mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Amit tudni kell a MOL kétmilliárdjáról: Egyik zsebből a másik zsebbe

Egy normális országban örülnünk kellene, ha egy nagy cég kétmilliárd forintot áldoz a futballra. Egy normális országban a bejelentéskor jórészt elmondanák, mire is megy el ez a pénz. Ám sajnos, még mindig nem élünk normális országban, így egy nappal a bejelentés után sem tudom még, hogy jó-e az, ha a MOL az államkasszába befizetendő adót az MLSZ TAO rendszerébe teszi, ami átláthatatlan, követhetetlen és csak egy biztos: minden évben Felcsútra jut belőle a legtöbb.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója tegnap Csányi Sándor MLSZ elnökkel közösen sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a TAO-n keresztül kétmilliárd forinttal támogatja a magyar futballt.

Tudják, a TAO az, ami a felcsútiak szerint nem adó, hanem magánadomány, hiszen a Puskás Akadémia stadionját is ilyen pénzből (szerintük magánadományból), hozták össze.

A valóság ezzel szemben az, hogy amennyiben ez az összeg nem a látványsportokra menne, akkor az államkasszába folyna, és lehetne belőle építeni….

Na jó, ezt hagyjuk, demagóg duma, hogy mi mindent lehetne építeni ennyi pénzből…

Szó sem róla, nagy segítség lenne a magyar futballnak évi kétmilliárd forint – ha tudnánk, hogy mire költik. Ám tegnap csak annyi derült ki, hogy „ebből az összegből kívánja a szövetség folytatni egyebek között az utánpótlás és az infrastruktúra, azaz a stadionok fejlesztését.”

Több alkalommal elmondtam már, a TAO egy nagyon jó ötlet lenne, ha úgy működne, ahogy kell, ha nem fő megélhetése lenne egyes kluboknak, hanem segítség. Ám már, főleg az utánpótlás-nevelő és amatőr csapatoknál teljesen eltűntek a normális értelembe vett szponzorok, mondván, a klub majd megoldja TAO-ból. És valahogy tényleg megoldja, de mi lesz akkor, ha egyszer csak nem lesz TAO.


Hirdetne cikkekben? Kapcsolatfelvétel: info@mifocink.com


Mert a legnagyobb probléma, hogy nálunk lényegében a TAO a legátláthatatlanabb támogatási rendszer, amit kitaláltak. Ezer és ezer történetet lehetne felsorolni, elcsalt, ellopott összegekről, háromszoros áron elkészített fejlesztésekről, kamu számlákkal lefedett költségekről.

Igazából a TAO-ban egyetlen biztos és állandó tényező van: minden évben a Puskás Akadémia kapja a legtöbb támogatást. Na jó, mostanában bőven jut pénz Seszták miniszter városának csapatának, a Kisvárdának is.

 Olyan ez, mintha az ország össze vállalkozója a felcsúti csapatot akarná támogatni, de tudjuk, ez nincs így. Legalábbis nem önkéntes alapon működik.

Az a véleményem, ha a Puskás Akadémia nem létezne, vagy nem ott és úgy létezne, ahol van, ha nem lehet összekötni Orbán Viktor akadémialapító nevével, akkor TAO sem létezne. És mielőtt rosszindulatúsággal vádolna valaki: az TAO történelmében az össz befolyó összeg több mint fele Felcsútra került. A maradék pénzt osztották ki a többi klub között.
 
Mondom, egy normális országban örülni kellene, ha egy nagy cég kétmilliárd forinttal támogatná az futballt, de hazánk sajnos – akkor is, ha ezt sokan letagadják – a mutyizások, a kapcsolatok országa.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy tegnap a támogatást Hernádi Zsolt, mint a MOL vezére, és Csányi Sándor, az MLSZ vezére közösen jelentette be. Azt azonban nem láttam sehol leírva, hogy teljesen véletlenül Csányi Sándor a MOL igazgatótanácsának alelnöke.

Olyan jó lenne, ha Magyarország egy normális ország lenne.



Ma az év csapat lehet a válogatott! A válogatott az év csapata, Dárdai Pál az év edzője