mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mehmet Kalender: magyar válogatott akarok lenni

Két héttel ezelőtt megkezdte felkészülését a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságra. A válogatott összetartáson újoncként egy török-magyar kettős állampolgárságú kapus, Mehmet Kalender együtt készült a fiúkkal.




Kalender nem hivatalos felkészülési meccsen már pályára lépett az U19-es magyar válogatottban (fotó:szerző)




Mehmet Kalendar Magyarországon született, édesanyja magyar, édesapja török, tökéletesen beszéli a nyelvet. A magyar utánpótlás-rendszerben nevelkedett, ma mégis Törökországban véd. Alig 18 évesen a Kayserispor felnőtt csapatával készül, és a tartalékok között véd.

- Szegeden kezdtem el védeni 6 évesen, ahonnan Kecskemétre kerültem. Innen már Törökország volt a következő állomás, a Ferenbahce korosztályos csapatához kerültem, ám mivel akkor még nem voltam kettős állampolgár, visszatértem Kecskemétre. 2012-ben aztán már nem volt akadálya, hogy a török bajnokságban szerepeljek, jelenleg a Kayserispor kapusa vagyok - mondta a játékos.

A török és a magyar rendszer közti különbséget mutatja, hogy míg itthon a Kalender korú játékosok akadémiákon, szülőknél, kollégiumban laknak, addig Törökországban már az élet nehézségéire is megtanítják a futballistákat.
- A szüleim itthon, Szegeden laknak, én pedig egyedül, és házban lakom Törökországban. Az edzések mellett egyedül viszem a háztartást, igaz, a tanulásban segít a klub.

Kíváncsiak voltunk arra, vajon egy fiatal kapus miként látja a török és a magyar futball közti különbséget?
- A magyar foci sokkal technikásabb, de a török sokkal gyorsabb. A török játékosok agresszívabbak, gyorsabbak, keményebbek.


Kalender elmondta, meglepte a válogatottba való meghívó, de nagyon örül, hiszen a jövőt a magyar válogatott kapusaként képzeli el.
- Emlékszem, egy szerdai nap hívott Forgács István, tudom-e, hogy meghívtak a válogatottba. Nagyon meglepett, bár az igazság az, hogy korábban már hallottam arról, hogy figyelnek. Nagyon jó társaságba kerültem, a srácok befogadtak, és Mészöly Géza szövetségi edző is kedves volt velem. Minden futballista álma, hogy behívják a válogatottba, így nekem is ez volt. És igen, tudom, hogy akár török válogatott is lehetnék, de én magyar válogatott szeretnék lenni. Mindig kitűztem célokat magam elé, most sincs ez másképp. Szeretnék bizonyítani a korosztályos csapatba, majd tartósan szeretnék védeni a török első osztályban, és természetesen szeretnék bekerülni a magyar nagyválogatottba is. Tudom, hogy ezért sokat kell dolgozni, de az életben semmit nem adnak ingyen.

Fehér György



Na de ki az a Berki Krisztián 2. Thomas Doll: a magyar futball jó úton jár