mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Emlékfutás lesz a Heysel-tragédia áldozatainak a tiszteletére

Minden futballszurkoló előtt ismertek azok a sajnálatos események, amelyek 30 évvel ezelőtt történtek Brüsszelben, a Liverpool-Juventus BEK-döntő kapcsán. A tragédiát az okozta, hogy 1985. május 29-én, a brüsszeli létesítményben ledőlt egy támfal, 39, többségében olasz szurkoló halálát eredményezve. A mérkőzés az 1984-85-ös BEK sorozat döntője volt.

 

 

A szerencsétlenséget az okozta, hogy a tervezett kezdőrúgás előtt, az olasz szurkolók által felhergelt angol huligánok betörtek a taljánok részére fenntartott szektorokba, menekülésre késztetve az ott lévő drukkereket, de a stadion omladozó oldalfala nem bírta a nyomást és az emberekre dőlt. A mérkőzést a tragédia ellenére lejátszották, a Juve nyert, a jelenlegi UEFA-elnök, Platini, tizenegyesből szerzett góljával. A tragédiát „az UEFA-rendezvények történetének legsötétebb órájaként” emlegetik még napjainkban is nagyon sokan, nem nehéz kitalálni, ezután is lesznek, akik ezt vallják majd.

 

A szörnyűségnek lassan közeledik a 30. évfordulója, az élő adásban látható képsorok felejthetetlen hatást gyakoroltak Földi Csaba hosszútávfutóra is, aki úgy döntött, május 29-én megemlékezik az elhunytakról. Aznap 20 órától (ez volt a BEK-döntő hivatalos kezdési időpontja is) a Margitszigeten, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda elől elrajtolva fut egy szigetkört (az első 100 métert gyalog megtéve). A táv 5300 méter lesz, de akiknek lesz kedvük csatlakozni az eseményhez, azoknak maguknak kell gondoskodniuk a felszerelésről és a frissítésről.


Az áldozatok

Rocco Acerra (29)
Bruno Balli (50)
Alfons Bos
Giancarlo Bruschera (21)
Andrea Casula (11)
Giovanni Casula (44)
Nino Cerrullo (24)
Willy Chielens
Giuseppina Conti (17)
Dirk Daenecky
Dionisio Fabbro (51)
Jacques François
Eugenio Gagliano (35)
Francesco Galli (25)
Giancarlo Gonnelli (20)
Alberto Guarini (21)
Giovacchino Landini (50)
Roberto Lorentini (31)
Barbara Lusci (58)
Franco Martelli
Loris Messore (28)
Gianni Mastrolaco (20)
Sergio Bastino Mazzino (38)
Luciano Rocco Papaluca (38)
Luigi Pidone (31)
Bento Pistolato (50)
Patrick Radcliffe
Domenico Ragazzi (44)
Antonio Ragnanese (29)
Claude Robert
Mario Ronchi (43)
Domenico Russo (28)
Tarcisio Salvi (49)
Gianfranco Sarto (47)
Amedeo Giuseppe Spolaore (55)
Mario Spanu (41)
Tarcisio Venturin (23)
Jean Michel Walla
Claudio Zavaroni (28)



Az MLSZ szerint Újpesten lesz a vasárnapi derbi, de előtte lilára festette a Fradi-pályát Bajba kerülhet a Pápa: önfeljelentést tett a Lombard Kézizálog tulajdonosa