mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Ellenfélmustra

Görögország , Feröer-szigetek, Észak Írország, Finnország, Románia. Rajtuk keresztül vezet az út a 2016-os Európa-bajnokságra. Megnéztük, melyik csapat ellen hogyan szerepeltünk a múltban.



Legutóbb ezzel a csapattal álltunk ki a románok ellen (Fotó: Takács József/FFT)




Görögország

A görögök a románok elleni sikeres pótselejtezőn jutottak ki az idei világbajnokságra. Jelenleg a 12. helyen állnak a világranglistán, nyolcadik helyen az Európa ranglistán. Legutóbb 2008-ban játszottunk velük, akkor ép ők voltak az aktuális Európa-bajnokok, de felkészülési mérkőzésen 3-2-re legyőztük őket. Nemzeti csapatunk összesen 17 mérkőzést játszott a görögök ellen, és negatív a mérlegünk: csupán négy meccset nyertünk meg, 5 döntetlen mellett nyolc alkalommal vereséget szenvedtünk.


Legutóbb a görögöket is megvertük - pedig akkor ők voltak az Európa-bajnokok

Románia

Nincsenek jó emlékeink a románokat illetően. Legutóbb sima, 3-0-s vereséget szenvedtünk Bukarestben, és bár a mögöttünk lévő vb-selejtezőben itthon döntetlent játszottunk ellenük, legutóbb 1981-ben sikerült őket legyőznünk. Románai ellen lejátszott 23 hivatalos mérkőzésből – az 1931-es és az 1933-as mérkőzés nem hivatalos – tizenegyszer tudtunk nyerni, hat döntetlen mellett hatszor szenvedtünk vereséget. Románai a világranglista 33., az Európa-ranglista 21. helyezettje.


Bukarestben legutóbb ilyen letargiába estek a magyar szurkolók (fotó: Takács József)

Finnország

A finnek a 65. helyen állnak a világ – és 33. helyen az Európa-ranglistán. Asorolás és a szervezés szeszélye folytán északi ellenfelünkkel néhány nap múlva, március 5-én felkészülési mérkőzésen megmérkőzünk. Legutóbb egyébként 2011-ben, Eb-selejtezőn találkoztunk a finnekkel, akkor 0-0 lett az eredmény, de abban a sorozatban idegenben 2-1-re legyőztük őket. Mérlegünk abszolút pozitív ellenük, hiszen 13 mérkőzésből kilenc győzelem, 3 döntetlen és egyetlen vereség áll a statisztikában.


Erre még mindenki emlékszik. Moilanen a 91. percben saját kapujába juttatja a labdát, mi pedig pótselejtezős helyen végzünk. Akkor még senki nem számított a jugoszlávok elleni 1-12-re

Észak-Írország

Az északírek ugyanúgy 1986 óta nem jutottak ki nagy tornára, pont mint a mi. Legutóbb 2008-ban, idegenben játszottunk ellenük, akkor 2-0-ra nyertünk. Mérlegünk 100 százalékos, hiszen a futballtörténelem mind a négy Magyarország-Észak-Írország összecsapását megnyertük. Ellenfelünk 85. helyen áll a világ, és 39. helyen az Európa-ranglistán.


Babos, Bodnár,Juhász, Vanczák,Halmosi,Gera,Tóth, Vadócz, Huszti,Rudolf,Torghelle. Hihetetlen, de akár így is felállhatna a magyar válogatott, bár valószínűleg nem fog. Ettől még tény, hogy ebben az összeállításban, Torghelle és Gera góljaival 2008-ban legyőztük idegenben az Észak-íreket.

Feröer-szigetek

A történelem első feröer-magyar meccsére október 14-én kerül sor, hiszen a két válogatott még sosem játszott egymással. Válogatottunk nem számít a legjobb csapatok közé – és akkor még finoman fogalmaztunk. Hat Eb-selejtezős sorozatból öt alkalommal a csoport utolsó helyén zártak, és eddig mindössze 4 Eb-selejtezőt nyertek meg. A világranglistán a 172., az Európa-ranglistán az 51. helyen állnak.

Fehér György

 



Pintér Attila: Alaposan fel kell térképezni az ellenfeleket Átverés