mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Három ok, amiért az Újpesté lett a Magyar Kupa

Hogy miért az Újpest nyerte meg a Magyar Kupát? Ha egyszerűen akarnánk erre magyarázatot adni, akkor azért, mert játékosai jobban lőtték a büntetőket. Persze, nem ennyire egyszerű a helyzet.




Edzők a kispadon

Nem szabad elhallgatni, hogy az MLSZ eltiltása óriási hátrányba hozta a Diósgyőrt. Míg újpesti oldalon Vignjevic folyamatosan instruálhatta játékosait, addig a fél évre eltiltott Szivicset hermetikusan elzárták csapatától. És ezt tessék szó szerint érteni, hiszen a diósgyőri tréner a VIP páholyból – pont felettem ülve – nézte végig a meccset.
- Egyértelműen hátrányba voltunk azzal, hogy Szivics nem ülhetett padon – mondta a Diósgyőr megbízott edzője, Bene Ferenc. – Sok helyen olvastam a meccs előtt, hogy én helyettesítem vagy pótlom Szivicset, de őt sem helyettesíteni, sem pótolni nem lehet. Nem akarom minősíteni a döntést, de azt vállalom, hogy ezzel nemcsak Szivicset, de egész Miskolcot, és a környékét sújtották. Lehet, hogy csak egy százalék hátrányban voltunk, de lehet, hogy ez az egy százalék hiányzott a győzelemhez.

Helyzetkialakítás, támadásépítés

Az Újpest az mérkőzés elején, egy szerencsésnek mondható góllal szerezte meg a vezetést. Ezután egy kicsit átadták a területet a Diósgyőrnek, de ezzel ők nem tudtak élni. A Diósgyőrnek a rendes játékidőben egyetlen igazi helyzete sem adódott, a gól sem kidolgozott szituációból született. Ráadásul a diósgyőri támadásépítést sem nevezhetjük gördülékenynek, az esetek 70 százalékában inkább íveléssel próbálkoztak, abban bízva, hogy az elől lévő támadó majd megtartja a labdát, míg a társak érkeznek.
Ezzel szemben az Újpest a labda megszerzése után több esetben pontos, lapos passzokkal hozta fel a labdát, több alkalommal érkezett beadás a szélről. Amennyiben jobban koncentrálnak a lilák, bizony már az első félidőben eldönthették volna az összecsapást, hiszen a rendes játékidőben a diósgyőri kapus legalább négy alkalommal védett bravúrral. Az már más kérdés, hogy ennek ellenére is megnyerhette volna a meccset a Diósgyőr, hiszen a 91. percben szerzett egyenlítő gól után a hosszabbításban egyetlen igazi helyzet adódott, ám azt Bacsa kihagyta.

Büntetők

Szokták mondani, hogy ez már inkább lutri, mint tudás, mégis az esetek nagy százalékban az a csapat nyer, melynek játékosai magabiztosak. A diósgyőri Alves ugyan magabiztosan állt a labda mögé, így is a felső kapufát találta teliben, ám az utolsó sorozatban Husic mozgásán már akkor lehetett látni, hogy legszívesebben máshol lenne, amikor a labdát még csak a büntetőpont felé vitte. Ezzel szemben az újpestiek magabiztosan értékesítették a büntetőket.
- Pedig nem voltak előre kijelölve a rúgók – mondta ezzel kapcsolatban Vignjevic. – Sőt, a szombati gyakorláson volt olyan játékos, aki azt mondta, ő biztosan nem akar rúgni majd büntetőt, ha odáig eljutunk. Aztán amikor a játékosok kijelölésén volt a sor, megkérdeztem, ki akar lőni. Összesen hárman jelentkeztek: Vasziljevic, Litauszki és Balogh. Aztán végül Simon is azt mondta, bevállalja, pedig ő a szombati gyakorláson az első kísérletére hibázott, ezen megsértődött, és bevonult az öltözőbe. Végül csak Bavont kellett nekem kijelölni. Ő egyből igent mondott, bár lehet, hogy nem is értette, mit is mondtam neki. De végül is mindegy, az a lényeg , hogy mindannyian magabiztosan értékesítették a büntetőt, és megnyertük a Magyar Kupát.



Hatvan éve vertük az angolokat..... Hajrá, fiúk!