mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Egyszerű, mint egy pont - csak nekünk nem!

Száraz hír, hogy a hét első két napján az U20-as és az U21-es korosztályos válogatottunk is összetartáson vett részt Telkiben. Sőt, mindkét csapat edzőmeccset játszott. Csak a miheztartás végett: őket is Pintér Attila készíti fel. És csak összehasonlításképpen: eközben Európában is felkészülési mérkőzést játszott két U20-as válogatott, míg a Magyarországon tartózkodó Jesper Olsen arról mesélt, hogy az ausztrálok miként lendítik fel az utánpótlás-nevelésüket. Van különbség.


Szalai László, a honi edzőképzés vezetője szerint az a legfontosabb, hogy jól képzett, sportos megjelenésű, kulturált és nyelveket beszélő edzőink legyenek, kiemelt szerepet szánva nekik az utánpótlás-nevelésben (fotó:mlsz.hu)




Na de ne rohanjunk előre, nézzük meg, mit tudhatunk meg erről az összetartásról. Az mlsz.hu beszámolója szerint Pintér az U20-as válogatottnak második alkalommal, az U21-es csapatnak először tartott edzőtáborozást, mindkét együttes tagjai három edzésen és kedden egy gyakoroló meccsen vettek részt.

Mondjuk az ellenfelek kiválasztása olyan körültekintő volt, mint múlt héten a (liga)válogott edzőmeccsénél, hiszen az U20-as válogatott a harmadosztályú REAC ellen, míg az U21-es csapat a Győri ETO második csapatta ellen meccselt.

Tán nem kell nagy jóstudomány ahhoz, hogy tudjuk, mindkét meccsen a korosztályos válogatott nyert, ám a "Győzelemmel mutatkozott be Pintér Attila" hősi címadástól most eltekintenénk.

Főleg azért, mert például néhány kilométerrel odébb szintén készülnek a korosztályos csapatok az évre, csak amíg például a mi 20 éveseink az NB III-as Győr II-öt verik 5-0-ra, addig a hasonló korú olaszok idegenben verték a németeket 3-0-ra. Azokat a németeket, akiknek az utánpótlás-nevelését szeretjük példaként felhozni akkor, amikor arról beszélünk, hogyan kell a nemzetközi futballpiacon is kelendő, már-már világsztár futballistákat nevelni.

Azért érezzük a különbséget, nem?

Mindeközben a fourfourtwo.hu interjút készített a hazánkban tartózkodó, korábban az Ajaxban és a Manchester Unitedben futballozó dán válogatott Jesper Olsennel, akinek nem derogál az ausztrál utánpótlásban dolgozni, és aki a következőt válaszolta arra a kérdésre, mit tanácsolna egy nemzetnek, amelynek valaha dicső futballja volt, és megint fel szeretne zárkózni, de 30 éve kitartóan kerül mindenfajta érdemi fejlődést:
" Ausztrália 5-6 éve hasonló problémákkal küzdött, már abban az értelemben, hogy fejlődni szeretne. Hoztak egy jó szakembert Hollandiából, aki 5-18 éves korig mindent leírt, hogy hogyan kell edzeni a gyerekeket. Ma így mindenki ugyanazokból az információkból, ugyanazért a célért dolgozik. Persze időre van szükség, de egy irányba megyünk, a dolog pedig működik."


Ilyen egyszerű az egész.

Fehér György



A bundabotrány vádlottja: ez boszorkányüldözés Az FTC Stadion lehet az első a világon, ahol egy legendát lecserélnek egy szponzorra