mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A kirúgott Fradi-sas kitálal: kiölték belőlem a Fradizmust

A hír rövid volt és tömör: „A tegnapi nap folyamán véget ért egy korszak: elküldték az Üllői úti stadionból a Fradi-sast. A klub indoklása szerint a szurkolók egy új, modernebb sasra vágynak, amely jobban illik a klubhoz. Mindezt persze a szokásos közvélemény-kutatásokkal alátámasztva” – olvashattuk a több ferencvárosi szurkolói csoportot tömörítő Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül nevű szervezet Facebook-oldalán. De vajon mi történhetett? Nagy Imre, az elküldött Fradi Sas most kitálal.

A kép önmagáért beszél

Hogyan és miért küldték el a Fradi-sast, amely valamennyi Üllői úti mérkőzésnek a megszokott kelléke volt – hosszú évek óta? Mi állhat a háttérben?


„Egy tradíciót tettek tönkre, töröltek el”


 – Aludva néhányat a történtekre, sikerült-e már feldolgozni, hogy a továbbiakban nem számítanak a szolgálataira a Ferencvárosnál?
– Ezt nem lehet feldogozni, bármennyit is aludnék. Inkorrekt dolog volt az eltávolításom, ráadásul nem is egyenes, gerinces módon történt az egész.

– Mire gondol?
– Arra, hogy telefonon hívott fel az FTC kommunikációs igazgatója, és információim szerint a Ferencváros elnökének a tudta nélkül szűntette meg a Fradi-sas létét.

– Gondolja, hogy egy személyben egy kommunikációért felelős munkatárs döntene erről?
– Talán pontatlanul fogalmaztam. Úgy tudom, hogy az FTC, mint intézmény hozta meg ezt a döntést, tehát nem személyesen az elnök, vagy valamelyik Fradi-vezető.

Nagy Imre hangján a tehetetlen düh és az elkeseredettség egyaránt érzékelhető. Nyel egyet, majd így folytatja:
– Az egészben a legrosszabb, hogy március hetedikén a Ferencváros második és harmadik emberével is beszéltem a Fradisas jövőjéről, direkt rákérdeztem a Győr elleni hazai meccs előtt, de azt mondták, nem kell aggódnom, minden rendben van. Ehhez képest 24-én, tehát 18 nappal később felhívtak, hogy – nem kellek.

 Újabb kényszeredett csend, Nagy Imre szinte robbanna.
– Érti ezt?!

– Mivel indokolták a döntésüket?
– Azzal, hogy új sasra van szükség. Újabbra. Modernebbre.

– Ez mit jelent?
– Nem tudom. Mást. Európaibb sast. Megkaptam már, hogy nem elég trendi a sas. Az új alighanem majd bohóckodni fog a pályán, dinamikusabb lesz, kimegy a nézőközönség elé, megfogja a labdát, meg hasonlók. Így hallottam, vagy legalábbis ezt sejtetik… Miközben európaibb sasról beszélnek, Amerikát majmolják, mert ott csinálnak ilyen show-műsort a kabalafigurák. Szerintem inkább büszkének kellene lenni arra, hogy ez a sas a miénk. Ja, és a legjobb, hogy azt is hozzátették: a kérdőívek alapján történt visszajelzések találkoztak az ő elképzeléseikkel. Hirdetik, hogy a Ferencváros a nép csapata, de a nép azt nem szavazhatta meg, hogy a jelenlegi sas helyett milyen legyen az új. Ezeken a kérdőíveken nem szerepelt még három-négy prototípus, amelyek közül választhattak volna. Akkor milyen elképzelések találkoztak?! És miután az elképzelések mégis találkoztak, tizennyolc nap alatt – a rákérdezésem és a kirúgásom között eltelt időre gondolok – eldöntötték, hogy lesz új sas, kiértékelték a negyvenezer kérdőívet, összesítették, sőt, le is gyártották, hiszen az Újpest ellen április 12-én már debütál is ez az új sas…

Így néz ki az új, európaibb Fradi-sas - amint szinte mindenki röhög. De legalább dekázni tud! (forrás:fradi.hu)


– Mi fáj Önnek a legjobban? A kirúgása?

– Nem akarok mártírként tetszelegni. De ez a módszer… Ez az eljárás… Egy tradíciót tettek tönkre, töröltek el, mert a Fradi-sasba beletettem a szívemet, a lelkemet, a pénzemet. És most egy tollvonással megszüntetik.

 
„Ezt most tényleg megtették veled?!”

 
– Árulja el: hogy lett Önből Fradi-sas?
– Talán mondanom sem kell, mekkora fradista vagyok. Olyan gyűjteménnyel rendelkezem, ami az FTC-múzeumnak sincsen, és ezt a gyűjteményt megtisztelte a jelenlétével többek között Novák Dezső, Szűcs Lajos, Lisztes Krisztián és Gyepes Gábor, hogy csak néhány nevet mondjak. De hogy a kérdésre is válaszoljak. Szever János ötlete volt az egész, ő találta ki az első sast még a kilencvenes évek elején, amit aztán saját erőből és nem mellékesen saját tőkéből hoztunk létre. A mostani sas még az NB II-ben debütált, méghozzá 2008-ban a BKV Előre elleni bajnoki mérkőzésen, a kezdőkörben adtuk át, Lipcsei Péter avatta fel. Eleinte én öltöztem be, aztán jöttek mások is, azt viszont kevesen tudják, hogy ez a Fradi-sas valójában nem a klub, az FTC tulajdona, hanem az enyém. Ezen okán meglepődnek a mai napig. Természetesen a Ferencvárosnak joga van és saját sast létrehozni, de annyit talán elvárhattam volna, hogy méltóképen elbúcsúztassák a régit, mondjuk, az átadáshoz hasonlóan, a kezdőkörben, esetleg a közelgő, Újpest elleni bajnokin.

– Hogy fogadták mindezt az ismerősei?
– Folyamatosan csörög a telefonom és kérdezik: ezt most tényleg megtették veled?! De én valahol nem is csodálkozom. Megszüntették és újra cserélték a Fradi-tábort, kiiktatták a Fradi-buszhálózatot, új lett a stadion is, miért pont a sas maradt volna ki ebből a… Tisztogatásból – fogalmazzunk így. A régi miliőhöz már csak ez a Fradisas volt köthető. Ennyit a ferencvárosi hagyományőrzésről, tradíciókról. Ezt már csak azért említem, mert Volly György kommunikációs igazgató fogalmazott úgy, hogy ez a sas nem fér bele a koncepcióba, bár ők ápolják és tisztelik a hagyományokat. Ha már itt tartunk: ez a sas búcsúztatta el az Albert Flórián Stadiont, és avatta fel a Groupama Arénát.

– Haragszik valakire?
– Nem haragszom, a Fradinak jogában áll saját sast csináltatnia. Tüskét viszont hagyott bennem ez az eljárás, és talán az új sast is terelgethettem volna, az érdemeimre való tekintettel. Amikor búcsúzóul kértem két jegyet a stadionba, azt a választ kaptam, hogy ez nem a klub hatásköre, hanem a Luss Kft.-é. Na, ezen a ponton mondtam azt Volly Györgynek, hogy kiválóan értenek ahhoz, miként öljék ki az emberből a Fradizmust.

– Mi volt a válasz?
– Gúnyos mosolygás…


Keresd a Sport Plusz hetilap eheti számát is az újságosoknál!

 
Andics Gábor/Sport Plusz

 

 



Amíg az ultrák nem váltják ki a kártyát, nem lesz közös nevező Háromszázezres koporsószeget kapott az életéért küzdő Győr