig ezt nem engedték. Ez irányítás kérdése, úgy néz ki, most felső utasításra el kell engedni a kluboknak a játékosokat. Kérdés, meddig tűrik ezt a klubok – mondta Várhidi, aki korábban volt kapitány, így nyilván tapasztalata is van erről.

Na de vissza a Videotonhoz, ahol kikerülték ezt a konfliktushelyzetet. És hogy milyen gyorsan reagáltak a klub vezetői, azt jelzi, hogy az új kapitány már bemutatása napján, azaz december 19-én elmondta, szeretne sok-sok válogatott összetartást, és a játékosokkal minden két hétben szeretne gyakorolni, Székesfehérváron pedig néhány nap múlva bejelentették, hogy a csapat januárban és februárban is három heten tölt el Spanyolországban.

Az edzőtáborozás közben jut idő pihenésre is, a Videoton játékosai a helyszínen nézték meg a Málaga-Valencia mérkőzést (fotó:vidi.hu)
Gyorsan hozzá kell tenni, nem gondoljuk, hogy a klub vezetői azért cselekedtek így, hogy keresztbe tegyenek Pintérnek, hiszen a csapat már tavaly is maratoni edzőtáborozáson vett részt, mégis azt lehet mondani, ha valamelyik klubnál profizmus uralkodik szervezési téren, akkor a Videoton az. Persze, azt sem szabad elfelejteni, hogy a profizmus, a profi gondolkodás mit sem érne pénz nélkül, azt pedig láthattuk, az elmúlt évben hogy és miként erősödött meg gazdaságilag a klub.

Tény, hogy amíg itthon a most beköszöntő télnek köszönhetően vacogva, fagyos talajon, nemcsak az edzőmeccseken az ellenféllel, hanem a fagyos pályával és hideggel is meg kell küzdeni, addig a Videoton szép időben, jó pályákon, jó ellenfelek ellen – ma példádul az Európa Ligában csoportjából továbbjutó Dnyipro ellen játszanak - készül a tavaszi idényre.

Még egyszer hozzáteszem, egész télen, tehát nem csak egy vagy két hétig, mint a többi első osztályú csapat. Sőt, a második edzőtáborozásra elviszik a családtagokat, hozzátartozókat is azért, hogy a játékosoknak ne kelljen olyan sokáig nélkülözni őket.

Mint említettem, nem vagyok Videoton szurkoló, sőt, a profi felkészülés sem garantálja, hogy a Vidi tavasszal befogja a listavezető Debrecent, de azt hiszem, így, ilyen hozzáállással, ilyen vezetéssel közelíthetünk Európa – figyelem – középmezőnye felé.

Fehér György



Tíz éve nincs köztünk Fehér Miklós - a Benfica alelnöke is eljön a mai megemlékezésre Fehér Miklós édesapja: Miki nélkül minden nap szörnyű