mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Menekül az Audi, egyre nagyobb bajban az ETO

Egyre nagyobb bajba kerül a Győr. Lassan tulajdonosát, és várhatóan minden értékét veszítő, a futballtársaságot üzemeltető kft csődvédelmet kérő klubnál bízhatnának a szponzorokban, de látható, ez is hiú ábránd. Az Audi például már menekül a süllyedő hajóról, felbontotta a profi csapathoz kötő szponzorációs szerződését.

Ezt a képet már nem valószínű, hogy látjuk Győrben

Mindenki menekül a süllyedő hajóról.

Amíg Tarsoly Csabáról mindenki azt hitte, hogy az ország legbecsületesebb, legkorrektebb üzletembere, addig jó volt hozzá dörgölőzni, jó volt vele mutatkozni. Persze, félreértés ne essék, pontosan tudom, hogy mindez jó volt Tarsolynak. Zsírós, a konyhára jól hozó üzleteket, megbízatásokat jelentetett a futballba befektetett pénz – még ha most ki is derül, hogy azért a stadiont és az ETO Parkot sokkal inkább hitelből húzták fel, mint saját pénzből. Olyan hitelből, amit Tarsoly valószínűleg soha nem fog visszafizetni. És ne legyünk álszentek, tudjuk, hogy működi ma ez az ország. Mindenki biztos lehet abban, ami jól hozott Tarsolynak, az jól hozott azoknak a döntéshozóknak is, akik Tarsolyban látták a tökéletes üzleti partnert.

Mondjuk ki, Amíg Tarsoly Csabáról mindenki azt hitte, hogy az ország legbecsületesebb, legkorrektebb üzletembere, addig ő volt az egyik példakép. Egy olyan ember, akinek segítségével fel lehet építeni a nagy álmot, „futballországot”, vagy legalábbis annak egyik bástyáját.

De mondjuk ki azt is, amit eddig így konkrétan még senki nem mondott ki.
Lopott, elcsalt pénzből épült „futballország” eme bástyája.

 

Nem tisztem ítélkezni, nem is teszem, de azért most nagyon úgy néz ki, hogy Tarsoly Csaba korántsem az ország legbecsületesebb és legkorrektebb üzletembere.

És azok, akik eddig dörgölőztek hozzá, most azonnal elengedték a kezét, mentve vagy inkább mentegetve ezzel természetesen magukat. Szijjártó Péter – aki nem mellesleg évek óta Dunakeszin építgeti a maga kis „futsalországát” -, aki lényegében földije Tarsolynak, aki eddig olyan dolgokat is rábízott Tarsolyra, mint a nemhogy milliókat, sokkal inkább milliárdokat hozó vízumügyintézés, már az első nap elengedte Tarsoly kezét. Persze, a kormány még annak a látszatát is sem engedheti meg magának, hogy egy olyan emberrel üzleteljen, mint Tarsoly, és bár ez nem politikai indíttatású cikk, azért arra oltárira kíváncsi lennék, hogy vajon miért nem azelőtt vizsgálták át Tarsolyt és üzleteit, mielőtt odaadták volna neki ezeket a megbízatásokat.

Na de vissza a futballhoz.
Az látszik, hogy egyre nagyobb bajban van a Győr. Azt már az önkormányzat gyorsan kijelentette, hogy semmi köze nincs a klubhoz. Tegnap a futballt működtető kft csődvédelmet kért, ami a világ legokosabb húzása volt, ha azt nézzük, hogy véletlenül pont a napokban kell leadni a következő idényre szóló licenckérelmeket, és a csődvédelem alatt álló céggel szemben a hitelezők nem tudnak felszámolást indítani.

Persze, egy normális futballkultúrájú országban a Győr biztosan nem kapna indulási jogot a következő idényre, sőt, azt is megkockáztatom, hogy már a hétvégén sem játszana bajnoki mérkőzést, de ha a licencadó testület eddigi munkáját nézem, még az is lehet, hogy a klub csont nélkül megkapja a licencet.

Az viszont már biztos, hogy a fő támogatók is menekülnek a süllyedő hajóról.

Egy tegnapi baráti beszélgetés során elhangzott, az Audi biztosan segít majd a csapatnak.
Hát nem!

„A Győri ETO FC tulajdonosának cégcsoportjánál kialakult helyzet és az elindult hatósági vizsgálatok olyan negatív hatást gyakorolnak a Győri ETO FC hírnevére, ezáltal a profi futballklub és az Audi Hungaria Motor Kft. együttműködésére, hogy a vállalat úgy döntött, azonnali hatállyal felmondja szponzorációs szerződését a Győri ETO FC-t működtető Győri ETO FC Kft-vel.

A vállalat sajnálatát fejezi ki, hogy meg kellett szüntetnie a profi futballcsapattal 2011 óta fennálló együttműködését. Az Audi Hungaria tovább folytatja a Győri ETO FC utánpótlásának – amelynek működtetője a közhasznú Az ETO Jövőéért Alapítvány – 2011 óta tartó támogatását, jelentősen hozzájárulva a régióban élő több száz gyermek és fiatal labdarúgó sportolási lehetőségének biztosításához.”

Ezt a közleményt igen szokatlan órában, ma hajnalban adta ki az Audi Hungaria Motor Kft, ami a győri káoszt még jobban fokozza majd a hétvégén.

Lőttek a szponzorautóknak...

Bevallom, nem lennék most a játékosok helyében.
Sem a régiekében, sem azokéban, akik most télen, vélhetően több milliós havi fizetésért, na meg a nemesebb célok megvalósításáért – feladva egy másik lehetőséget - igazoltak Győrbe. Persze, ahogy vártam, nem volt senki olyan karakán, hogy felálljon, és azt mondja: rohadjatok meg, két hónapja nem ezt ígértétek. Ehelyett jött a sablon edzői nyilatkozat, amit persze senki nem hisz el – még az sem, aki elmondta.

Nagyon érdekes az MLSZ álláspontja – mert nincs álláspontja.
Vagy legalábbis még nem hallottuk.

Hat napja, hogy kiderült, hogy a győri álom leginkább rémálom, hogy az a pénz, amiből ezt az álmot, és a hozzá tartozó „kastélyt” felépítették, lopott pénz, de az MLSZ még nagyjából semmi kézzelfoghatót nem mondott az ügyben.

Sőt, Tarsoly Csaba – akiről hat nappal ezelőtt kiderült, hogy korántsem a legbecsületesebb és legkorrektebb üzletember, és akinek jórészt egyébként Pintér Attila szövetségi kapitánnyá való kinevezést is köszönhetjük – még mindig az MLSZ alelnöke.

Pontosabban egy tegnapi információ szerint ő lemondott, utódja vélhetően Garancsi István, a Videoton tulajdonosa lesz, de ezt a hírt ugyanúgy nem erősítette meg az MLSZ, mint ahogy még semmit nem nyilatkozott az ügyben.



Csődvédelmet kért az ETO FC kft Göröcs János és Csányi Sándor állami kitüntetést kapott