mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

MTK-Debrecen - és ami mögötte van

A forduló meglepetése, és talán a tavasz mérkőzése volt. Az MTK hazai pályán meglepte a listavezető Debrecent, és nyeri tudott 5-2-re. Mi egy kicsit benéztünk a kulisszák mögé.





Labdabirtoklás, lövések

46 perc.
Összesen ennyit volt játékban a labda a 90. percből. Ebből 22 és fél percig az MTK-nál (49 százalék), míg a Debrecennél 23 és fél percig (51 százalék) volt a „zsuga”, azaz nem ezen múlt az eredmény. Sőt, nem is a kapura lövések számától, hiszen míg a fővárosiak 12 alkalommal próbálkoztak, addig 22 debreceni lövés ment a kapu felé. Az más kérdés, hogy a kék-fehérek hétszer el is találták a kaput – ebből ugye öt gól született – míg a Loki-játékosok csupán öt alkalommal találtak kaput, és ebbe benne van a kihagyott büntető, és az utána következő duplázás is.

Az MTK-ból egyébként Pölöskei próbálkozott a legtöbbször, hiszen négyszer lőtt kapura, míg Torghelle háromszor, Kanta pedig kétszer lőtt kapura. Az érdekesség az, hogy egyikük sem találta el a három játékos kilenc lövéséből csupán kettő – Kanta és Torghelle egyszer-egyszer – talált kaput. A Debrecenből Tisza hat, Sidibe 4, Kulcsár, Zsidai és Szakály kétszer-kétszer lőtt kapura. Tisza kétszer el is találta a kaput.

Passzok


Az MTK játékosai 294 alkalommal passzoltak egymáshoz. Kantának 41-szer, Nagynak 35-ször, Vukmir pedig 26-szor passzolt saját társhoz. Ladányinak és Batiknak pedig minden passza pontos volt (azaz 100 százalékos mutatót ért el a két játékos), de a vicces adat most következik: Ladányinál ez négy, Batiknál pedig 1, azaz egy passzt jelent.

A Debrecenből Zsidai volt a legaktívabb, 51 pontos passzt osztott ki, Korhut negyvenöt, Vadnai pedig 41 alkalommal „talált” saját társat. A Lokiban is volt az 100 százalékos teljesítménnyel passzoló játékos: Seydi hatszor passzolt saját társnak, is mind pontos volt.

Vélemények:

- Aki látta a mérkőzést, annak nem kellett csalódnia ebben a találkozóban, jó iramú, izgalmas meccs volt. Nagyon egységesek voltunk, véleményem szerint jobban akartuk ezt a győzelmet és jól is futballoztunk. Két elkerülhető gólt kaptunk, de látszott, hogy csúszott-mászott a csapat, igyekeztünk mindent megtenni egy nagyon erős Debrecen ellen. Nekünk is megfordult a fejünkben, hogy ha a Lokit sikerült legyőznünk, akkor nem a kiesés ellen kellene küzdenünk. Nyilván azonban minden mérkőzés más, előbb-utóbb a Debrecennek is ki kellett kapnia és nekünk is kellett most már nyernünk egy nagy meccset. A paksi siker önbizalom növelően hatott számunkra, továbbra is igyekszünk minden mérkőzésen jól játszani és nyerni. Sajnos ez sokszor nem sikerült, de sokkal több van annál ebben a csapatban, mint amit eddig láthattunk - mondta Kanta József, míg Pölöskei Zsolt szerint 2-0 után saját dolgukat nehezítették meg.
- Sajnos ez már a harmadik vagy a negyedik meccs volt a szezonban, amikor így felengedtük az ellenfelet, de csak most tudtuk először megnyerni utána a mérkőzést – mondta a játékos.

Szima, Gábor, a Debrecen elnöke elmondta, mióta ő a klub vezetője, még sosem kapott a Loki öt gólt, így ez most új érzés volt számára (fotó:dvsc.hu)- Egyszer minden sorozat megszakad, de az MTK elleni vereség nem csak azért volt fájó, mert tizenöt bajnoki mérkőzés óta tartó veretlenségi szériát hagytunk magunk mögött, hanem azért is, mert nagyon sok gólt kaptunk, amihez a szurkolóink nincsenek hozzászokva. Az elmúlt tizenkét évben, amióta én vagyok a DVSC elnöke, egyetlen magyar sorozatban, tehát sem a bajnokságban, sem a Magyar Kupában, sem a Ligakupában nem kaptunk öt gólt. Sőt, azon a több mint ötven nemzetközi mérkőzésen – amelyeken olyan nagy klubok ellen is pályára léptünk, mint a Liverpool, Manchester United, Hajduk Split, Basel, Sampdoria, Fiorentina, Lyon, Sahtar Doneck, PSV Eindhoven, Brugge – csak kétszer fordult elő, hogy öt gólt kapott csapatunk: egy alkalommal Firenzében a Fiorentina ellen, egyszer a Puskás Ferenc Stadionban a Metaliszk Harkiv ellen. A felsorolt tények miatt is volt meglepő mindenki számára, hogy szombaton ilyen sokszor zördült meg a hálónk. Véleményem szerint a játék képe alapján nem volt ilyen különbség a két csapat között. A semleges szurkolók egy rendkívül jó összecsapást láthattak. Az MTK minden megingásunkat kihasznált, mi pedig jó néhány nagy helyzetet kihagytunk. Minden csapat életében előfordul ilyen mérkőzés. Nem akarjuk felmenteni a játékosokat, sokkal koncentráltabban, figyelmesebben kellett volna futballozni, de azt gondolom, előre kell nézni, mert nagyon fontos meccsek állnak előttünk a bajnokságban és a két kupasorozatban. A történteken minél hamarabb túl kell lépnünk, és csak az előttünk álló feladatra kell koncentrálnunk. Bízunk benne, hogy szurkolóink a botlástól függetlenül kitartanak a csapat mellett, hiszen nagy szükségünk van a támogatásukra - nyilatkozta a Loki első embere a klub weblapján.



Mennyire kell távol tartani a futballistákat a Facebooktól? A bundabotrány vádlottja: ez boszorkányüldözés