mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Harmincegy légióst igazoltak télen a magyar csapatok

Az MLSZ úgy próbálja szabályozni a légiósok számát, hogy a televíziós közvetítésekből befolyó pénzek elosztásánál figyelembe veszik a saját nevelésű, magyar fiatalok és a külföldiek arányát. Mi most arra voltunk kíváncsiak ez mennyire érdekelte a klubokat a mögöttünk lévő átigazolási szezonban.

A hazai profi labdarúgásban hivatalosan január 24-én kezdődött a téli igazolási és átigazolási szezon, amely február 21-én, éjfélkor zárult. Ezt követően már csak szabadon igazolható játékosok szerződtethetők, míg az utánpótláskorú labdarúgóknál január 21-étől február 21-éig tartott az átigazolási időszak. Újpesten nem nagyon foglalkoznak a tv-s pénzekkel, hiszen a lilákhoz csak légiós érkezett, és érdekes módon ez még az őket leigazoló, szintén külföldi edző szerint is probléma lehet, de ugyanez vonatkozik az NB I-es tagság megőrzéséért hajtó Kaposvárra is.

Budapest Honvéd
A Honvédhoz három légiós és egy magyar játékos – Kapacina Valér – érkezett. Hozzá kell tenni, a külföldiek közül egyik játékos sem számít tucatlégiósnak, hiszen a panamai Navarro már válogatottként a nemzetközi színtéren is letette névjegyét, a két olasz, Lupoli és Bonazzoli pedig angol és olasz első osztályú kluboknál is szerepelt. Igaz, nem tegnap, így kérdéses, milyen formában érkeztek Kispestre. Azt viszont nem igazán lehet megmagyarázni, hogy az NB III-ban szereplő, elméletileg az akadémistákra támaszkodó csapatba minek igazoltak albán védőt.


A harminc légiós közül Arturo Lupoli már az angol első osztályban is szerepelt - igaz, ez még nem garancia semmire (Fotó:honvedfc.hu)

Debrecen
A listavezető egyetlen külföldit igazolt csak: a szlovén Rene Mihelic az NK Zavrc-tól került a Lokihoz. Mellett két magyar támadó, Kovács Ádám és Tisza Tibor lett télen a Debrecen játékosa. A távozók között viszont három légiós is található: Polekszics a Kecskeméthez, Trninics a Varda Szkopjéhez ment, Bouadla pedig még nem talált magának új csapatot. Mellettük három magyar játékos, Burics András, Rezes László és Szécsi Márk is távozott.

Diósgyőr
Két külföldi-egy magyar a diósgyőri érkezők aránya. A légiósok táborát erősíti tavasszal a szerb Grumics és Marjanovics, míg Egerszegi Tamás Újpestről költözött Diósgyőrbe. A távozók listáján viszont a magyar játékosok vannak többségben, hiszen Takács Péter, Tisza Tibor és Menyhért Ádám mellett Michal Hanek és Bonfom dos Santos hagyta el a klubot.

Ferencváros
A Fradinál nem volt sok érkező, ráadásul az Üllői útra két magyar játékos – Dibusz Dénes és Ugrai Roland – mellett csupán egy légiós, Matei Pavlovic érkezett. A távozók között azonban több külföldi játékos is van, hiszen a vezetők nem tartanak igényt sem Juniorra, sem Ottenre, sem Valpoorta és a megmentőnek titulált Tuijpra. Mellettük Grúz Tamás is távozott.

A ferencvárosi Pavlovic Bundesliga tapasztalattal érkezett a zöld-fehérekhez (fotó:fradi.hu)

Győr
Egyetlen, magyar játékos, Pogacsics Krisztián érkezett a bajnokhoz, a távozók között Simon András és Lázok János mellett Kink, Pilibaitis is eligazolt, míg Szasa Sztevanovics immár mint sportigazgató dolgozik Győrben.

Haladás
Szombathelyen maradtak az igazán megsüvegelendő elvnél, azaz csak akkor igazolnak légióst, ha az sokkal jobb, mint magyar vetélytársa. Mivel ez nemhogy a Haladásnál, de szinte egyik magyar csapatnál sem mondható el, Artner Tamás három magyar játékost, Dvorschák Gábort, Gyűrű Lászlót és Hrepka Ádámot igazolta le. A távozók listáját nézve azért van meglepetés, hiszen nem oly rég még a klub egyik legnagyobb ígéretének tartották Jagodics Bencét, akit most simán elengedtek Pápára, de arra sem fogadtak volna sokan, hogy Ugrai Roland a Ferencváros játékosa lesz. Mellettük Andorja, Czafot, Rajos és Kulcsár távozott a Haliból.

Kaposvár
Az egyik negatív példa: a télen kinevezett Selymes Tibor azt gondolja, külföldiek mentik majd meg a csapatot a kieséstől. Ennek köszönhetően az egyetlen magyar, Antal Botond – aki egyébként csak fél évig marad – mellett érkezett Lebbihi Badis, Armand Ken Ella, Dragos Firtulescu, Andrei Florean, Safet Jahic, Pierre Emanuel „Pieter” Mbemba, és Landry Mulemo.

Az a sejtésünk, hogy ezeknek a neveknek a megtanulásával nem kell sokat bíbelődniük a szurkolóknak, másrészről arról fogalmunk sincs, hogy ezekkel a játékosokkal mit kezdenek majd egy esetleges kiesés után Kaposváron – merthogy az NB II-ben nem lehet légiós, ahol van, oda egyetlen fillért tv-s pénzt sem utal az MLSZ.

