mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Gyászol a magyar labdarúgás: elhunyt Gyetvai László

Gyászol a Ferencváros, gyászol a magyar labdarúgás: elhunyt a legidősebb magyar válogatott labdarúgó, Gyetvai László.
SONY DSC


 

A korábbi kiváló labdarúgó 1918. december 11-én látta meg a napvilágot Zólyom városában, így mindössze tizenkilenc esztendőt nem látott a Fradi történelméből. Gyetvai László tizenöt évesen jelentkezett toborzóra a Ferencváros labdarúgó-csapatához, ahol azonnal megfelelt, így 1933-ban elkezdte Fradi-pályafutását. Az élvonalban 1937-ben mutatkozhatott be, ráadásul nem akármilyen mérkőzésen, a Közép-Európai Kupa második fordulójában, a Vienna elleni párharc első találkozóján. A mérkőzést 2-1-re megnyerte a Fradi, és egészen a KK-győzelemig menetelt, a döntőben 4-2-re, valamint 5-4-re legyőzve az olasz Laziót.

A Fradi-legenda leginkább a baloldalon érezte otthon magát a pályán, gyorsaságától, kiismerhetetlen cseleitől rettegtek az ellenfelek. Klasszisát jól mutatja, hogy a válogatottban olyan csapatba tudott beférni, amelyben többek között Toldi, Sárosi, Kubala, vagy éppen Táncos kapott helyet.

Gyetvai csak a Ferencvárosi Torna Clubban játszott pályafutása során, amellyel háromszoros magyar bajnok (1937/38, 1939/40, 1940/41), háromszoros Magyar Kupa-győztes (1941/42, 1942/43, 1943/44) tudott lenni. A korábbi kiválóság 230 alkalommal lépett pályára a csapatban és 83 gólt szerzett. A válogatottban 17-szer szerepelt, 3-szor volt eredményes.

Egy érzelmes pillanat. Gyetvai László a Fradi-indulót énekli 2012 februárjában, a lakásán:



Gyetvai László évek óta a legidősebb válogatott labdarúgó volt. A Fradihoz való kötődése szemernyit sem változott az évtizedek alatt. Jól bizonyítja ezt egy, néhány évvel ezelőtti Válogatott Labdarúgók Találkozója esemény.

Gyetvai Lászlót éppen a magyar futball legendás alakjai köszöntötték. Gyetvai átvette az akkor kapott kitüntetést, majd belekezdett egy jól ismert Fradi-nótába. A jelenlévők egyemberként – klubhovatartozástól függetlenül – ámulva nézték a Ferencváros legendáját, és annak fradizmusát.

 

 



Örökrangadó a Váci utcában Vége a pánikkeltésnek: nem tört le Szalai Ádám keze