mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ki hazudott kinek? Ki hazudott nagyobbat?

Kiszúrtak Matyi Dezsővel. Vagy ahogy ő mondta, hazudtak neki, és erre az etikátlan viselkedésre kellett lépni valamit. Hát Matyi Dezső lépett. Pontosabban kilépett a magyar futballból. És ez nagyon nagy gond. Persze felveti a kérdést: vajon ki hazudott kinek? Vagy ki hazudott nagyobbat?

10_o_matyi4_grom


Bár több alkalommal kritizáltam Matyi Dezső irányítását, ezek a kritikák leginkább az edzőváltásoknál hangoztak el. Azt viszont akkor is hozzátettem, Matyi Dezső pénzt, nagyon sok pénzt tesz a pécsi futballba.

Figyelem szerencsevadászok: nagyon sok saját pénzt tesz a pécsi futballba.

Pontosabban nagyon sok saját pénzt tett a pécsi futballba.

Matyi Dezső ugyanis ma egy gyorsan összerántott sajtótájékoztatón bejelentette, köszönik szépen, de elege van a magyar futballból, pontosabban az azt körülvevő mutyiból, hazugságokból, káoszból.

– Életem legnehezebb döntését kényszerültem meghozni az utóbbi napokban. A PMFC-Matias főtámogatója működésének biztosítója az Alexandra cégcsoport, illetve azon belül a Matias Borászat. A Matias Borászat a hosszú távú befektetései érdekében finanszírozási szerződést kötött, hangsúlyozom kötött, a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt-vel. A bank számomra eddig ismeretlen okból, általam nem ismert motiváció miatt, hazudott és meghiúsította az érvényes szerződésünket. Ezáltal szükségszerű döntést kellett hoznom felelős vezetőként, és a jövőbeli terveinket átírni mind a cégcsoport, mint a PMFC-Matias érdekében – mondta szó szerint Matyi Dezső a mai sajtótájékoztatón.

Azt eddig senki nem fejtette ki, vajon mi is áll – na és mennyi pénz – a háttérben, és az is valószínű, ez már soha nem fog kiderülni.

Bevallom, én becsültem Matyi Dezsőt, mert mint mondtam, a saját pénzéből áldozott sokat a pécsi futballra, ám most azt érzem, úgy viselkedik, mint egy kisgyerek, ráadásul döntésével új megvilágításba helyez egy csomó dolgot.

Kiszúrt vele a bank – mondjuk úgy, hazudott neki – ezért úgy döntött: akkor csináljátok tovább úgy, ahogy akarjátok. Hozzá kell tenni, ehhez szíve joga van, csak el kellene gondolkozni azon, mit is jelent az a szó, hogy hazugság.

Matyi Dezső azt mondja, hazudtak neki a bank képviselői, vezető, és meghiúsították a szerződést.

Kérdem én, vajon mint mond most az a játékos, akinek a bajnokság elején Matyi Dezső ígért fizetést, és ezzel megélhetést szerződése végéig?
Neki így nem hazudott Matyi Dezső?

Kérdem én, vajon mit mond most edző, gyúró, masszőr, takarító, pályamunkás, és ki tudja még hány meg hány munkás, akiknek Matyi Dezső ígért fizetést, megélhetést?
Nekik így nem hazudott Matyi Dezső?

Kérdem én, mit mond most Feleki Attila, aki utoljára még a csapat megerősítéséről beszélt a tulajdonossal?
Neki így nem hazudott Matyi Dezső?

Kérdem én, mit mond most Páva Zsolt polgármester, akivel két héttel ezelőtt a további támogatásról és a további tervekről egyeztetett a tulajdonos?
Neki nem hazudott Matyi Dezső?

Kérdem én, mit mond most a pécsi futballtársadalom, a pécsi szurkoló, akiknek már tavaly nemzetközi kupaszereplést ígért a tulajdonos?
Nekik így nem hazudott Matyi Dezső?

