mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Nagy magyar stadionmustra

Az elmúlt hetekben egymás után jelentek meg képek az épülő stadionokról. Mi most készítettünk egy stadionmustrát a három, átadás előtt álló stadionról.

NAGYERDEI STADION



Debrecenben az Európai Labdarúgó Szövetség előírásai alapján a 4. kategóriába sorolt, 20 ezer férőhelyes stadion épült, amely a debreceni közönség igényeihez igazodva elsősorban sport-, kulturális és szabadidős központ lesz az új stadion, nem pedig bevásárlóközpont.

A pálya 68x105 méteres, négy sportolói és három bírói öltözőt alakítottak ki az arénában. A létesítménynek fontos része az aszimmetrikus lelátó, mely az adott lehetőségeket kihasználva a maximális nézőszám elérését biztosítja. Az egykaréjos lelátó-kialakítás a funkcionális egyszerűségen túl a közösségi összetartozás érzetét is erősíti.

Nemcsak új stadion épült Debrecenben, de a környéket és megújították, hiszen a Nagyerdő megóvása, faállományának lehetőség szerinti maximális védelme kiemelt szerepet kapott. A parkba egy hullámzó vonalvezetésű, pihenő és vízfelületeket is tartalmazó, 1100 méter hosszúságú sétaút került, mely a stadion látogatói megközelítésén túl több aktív zónára osztja a parkot. Az érkezési téren ködszínház, fényjáték szökőkút fogadja az ide látogatókat. Az északi kapu megőrzendő pilonjain keresztül tárul fel egy rendezvénytér. A sportterületeket a park szintjén fitness és szabadidő funkcióhoz csatlakozó terek gazdagítják. A park vegetációval sűrűbben nőtt, keleti területén tanösvényt, valamint erdei futópályát alakítottak ki.

A stadiont május 1-én, egy nagyszabású majális keretein belül adják át, a magyar válogatott pedig itt játssza a dánok elleni, májusi mérkőzését.






PANCHO ARÉNA




A terveket Makovecz Imre kezdte el, azonban 2011-es halála után Dobrosi Tamás fejezte be. Az UEFA a legmagasabb kategóriába sorolta a 3500 fő befogadóképességű stadiont. A stadion alapvetően a Puskás Akadémia FC mérkőzéseire, valamint nemzetközi és válogatott ifjúsági tornákra készült. A kivitelezés 2012 áprilisában kezdődött.

A tulajdonos a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. A stadion 3,8 milliárd forintból épült. Az összeg a TAO-programon (társasági adókedvezmény sporttámogatási rendszere keresztül kapott 2,7 milliárd forintnyi támogatásból, önrészből, valamint magáncégek felajánlásaiból tevődött össze.

A hivatalos megnyitóra 2014. április 21-én kerül sor, a 2014-es Puskás-Suzuki-kupa döntőjét megelőzően, és az utánpótlástorna döntője lesz az első hivatalos mérkőzés. A stadion az egyik helyszíne lesz a 2014-es U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságnak. A nyitómérkőzést és az egyik elődöntőt is itt rendezik.










FTC STADION





Bár a stadion már majdnem kész, az még mindig nem kapott nyilvánosság, milyen nevet kap majd. Különlegessége, hogy napszaktól és nézőponttól függően folyamatosan változó fényáteresztésével és csillogó felületével a stadion megjelenése is dinamikusan változik. A háló mögött megjelenő, előregyártott vasbeton tartószerkezet, látszóbeton kiszolgálóegységek és acél tetőszerkezet képezi az épület második homlokzatát, amit a ledes díszkivilágítás tovább gazdagít.

A korábbi tervekhez képest kívülről kevésbé zöld-fehér hatású a létesítmény, belül viszont a két látható sarokban óriási Fradi-címer látható. Az úgynevezett „B-közép” szektora 6000 férőhelyes lesz és a Népliget-metrómegálló felől lehet majd megközelíteni, míg a 3000 férőhelyes vendégszektort a Nagyvárad tér felől. Összesen 34 sorban, 22043 darab szék biztosítja majd a kényelmes meccsnézést, és belföldi meccseken – a hazai és vendégszektor állóhelyeit is beleszámítva 23.698 drukker fér majd be az arénába.

A négyszintes főépület és a háromszintes mélygarázs teszi teljessé az épületkomplexumot, amely teljesen környezetbarát lesz. Az úgynevezett szürkevíz és az esővíz hasznosítása, a régi stadion szerkezetének újrahasznosítása és a napkollektorok használata is ezt támasztja alá.





Képek forrása: nagyerdeistadion.hu, pfla.hu, fradi.hu



Lengyel Béla lett a kupagyőztes Még a serlegeket és a zoknikat is lefoglalták Egerben