mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A szövetség teljesen komolytalanná tette a Ligakupát

A Ligakupa eddig sem volt a legkomolyabban vett sorozatok egyike. Talán épp ezért vált a fogadási maffia kedvelt célpontjává. Az ehhez kapcsolódó tárgyalás vádiratából kiderül, korábban volt olyan időszak, amikor minden fordulóban megbundáztak néhány meccset. Az MLSZ most teljesen komolytalanná tette a nyolccaddöntők visszavágóit, azzal, hogy az U19-es, U21-es és felnőtt válogatottak mérkőzéseivel egyidőben rendezi azokat. Mi arra voltunk kíváncsiak, mit szólnak ehhez a klubok.



Tavaly a Ferencváros nyerte a Ligakupát (Fotó: ulloi129.hu)




A most futó Ligakupa-sorozat visszavágóit március 4-én rendezik. Ezen a napon U19-es válogatott mérkőzés, felnőtt és U21-es válogatott összetartás lesz, míg március 5-én a fiatalok Skóciában, az A-válogatott tagjai pedig Győrben, Finnország ellen lépnek pályára.

Ezt az anomáliát több mint egy hete jeleztük az MLSZ felé, ám az akkor kapott válaszban a szövetség képviselői kifejtették, a szoros versenynaptár miatt nincs mód a mérkőzések időpontjának megváltoztatására, ráadásul a Ligakupát pont azért hozták létra, hogy a fiatalok több játéklehetőséghez jussanak. Azt ugyan ebben az esetben senki nem vette figyelembe, hogy a mérkőzések időpontjában a fiatalok sem lesznek a kluboknál.

Mi természetesen kíváncsiak voltuk a klubok véleményére is.

A Videoton az első mérkőzésen nyerni tudott a Kaposvár 3-0-ra, így nem kockáztatunk sokat, ha azt mondjuk, ebben a párharcban már eldőlt a továbbjutást. Azért a székesfehérvári csapatot is megkérdeztük, hiszen hét játékosukat érinti a válogatottak mérkőzése.
- Ebben - és még több más -kérdésben is a Videoton FC, mint a Magyar Labdarúgó Szövetség tagszervezete, a Szövetséggel közvetlenül kommunikál. Úgy véljük, hogy ez a megfelelő fórum arra, hogy észrevételeinket eljuttassuk az MLSZ-hez, a sajtóban történő "üzengetést" ugyanis sem hasznosnak, sem korrektnek nem tartjuk – írta válaszában Szabó Gergő, a Videoton sajtófőnöke.

A Debrecen egygólos hátrányban várja a keddi visszavágót a Győr ellen. A Lokiból az U21-es és a felnőtt válogatottba összesen négy játékost hívtak be.
- Ráadásul nehezíti a helyzetünket az is, hogy más ország válogatottjába is el kell engednünk játékost. Azt sem szabad elfelejteni, hogy vasárnap még bajnoki meccset játszunk, kedden pedig már Ligakupa visszavágót. Tudjuk, hogy nagyon szoros a program, de lehet, hogy szerencsésebb lett volna másképp elkészíteni a versenynaptárat, hiszen márciusban öt bajnoki meccsre, Magyar Kupa összecsapásra, Ligakupa visszavágóra is kell készülnünk. Természetesen nem tettünk le a továbbjutásról, és próbálunk minél több fiatalnak lehetőséget adni a keddi meccsen - mondta megkeresésünkre Kondás Elemér.

A Győrből összesen kilenc játékost érint a három válogatott (U19, U21 és felnőtt) mérkőzése. Horváth Ferenc a tőle megszokott módon reagált még az első mérkőzés után a visszavágó időpontjára.
- Szeretnénk komolyan venni a Ligakupát, de a versenykiírás ezt nem teszi lehetővé. Jobb lenne a vasárnapi bajnoki után hétfőn játszani, így legalább egy bemelegítést megspórolnánk, mert még melegek lennének a játékosok. Remélem, hogy legközelebb körültekintőbben nézik ezt a dolgot, mert egy nap alatt regenerálódni nem egyszerű dolog, ráadásuk a válogatott mérkőzés is szerdán van, úgyhogy nem éppen a legjobb dolog ez.