- Ma délután 14 órakor, a sajtótájékoztatón értesültem én is Matyi Dezső döntéséről, amelynek az a lényege, hogy bár egyelőre ő marad a tulajdonos, január 1-től egyetlen forinttal sem támogatja a klubot. Ami a klub működését illeti: az előző fél évben egy nagyon komoly racionalizálást hajtottunk végre minden téren, a minél hatékonyabb, önfenntartóbb működés érdekében. Az azonban nyilvánvaló, hogy teljesen nem tud önfenntartóvá válni a klub, nulla forint külső forrásból ezt nem lehet megoldani. Egy nagyon hosszú egyeztetési folyamatnak nézünk elébe, le kell ülni az önkormányzattal, a beszállítókkal, de mindenekelőtt a klub alkalmazottaival. Az első egyeztetések után, január elsejétől talán már okosabbak leszünk. Eddig a tavaszi szezont terveztük, innentől viszont már az életben maradás forgatókönyvét kellene elkészítenem, nagyjából egy hét alatt – fogalmazott Feleki Attila ügyvezető, akit egyébként pont Matyi Dezső hívott a klubhoz.

Az önkormányzat ennél továbbment:

„Váratlanul ért minket Matyi Dezső mai bejelentése, miszerint január elsejétől távozik az NB I-es pécsi futballcsapattól, erről ugyanis semmiféle előzetes jelzést, tájékoztatást nem kaptunk tőle, mi is csak a sajtóból értesültünk a döntéséről. Ez a tény annál is inkább meglepő, mivel két héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármesterrel történt személyes egyeztetése során, amikor a további tervek is szóba kerültek, Matyi Dezső egyetlen szóval sem említette ilyen irányú szándékát. Bár Pécs városának szinte csak jelképes, néhány százalékos tulajdonrésze van a klubot működtető PMFC Sport Kft.-ben, számos kérdésre várjuk a választ Matyi Dezsőtől, és elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról. Szeretnénk tudni – többek között –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és -ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

Valljuk be őszintén, ezek jogos kérdések.

Mert bármennyire is úgy gondolja Matyi Dezső, egy klubból való kivonulás nem úgy történik, hogy ma eldöntöm, hogy vége, becsukom azt ajtót, aztán a többiek oldják meg a többit. Legalábbis fejlett futballkultúrákban nem (És Mészáros Ferenc azért tudna arról mesélni, hogyan gondolkozik Matyi Dezső, hiszen a korábbi edzőt úgy rúgta ki a tulaj, hogy Mészáros az egyik nap bement a munkahelyére, de már ki volt költöztetve az irodájából)

A most lelépő tulaj azt mondta, bízik abban, hogy a város vezetői megtalálják a módját a csapat a jövőbeni üzemeltetésének. Bízik felelős döntésükben és futball iránti elkötelezettségükben. Sajnálja, de a Széchenyi Bank üzleti etikátlanságára, ilyen szintű mellébeszélésre és felelőtlen hazudozásra nem volt felkészülve.

Mint mondtam, becsültem Matyi Dezsőt, mert a saját pénzét áldozta a pécsi futballra, de vajon mennyire etikus és felelős döntés magára hagyni a klubot? Nem csak úgy simán, hanem négy nappal év vége előtt bejelentve, hogy többet egy fillért sem ad.

Matyi Dezső azt mondta, a jogi lépéseket megtették a bank ellen.

Szerinte a játékosok, akik majd januárban, februárban nem kapnak fizetést, meddig fognak várni, mikor fogják megtenni a jogi lépéseket?
És ki ellen fogják megtenni ezeket a jogi lépéseket?

Vajon kitől fogják kérni, követelni azt a pénzt, amit Matyi Dezső megígért nekik?

Matyi Dezső lemondása vágatlanul:



Fehér György

 



Focival emlékeztek Zavadszky Gáborra Ma Fehér Miklósra emlékeznek focival