mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Szalait leváltották, az új sportigazgató vezeti az U20-as válogatottat

Valljuk be, ezt nehezen lehet értelmezni. Az MLSZ tavaly decemberben kirúgta a korosztályos válogatottat az U20-as világbajnokságra kijuttató Mészöly Gézát, és a helyére az edzőképzés vezetőjét, Szalai Lászlót nevezte ki. Ma pedig őt is leváltották.

Komolyan mondom, már az is teljesen értelmezhetetlen volt, hogy a vb-re való kijutás ellenére leváltották Mészölyt, azt meg végképp, hogy a vezetőedzői tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező Szalai Lászlót ültették a helyére. Nem azért, mert Mészöly olyan világverő alakulatot rakott volna össze, hanem mert a hibák ellenére töviről hegyire ismerte a játékosokat, sőt, az erényeik mellett a már említett hibáikkal is tisztában volt. Másrészről azért nem szokás leváltani egy edzőt, aki a világbajnokságra vezeti ki a csapatát.

Mint említettem, Szalai lényegében semmilyen vezetőedzői tapasztalattal nem nagyon rendelkezett, ő az az ember, aki valahogy mindig mindenhova vezetőnek érkezett. Az MLSZ-be is, ahol előbb az edzőképzést bízták rá, majd a vb-re készülő csapatot is.

Szalai el is kezdte a munkát, edzőtáborban volt a fiúkkal, felkészülési meccseket játszott. Aztán ma, valamilyen megmagyarázhatatlan okból leváltották.

Három hónappal az első mérkőzés előtt.

A magyar válogatott egyébként New Plymouth városában játssza csoportmeccseit, elsőként június elsején, Észak-Korea ellen, majd három nappal később, Brazíliával, végül június 7-én, Afrika bajnokával.

Persze, a szokásos kamu kommunikációs gépezet nem maradhatott el, az mlsz.hu szerint Szalai László már a megbízatásakor az aggályát fejezte ki amiatt, hogy jelentős többlet feladatot jelent, és kockázatot hordoz a két feladat egyidejű ellátása.

Azt nem értem, akkor vajon miért kellett kinevezni?
Ha ő maga is úgy gondolta, hogy nem tudja a két feladatot elvégezni tökéletesen, akkor miért kellett erőltetni.

Legutóbb a Tanú című filmben láttam ilyet.

Ám a csavar még csak most jön a történetben.
Mert ki nem találják, ki lett Szalai László utódja!

Az a Bernd Storck, akit nemrég sportigazgatónak neveztek ki az MLSZ-ben, és aki azt ígérte, álruhában járja majd végig az akadémiákat, tehetségek után kutatva.

Persze, a kommunikációs „hadsereg” itt is megjelenik: a tájékoztatás szerint a német szakember azonnali munkába állása és rövid tájékozódása után megnyílt a lehetősége annak, hogy az U20-as csapat vezetését is önálló feladatként láthassa el egy sportszakember. Sőt, munkája megkezdésekor Bernd Storck is jelezte az MLSZ vezetésének, hogy csak abban az esetben tud felelősséget vállalni az időben közelálló feladatok eredményességéért, ha a csapatok felkészítése, irányítása közvetlen hatáskörébe kerül.

Igaz, erről szó sem esett Bernd Storck bemutatásakor.



Félreértés ne essék, én is úgy gondolom, hogy ahogy mondani szokták, „egy seggel nem lehet két lovat megülni”, de ha már tavaly nem találtak mást, mint Szalait, akkor a felkészülés háromnegyedénél nem lenne szabad őt leváltani, hiszen mostanra már kész csapatnak kellene készülni a vb-re. Hacsak nem valamilyen fegyelmi okból teszik ezt.

Persze, a magyarázat most is megvan: A német szakember a feladatot megtisztelőnek tartja, és a közeli határidővel járó nehézségek ellenére örömmel vállalta. Az utánpótlás sportigazgató kérése esetén Szalai László minden segítséget megad az eddigi tapasztalatai átadásával, a felkészülési folyamat szakmai támogatásával. Ráadásul Szalai László a hazai edzőképzés reformjával is teljes munkaidőben foglalkozhat annak érdekében, hogy az edzőképzés, azon belül az utánpótlásedzők képzése minél gyorsabban és minél magasabb színvonalon hozhasson változást a magyar labdarúgásban.

Mondjuk, ha ez utóbbit nézzük, akkor jó döntés született.
Lehet, hogy végül az U20-as válogatott szempontjából is jó döntés született.
Sőt, az is lehet, hogy Csányi Sándor elolvasta az edzőképzés felvételijéről szóló cikket, és rájött, oda bizony nagyobb figyelmet kell szentelni.

Egyébként nem Szalai az egyetlen korosztályos szövetségi edző, akinek mennie kellett: Mihalecz István, az U16-os válogatott edzője és a német szakember konzultációja után, a német sportigazgató és Mihalecz István is úgy ítélte meg, hogy kettejük szakmai filozófiája oly mértékben eltérő, amely nem teszi lehetővé a hosszú távú, hatékony közös munkát.



Göröcs János és Csányi Sándor állami kitüntetést kapott A Honvédhoz látogat Szlovákia legmagyarabb csapata