mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Hogy miért jó a 12 csapatos bajnokság? Ezért!

Apa, kezdődik! Ja nem, folytatódik…Mármint az NB I-es labdarúgó bajnokság, amelyről sokakkal ellentétben az a véleményem, hogy jót tett a 12 csapatra való szűkítés. Meg is mondom, miért gondolom így.

Egyrészről a 12 csapat egyikétől sem szivárognak ki olyan hírek (legalábbis eddig), hogy bármilyen anyagi nehézséggel küzdenének, bármilyen gond lenne a fizetésekkel. Ez már önmagában előre lépésnek számít, ha az elmúlt éveket vesszük, amikor a „nagy licenc-ellenőrzések” ellenére klubok mentek totális csődbe, játékosok kerületek előbb megélhetési nehézségbe, majd a fogadási csalás bűvöletébe, nem mellesleg klubvezetők kerültek rács mögé.

Tudom, a kizárásokkal „fehér foltok” jelentek meg a nagy magyar futballtérképen, de vita nem lehet arról, hogy a kizárt klubok esetében jogos döntést hozott az MLSZ.  Igen, Nyíregyházáról is ezt gondolom, sőt, ők fizették a legnagyobb tanulópénzt, mert ott nem volt semmi gond, mégis el akartak sunnyogni egy 30 milliós tartozást, később pedig talán már ők sem tudták, mit kamuztak össze-vissza az esetről. És egyébként is az a véleményem, hogy ahol nincs pénz profi futballra, ott nem kell profi futballt kamuzni csak azért, hogy elmondhassuk: ebben a térségben is van csapat.

Ami a 12 csapatos bajnokság legnagyobb előnye, hogy itt nem lehet kamuzni, alibizni.
Tudom, látom (sőt, írom is), hogy a színvonal nem verdesi az egeket, de ezen nem lehet csodálkozni, hiszen az eddig alulképzett játékosok nem tanultak meg futballozni csak azért, mert 12 csapatos lett a bajnokság. Itt egészen pontosan arra gondolok, hogy 12 csapat esetében sokkal nehezebb kiharcolni a bennmaradást, és sokkal nehezebb a „tűz” közelébe, azaz a dobogón maradni.

Mert valljuk be: bár volt olyan év, hogy például a kieső csapat csak az utolsó fordulóban dőlt el, általánosságban az volt a jellemző, hogy a téli szünetre egy csapat úgy leszakadt, hogy szinte már menthetetlen volt, míg a 16-20. forduló környékére kb. 8 csapatról derült ki, hogy se a dobogóra nem érhet oda, se ki nem eshet, így cél és tét nélkül vegetálták végig a bajnokságot. Ezeknél a csapatoknál kis túlzással teljesen mindegy volt, milyen eredmény születik egy-egy meccsen, mert valljuk be, egy 16 csapatos bajnokságban, alapjában véve tök mindegy, hogy valaki hatodik vagy tizenkettedik.

És hangosan kívánom: remélem, később nem derül ki, hogy ezt kihasználva születtek ezen csapatok egyes meccsen érdekes eredmények.

Nos, a 12 csapatra való szűkítéssel a langyos víz, a vegetálásnak megszűnt. Bár az igaz, hogy a Ferencváros tetemes előnyre tett szert, a második helyezett Haladás és az utolsó Békéscsaba között is „csak” 10 pont a különbség. A mezőny olyan sűrű, hogy a harmadik helyezett Paksnak ugyanannyi pontja van, mint a hatodik Debrecennek, de a hetedik helyen álló Videoton is csak két pontra van a kieső helytől – és csupán négy pontra a dobogótól.

Kérem szépen, itt nem lehet kamuzni, nem lehet egy fél bajnokságot úgy lejátszani, hogy jó, ha nyer a csapat, de a döntetlen sem rossz, sőt, az sem tragédia, hogy becsúszik egy-két vereség.

Itt egy-két (három) vereséggel azonnal a kieső zónában találhatja magát egy csapat, miként egy-két (három) győzelemmel azonnal ismét elérhető cél lehet a dobogó. Ám ehhez koncentrálni, küzdeni, hajtani kell.

 



Dzsduzsák Balázs: Örülök a török válogatott győzelmének! Szűcs Ferenc véleménye: idióta barom, pöcs, köcsög, posvány,