Több mint tíz, klubjukban meghatározó játékos nem léphet majd pályára a Debrecen-Győr meccsen (fotó:eto.hu)

Nincs könnyű helyzetben a Haladás mestere sem. Csapata 0-0-s döntetlent játszott a Ferencvárossal az első meccsen, ráadásul a Halinál igen dicséretes módon nagy hangsúlyt fektetnek a saját nevelésű fiatalok játékára. Ez viszont most nem jelent kifejezetten előnyt. Sőt!
- A három válogatottba így összesen hét játékost adunk, ezzel pedig megváltoztak az esélyek. Immár egyértelműen a Fradi az esélyese a párharcnak, de ez nem azt jelenti, hogy feltett kézzel lépünk majd pályára. Nekünk elégé szűk a keretünk, így azt még nem tudom, kik fognak játszani, de akik elutaznak Budapestre, mindent megtesznek majd a sikerért. Én egyébként azt gondolom, szerencsésebb lenne, ha a Ligakupa összecsapásait a felkészülési időszakra tenné az MLSZ, így legalább akkor is játszanánk tétmeccseket - mondta Artner Tamás.

Természetesen kíváncsiak voltunk a Ferencváros véleményére is, főleg arra, hogy miként tudják elmagyarázni egy német edzőnek, hogy egy rossz szervezés miatt egy tétmeccsen nem számíthat a legjobbjaira, a Fradi ugyanis hét játékost ad az U21-es és az A válogatottba. Több mint egy hete elküldtük kérdéseinket a klubnak, több alkalommal beszéltünk velük telefonon, de válaszra a mai napig nem méltattak minket.

A Haladás-Ferencváros meccsen nem született gól, de hogy ki fog pályára lépni az Üllői úton, azt még Artner Tamás sem tudja (Fotó:nyugat.hu/haladas)

A Diósgyőr célja egyértelműen a sorozat megnyerése, ám a Mezőkövesd elleni első mérkőzésen 3-1-es vereséget szenvedtek. Ráadásul a visszavágót sem várják kedvező előjelekkel, hiszen négy, meghatározó játékost kell nélkülözniük.
- Azt hiszem, erre a jövőben sokkal jobban oda kell figyelnie az MLSZ-nek – mondta Kovács Zoltán, a Diósgyőr sportigazgatója. – Mi minden sorozatot komolyan veszünk, nem véletlenül lettünk elsők a Ligakupa csoportmeccsei után. Sajnos Mezőkövesden nem az az eredmény született, amit vártunk, és a visszavágón négy játékost nélkülöznünk kell. Mindig azt mondjuk – és ez így is van -, hogy a nemzeti csapat az első, és fontos, hogy jó válogatottunk legyen, de most nagyon kellemetlen helyzetben vagyunk.

A Mezőkövesd vezetőedzője, Véber György két részre osztaná a kérdést.
- Mi nagyon örülünk, hogy Horváth Tamásra nem számíthatunk a visszavágón. Bár ő az első számú kapusunk, számunkra óriási megtiszteltetést, hogy olyan kiscsapatból, mint a Mezőkövesd, amelyiket két éve még az NB II-ben sem tartották meghatározó csapatnak, behívnak valakit a válogatottba. Ráadásul mellette van egy Szántai Leventénk, aki szintén jó kapus, így nem aggódom a visszavágó miatt. Ami viszont a szervezést illeti: nos, az teljes dilettantizmus, nem hiszem, hogy bármely más országban ilyen előfordulnak.

Fehér György



Az idény amatőr gólja Na de ki az a Berki Krisztián 2.