Nem meglepő, hogy a kaposvári távozók listáján néhány légiós mellett magyar játékosok is találhatóak - Babic, Jánvári Gábor, Major Ádám, Adrian Markus, Oláh Lóránt, Bojan Pavlovics, Iulian Petrache, Posza Zsolt, Marko Ranilovic, Bojan Vrucina, Waltner Róbert és Zámbó Bence igazolt el – hiszen az érkező légiósoknak valahogy csak helyet kellett csinálni.

Kecskemét
Öt légiós - Bara Mamadou Lamine Ndiaye „Bebeto”, Henritse Eninful, Darko Pavicsevics, Vukasin Polekszics és Brahima Touré – mellett három magyar, Burics András ,Simon András és Szécsi Márk érkezett Kecskemétre. A távozók között négy légióst - Borisz Bulajics, Christian Ebala, Sidoine Oussou,, Elhadj Ousmane Barry „Pato” – és négy magyar futballista - Antal Botond, Koszó Balázs, Mogyorósi József és Rajczi Péter – található.

Pápa
Tóth Bálint csapatához csak magyar futballisták – Csizmadia Csaba, Horváth Richárd, Jagodics Bence és Kulcsár Kornél – érkezett, a távozók között találunk légióst. Eligazolt Pápáról Makszimoics, Mecinovics, Quintero, Supics, a magyar játékosok közül pedig Ivancsics Gellért, Rodenbücher István és Tóth Bence.

Mezőkövesd
Egy légiós, Stanislav Velicky igazolt Véber György csapatához. A tréner több alkalommal hangsúlyozta, neki nem kellenek sokadrangú külföldiek, ám magyar futballistákkal azért szívesen megerősíti a keretet. Így került Mezőkövesdre Menyhért Ádám, Rajczi Péter, Szilvási Zoltán, Takács Péter és Vermes Krisztián. Távozói oldalon is egy légiós található Pilibaitis személyében, mellette Bagi István. Hamar Ádám, Irhás Ignác, Lakatos Béla, Petneházi Márk és Vaskó Tamás sem a Mezőkövesd tagja már.

MTK
Az MTK nem arról híres, hogy légiósokkal tölti fel a keretét – és ez most sem történt meg. Három, magyar szinten minőséginek nevezhető játékossal, Rodenbücher Istvánnal, Torghelle Sándorral és Vass Ádámmal erősítettek a Hungária körúton, míg a távozási oldalon Batizi-Pócsi Balázs, Deutsch Bence, Horváth Péter és Varga Szabolcs található.

Paks
Két magyar érkező – Lázok János és Tóth Bence – és négy magyar távozó – Csorba Szabolcs, Heffler Norbert, Hullám Attila és Tóth Dániel – a paksi mérleg, így az „Atomvárosban” továbbra sincs légiós.

Pécs
Matyi Dezső decemberi bejelentése után várható volt, hogy nem az érkezői oldalon lesznek sokan Pécsett, így a kölcsönjátékosok visszatérése mellett csupán egy játékost sikerült igazolni. Egy légióst, Pericset, aki a Videotontól érkezett. Mellett Zsdrál Miroszláv és Molnár Péter is kölcsönből tért vissza. A távozók között három külföldit – Grumics, Jocics és Uzoma – találunk, a magyar játékosok közül Gaál Miklós és Dibusz Dénes igazolt el.

Puskás Akadémia
Érdekes, de a Puskás Akadémia is igazolt egy külföldit Denkovics személyében. Mellette Berki István, Orbán Gáspár, Tóth II. Balázs érkezett kölcsönbe, míg Vaskó Tamás végleg. A távozók listája hosszabb, igaz, többen csak kölcsönbe mennek új klubjukhoz. Így vagy úgy, de tavasszal biztos nem a Puskás Akadémia mezében játszik majd Baracskai Roland, Barcsay Márk, Haraszti Zsolt, Gajdos Zsolt, Károly Bálint, Miguel Ángel Luque, Molnár Tibor, Uros Nikolics, Papucsek Barna, Mamadou Wagué, Vachtler Csaba és Zsolnai Róbert.

Újpest
Kicsit több, mint tíz évvel ezelőtt már megesett az a szégyen, hogy Újpesten szinte csak külföldi játékos szerepelt, akkor még a csapatkapitány is légiós volt. Most is efelé halad a lila-fehér klub, hiszen csak légióst igazolt a télen. Érkezett Darwin Andrade, Jonathan Heris, Nebojsa Koszovics, Jean-Marc Makusu Mundele, Lansana Sagna,, El Hadji Sidibe na és a Vasasból visszatérő, Zamostny Balázs.

Itt még nem is teljes az újpesti légió (Fotó: nso.hu)

Csakúgy, mint Kaposváron, a rengeteg külföldinek Újpesten is helyet kellett csinálni, így a távozói oldalon Grégory Christ, Nego és Henritse Eninful mellett csupa magyar játékos - Egerszegi Tamás, Erős Ronald, Horváth Richárd. Toricska Rajmond, Vermes Krisztián – található.

Videoton
A Vidinél a szokásokkal ellentétben most nem járták körbe a portugál és spanyol piacot, csupán három játékos – Haraszti, Uros Nikolics és Papp Máté – került kölcsönből vissza a klubhoz, míg a távozók között az egy külföldi Perics mellett Gyepes, Torghelle, Tóth II. Balázs és Zsótér Donát található.

Fehér György



Laczkó Zsolt: vissza a kezdetekhez... Délben eldől, kiket kapunk az Eb-csoportban....A tv is adja a sorsolást