mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Olaszok hihetetlen kalandjai Kispesten – vagy inkább hihetetlen olaszok kalandjai Kispesten

Valahogy Kispesten minden évben sikerül kiválasztani egy olasz futballistát, aki belekeveredett az itáliai bundabotrányba. Szinte még el sem ült a Davide Lanzafame tavaszi NB I-es szereplésének botránya, máris itt van a kameruni Thomas Hervé Job Iyock, akit el is tiltották Olaszországban – igaz, a játékos megfellebbezte a döntést, és meg is nyerte a pert.

job


Amikor Lanzafame Kispestre érkezett, többen jelezték a kispesti vezetőknek, hogy a játékos érintett az olasz bundabotrányban. George F. Hemingwayt ez nem érdekelte a játékos fél évet úgy játszott a csapatban, hogy mindenki tudta, bundázott. Mindenki tudta, mert ezt maga a játékos is elismerte a nyomozóknak – igaz, nálunk már letagadta. Nyáron aztán hazatért a tárgyalásra, ahol 16 hónapra eltiltották a futballtól.

A honvéd mostani igazolása, a több első- és másodosztályú klubban megforduló a kameruni Thomas Hervé Job Iyock neve szintén besározódott: azzal gyanúsították, hogy a Grosseto játékosaként három bajnoki – a 2010. január 6-i Torino-Grosseto (4-1), a május 23-i Grosseto-Reggina (2-2) és a május 30-i Empoli–Grosseto (2-2) – mérkőzés eredményének befolyásolásában vett részt. A vádirat szerint a focisták a Torino elleni csata előtt 500 ezer euró (150 millió Ft) készpénzt vettek át a meccseket manipuláló társaság egy tagjától. Az olasz szövetség vizsgálata szerint a játékos egy mérkőzés befolyásolásában vett részt, és végül 3 év 6 hónapra függesztették fel játékjogát.

Job azonban nem hagyta annyiban, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, ahol minden kétséget kizáró bizonyítékok hiányában felmentették. Persze, hozzátették, a testület tagjai sem voltak azonos véleményen. Szerintük a lehet, hogy Job elkövethette, amivel vádolták, de ezt bizonyítani nem lehetett.

– Tudjuk, hogy vádolták, de a tárgyaláson felmentették és az őt ért meghurcoltatás végett anyagi kártérítésért perelt és nyert – mondta erre a napokban George F. Hemingway a Honvéd tulajdonosa, akit anno az sem nagyon érdekelt, hogy Lanzafame belekeveredett a bundabotrányba.

A lényeg az, hogy Job a törvény előtt is ártatlan, így bárhol futballozhat, de talán nem véletlen, hogy Olaszország egyik csapatánál sem kapott szerződést, mint ahogy információim szerint az sem véletlen, hogy épp Kispestre érkezett. Semelyik NB I-es klubnál nincs annyi olasz játékos, mint a Honvédnál, és erre nem teljesen az a magyarázat, hogy a klubnak van olasz vezetője is. Belső információk szerint sokkal inkább az, hogy egyes olasz érdekeltségek – és most is mindenki elengedheti a fantáziáját - a tulajdonukban lévő játékosokat helyezik el Kispesten, amíg a balhék el nem ülnek, illetve azoknak a játékosoknak adnak itt játéklehetőséget, akiket más klubhoz már tényleg nem tudnak „bedugni”.

Persze, mindez csak feltételezés, vagy mondjuk úgy, öltözői pletyka.
Mindenesetre Job a Honvéd weblapján azonnal reagált a vádakra.

– Elég kellemetlen szituációba kerültem, ami nagyon megviselt – mondta Thomas Job. – A szövetség eltiltott, mert kapcsolatba akartak hozni a fogadási csalásokkal. Nyomatékosan hangsúlyozom, hogy semmi közöm nem volt soha ilyesmihez. Mindig tiszta lelkiismerettel mentem ki és jöttem le a pályáról, küzdöttem és harcoltam a csapataimért a legjobb tudásom szerint. Az alapján tiltottak el, hogy egyik korábbi csapatomban (Grosseto) öt játékosról kiderült, hogy ilyesmiben vettek részt, és pechemre az egyik a lakótársam volt egy ideig. Sosem voltam vele jóban, sosem beszélgettünk, nem jártunk közös programokra, nem volt közös a baráti társaságunk, de ez nem érdekelte a szövetséget, nem hitték el, hogy én nem tudtam a csalásokról. Semmilyen más bizonyíték nem volt ellenem, én hiába tagadtam mindent, eltiltottak. 2012 nyarától tartott ez a rémálom, majd nagy nehezen sikerült megfellebbeznem a döntést, és természetesen vissza is vonták az eltiltást. Ártatlanul elvettek a karrieremből nyolc nagyon értékes hónapot, amíg várnom kellett a fellebbezés eredményére. Nem játszhattam, nem edzhettem, nem tudtam miből eltartani a családom, úgy kezeltek, mint valami bűnözőt, befeketítették a nevem. Mindezt azért, mert egy légtérben tartózkodtam egy „sáros” emberrel. Felháborítónak tartottam az eljárást, és az ügyvédem tanácsára mindenképpen kártérítési igénnyel éltem a szövetség ellen. Szeretném ezt a korszakot végérvényesen lezárni és elfelejteni az életemből, ismét csak a futballra szeretnék koncentrálni.

Csak azt nem tudom, miért van deja vu érzésem.
Ja, azért, mert Lanzafame is tett egy írásos nyilatkozatot az MLSZ-nél, amiben azt állította, nem bűnös.

 

Fehér György
Fotó: honvedfc.hu

 



Kubatov Gábor: a szurkolónak nincs helye a pályán Hihetetlen: 22 évesen szívinfarktust kapott a Fradi védője