mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Az FTC Stadion lehet az első a világon, ahol egy legendát lecserélnek egy szponzorra

Mint arról elsők között beszámoltunk minden bizonnyal nem Albert Flórián nevét viseli majd az új FTC Stadion. A titkolózás még mindig nagy, eközben  megkérdeztük Szabados Gábor sportközgazdászt – aki nem mellesleg korábban a Budapest Honvéd sajtófőnöki posztját is betöltötte – vajon milyen összeg lehet az, amiért a stadionnevet értékesíteni lehet. A szakember megdöbbentő tényt is közölt: ilyen stadionnév eladás még a világon nem történt.



Még sehol a világon nem vették el egy klublegendáról elnevezett stadion nevét




- Ha van stadion Magyarországon, aminek a nevét értékesíteni a lehet, akkor az a Ferencváros stadionja. Ám mivel ilyen még nem történt Magyarországon, csak tippelni lehet arra, hogy ezt milyen összegért lehet megtenni. Ha a klub szponzorációs szerződéseit, és azoknak az összegeit vesszük figyelembe, azt kell mondanom, évi 100 millió forint a minimum, és év 1 millió euró, azaz 300 millió forint a maximum, amiért értékesíteni lehet a nevet. A kérdés az, hogy megéri-e ennyiért feladni, eladni Albert Flórián nevét? – mondta megkeresésünkre Szabados Gábor, aki hozzátette, ő személy szerint meglepődne egy ilyen üzleten.

- Még most sem hiszem el, hogy eladják a nevet, igaz, az a tény, hogy közben Albert Flóriánról nevezték el a népligeti központot, azért erősíti a felvetést. A két létesítmény egy kilométerre van egymástól, így szinte kizárt, hogy ugyanannak a nevét viselje. De ilyen stadionnév-eladás még sehol a világon nem történt. Tudom, most sokan mondják azt, hogy a világon mindenhol viseli szponzorok nevét egy-egy stadion, csak arra hívnám fel a figyelmet, hogy ezek vagy teljesen újonnan épült létesítmények egy olyan helyen, ahol korábban nem volt stadion, vagy olyanok, amelyek korábban nem egy klubikon nevét viselték. A világon egyetlen egy stadion sincs, amelyet korábban elneveztek a klub legendás játékosáról, majd elvették a nevet, és eladták egy szponzornak. Még akkor sem, ha ez külföldön óriási üzleti lehetőség, sokkal nagyobb, mint itthon. Magyarország lehet az első olyan hely, ahol egy legendát lecserélnek egy szponzorra.

Szabados Gábort természetesen megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy az új debreceni stadionhoz nem találnak üzemeltetőt.
- Itt teljesen egyértelmű a dolog. Azt a stadiont nem lehet üzleti alapokon üzemeltetni. Úgy meg főleg nem, hogy úgy adják át a stadiont, hogy nincs kész, hiszen az üzemeltetőnek kell több száz forintért kialakítania a büféket, az irodákat, de még a sportmúzeumot is. Ilyen feltételek mellett nem csoda, hogy senki nem jelentkezett, és szerintem nem is fog. Ebben az esetben az egyetlen megoldás az lesz, hogy állami kezelés alá kerül a stadion, azaz vagy egy központi, vagy egy helyi önkormányzat által vezetett cég üzemelteti majd. Ez pedig azt jelenti, hogy az esetleges veszteségeket közpénzből fedezik majd.


Fehér György



Egyszerű, mint egy pont - csak nekünk nem! Szégyen