mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mit kér karácsonyra a magyar futballnak a szerkesztő?

Karácsony van, ilyenkor nem illik a rosszat mondani, bocsánat, rosszat írni. Pedig emberemlékezet óta nem volt olyan sanyarú évünk a magyar futball tekintetében, mint az idei – kezdve kupacsapataink (le) szereplésétől, folytatva a bukaresti, amszterdami meccsekig - , de most mégis másképp közelíteném meg a kérdést. „Jézuskához” fordulok, azaz ezt kérem én karácsonyra a magyar futball számára.


Önző leszek.
Először magamnak kérek.
Nagyobb türelmet.

Két héttel ezelőtt, egy rendezvényen beszélgettem Lakat T. Károllyal, akivel korábban a Sport Pluszban és a Nap TV-ben volt szerencsém együtt dolgozni. Ő mondta nekem:” Jó, jó, amit írsz, de hidd el Gyurikám, nem szabad mindig, mindenen felháborodni. Emlékszem, egyszer, régen én is adtam négyes osztályzatot szegény Albert Flóriánnak, de ma már bánom.”

Igaz, azt vallom, a magyar futball egyik legnagyobb baja, hogy homokba dugjuk a fejünket, hogy nem háborodunk fel a szemünk előtt történő családokon, mutyizásokon, baráti elven osztott dolgokon, és hagyjuk, hogy mindez megtörténhet. Most mégis azt kérem „Jézuskától”, segítsen nekem abban, hogy legyek kissé belátóbb, vagy inkább türelmesebb. Persze azt is kérem, segítsen hogy a jövőben is legyen „bátorságom” megírni azokat a dolgokat, amelyeket mások inkább elhallgatnának, eltitkolnának, sőt, ha tehetnék, talán engem is elhallgattatnának.

Na ennyit magamról – még sok is volt.

Mit kérjek az NB I-nek?

Sok-sok olyan meccset kérek „Jézuskától”, mint volt például a Fradi-Újpest bajnoki.
Tömött lelátók, 22 ezer néző, remek hangulat, jó meccs, szép gólok. (Na jó, a pályára való szurkolói berohanást vegyük le belőle.)
Igen, ez kellene a magyar futballnak ahhoz, hogy egy kissé visszatérjen a hit, a remény.

Kérem „Jézuskát”, hogy az NB I-es csapatok vezetői döbbenjenek rá, felesleges kidobni a pénzt, negyed-ötödrangú légiósokra, inkább nyúljanak bátran a saját utánpótlásukhoz, lássuk inkább a magyar fiatalokat a pályán, mint olyan játékosokat, akinek a nevüket sincs időnk megtanulni – arról már nem is beszélve, hogy több mint húsz olyan külföldinek van szerződésen magyar csapatokkal, akik nem, vagy alig léptek pályára az ősszel.

Kérem még „Jézuskát”, hogy nagyobb nemzetközi sikert adasson meg klubcsapatainknak. Hogy jövő augusztusban ne kelljen ismét arról írnunk, hogy már megint minden csapatunk kiesett a BL-ből és az Európa Ligából.

Kérem „Jézuskát”, hogy tanítsa meg a magyar futball vezetőit, arra, hogyan kell elfogadni a kritikákat, hogyan kell válaszolni egy kérdésre, amire legszívesebben nem válaszolnának.

És akkor elérkeztünk Pintér Attilához, és a magyar válogatotthoz.

Kérem a „Jézuskát”, hogy értesse meg mindenkivel: nem Pintér Attila a hibás azért, mert az MLSZ nem „tartotta” be az ígéretét. Nem Pintér Attila a hibás azért, mert nem az előre beharangozott külföldi sztáredzők valamelyikét mutatták be december 19-én. Kérem „Jézuskát”, hogy segítsen mindenkit Pintér mellé állítani, elvégre tetszik-nem tetszik, ő a magyar szövetségi kapitány.

Kérem „Jézuskát” segítsen Pintér Attilának, tartsa meg fanatizmusát – bár azt nem hiszem, hogy Pintérnek ehhez be kellene költöznie a Telki edzőcentrumba (győri időszakában a stadionban kialakított kis lakásban lakott, hogy ne kelljen időt töltenie az utazással) -, hogy találja meg azokat a játékosokat, akikkel végre sikeres lehet a magyar válogatott, akikkel végre örömet okozhatnak a magyar szurkolóknak, akikkel végre tényleg szerethetővé válik nemzeti csapatunk.

Kérem „Jézuskát”, segítsen Pintérnek abba, hogy a kapitány ne essen abba a hibába, mint oly sok elődje, akik épp aktuális vagy volt klubcsapataikból hívtak be nyakló nélkül játékosokat, mert bennük bíztak a legjobban. Kérem „Jézuskát”, hogy segítsen Pintérnek abban, hogy maradjon keménykezű, és olyan, akinél nem a menedzserek, súgók állítják majd össze a válogatottat. Kérem „Jézuskát”, segítsen Pintérnek abban, hogy a kapitány bátran nyúljon a fiatalokhoz, de abban is, hogy ezek a fiatalok meghálálják a bizalmat.

Kérem „Jézuskát”, fogja egy kicsit Pintér kezét, és vezesse azon az úton, amely a 2016-es Európa-bajnokságra vezet.

Na és a legfontosabb!

Békés Boldog Karácsonyt kívánok és kérek mindenkinek!

Fehér György

 



Azért hagyjuk meg a fejüket Fülöp Mártonnak megtisztelő lenne a Ferencváros ajánlata