mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az már kiderült, kik azok, akik biztosan nem utaznak az Eb-re!

Bernd Storck szövetségi kapitány tegnap kihirdette azt a válogatott keretet, melybe harminc labdarúgó került be, és amely Ausztriába utazik edzőtáborozni. Ám ez a keret túlmutat azon, hogy kikkel kezdi meg a kapitány a felkészülést.

Talán nincs Európában még egy ország, ahol ilyen korán keretet hirdetett volna a kapitány. Igaz, ez még csak egy harmincas keret, de Storck elmondása szerint innen már csak kikerülni lehet, ide be már nem.

„Egy biztos, az Európa-bajnoki szűk keretet ebből a harminc labdarúgóból állítom össze. A döntésem végleges” – mondta Bernd Storck a Nemzeti Sportnak.

Talán a játékosok sem számítottak ilyen gyors döntésre, talán voltak, akik bíztak abban, hogy ha most nem is, később megnézi őket a kapitány, de immár végérvényesen kiderült: aki nincs benne a mostani harmincas keretbe, az biztos nem utazik Franciaországba.

Biztos vannak, akiket érzékenyen érint a kapitány döntése, de azt gondolom, sokkal jobb így, mintha Storck hitegette volna a játékosokat.

És sokkal korrektebb.

Persze, vannak nagy vesztesek.
Az egyik ilyen Bogdán Ádám, igaz, ő talán az egész év legnagyobb vesztese.
A kapus nagy reményekkel igazolt Liverpoolba, a szurkolók kis túlzással a kezdőbe követelték, de Bogdánnak saját kárán kellett megtapasztalnia, hogy az igazi profi futballban nem lehet kétszer egymás után hibázni.  Ő pedig, amikor megkapta a lehetőséget, hibázott, és nem volt visszaút.

Pedig Bogdán liverpooli debütálása jól sikerült, de amikor éles lett a helyzet, kétszer is hibázott. És ezt a profiknál nem lehet

A tegnap az Európa-liga fináléjába jutó Liverpoolnál már lemondtak Bogdánról, és érthető okokból – hiszen azért van folyamatosan felnőtt bajnokságban védő kapusunk - így tett Storck is. Az már más kérdés, hogy Bogdánnak Storck felajánlotta, jöjjön az edzőtáborba, ő lesz a vésztartalék, azaz ha valaki megsérül, utazhat, de Bogdán ebből nem kért.

Nem mondanám, hogy ez hozzáállásból ötös.
Sőt, egyes!
Megyeri Balázs például – aki szintén nem védett, csak ő Spanyolországban nem került be a csapatába – egyből igent mondott a lehetőségre.

Szintén nagy vesztes  Mervó Bence is. A játékos most sajnálhatja igazán, hogy menedzserei sok pénzt akartak bezsebelni, és busás haszonért cserébe elküldték őt úgy Svájcba, hogy tudva lévő volt, ősszel egy percet sem fog játszani.  Pedig Mervó Storck egyik felfedezettje volt, ám azok, akik pályafutását egyengetik, kiírták őt az Eb-kerteből.

Csak remélni tudom, hogy mások okulnak majd ebből a rossz példából.

Mervó Bence fél évet nem játszott, és ez az Eb-jébe került

Számomra meglepetés Kalmár Zsolt kimaradása is, hiszen bár bevallom, mióta Németországba szerződött, egy másodpercnyi játékát nem láttam, mégis azt gondoltam, hogy ő benne lesz a keretben.

Persze, mint mindennek, a kerethirdetésnek is vannak győztesei.
Én ide sorolom Lencse Lászlót, akit egyébként a honi mezőny egyik legjobb támadójának tartok, az már más kérdés, hogy a mutatott teljesítményénél sokkal többre lehetne képes.

A legnagyobb győztes pedig kétség kívül az a Kocsis Gergő, akit az NB III-ból hívott meg, és akiért még egy apró szócsatába is keveredett a kapitány. Lehet, hogy ő lesz az új „Kleinheislerlaci”, az viszont érdekes kérdés, hogy miért van az, hogy a külföldi szakemberek szerint tehetséges fiataljaink közül ő a második, aki úgy kerül be a válogatottba, hogy a csapatánál nem számolnak vele.

És igen, azt gondolom, nem a válogatott kiválasztásnál van most a hiba.
És talán most elgondolkozhatunk azon is, hány és hány tehetség kallódott így el.

Fentebb azt írtam, hogy a legnagyobb győztes Kocsis Gergő, de most, zárásként ezen változtatnom kell.

Remélem, a legnagyobb győztesek mi, szurkolók leszünk, ez ugyanis azt jelentené, hogy csapatunk nagyszerűen teljesített az Európa-bajnokságon.


Storc harmincas kerete

Kapusok:
Király Gábor (Swietelsky-Haladás)
Dibusz Dénes (Ferencváros)
Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Megyeri Balázs (Getafe)

Védők:
Fiola Attila (Puskás Akadémia)
Lovrencsics Gergő (Lech Poznan)
Bese Barnabás (MTK Budapest)
Guzmics Richárd (Wisla Kraków)
Juhász Roland (Videoton FC)
Kocsis Gergő (Puskás Akadémia)
Lang Ádám (Videoton FC)
Pintér Ádám (Ferencváros)
Korcsmár Zsolt (Vasas)
Kádár Tamás (Lech Poznan)
Korhut Mihály (DVSC-Teva)

Középpályások:
Elek Ákos (DVTK)
Gera Zoltán (Ferencváros)
Nagy Ádám (Ferencváros)
Vida Máté (Vasas)
Kleinheisler László (Werder Bremen)
Sallai Roland (Puskás Akadémia)

Támadók:
Dzsudzsák Balázs (Bursaspor)
Stieber Zoltán (Nürnberg)
Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin)
Szalai Ádám (Hannover)
Németh Krisztián (Al-Gharafa)
Nikolics Nemanja (Legia Warszawa)
Priskin Tamás (Slovan Bratislava)
Böde Dániel (Ferencváros)
Lencse László (Újpest FC)



Az újpesti szurkolók új indulóval "támadnak" a kupadöntő előtt! (videó) Játékos-rablási kísérlet, iskolaidőben, telefonon…