mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Thomas Doll: a játékosok hihetetlenül érdeklődőek és fogékonyak

Thomas Doll és Ralf Zumdick közel egy hónapja kezdte meg a Ferencvárosnál. Ez idő alatt a két tréner remekül összeszokott Máté Csabával, így az edzői hármas egymást kiegészítve dolgozik a mindennapokban.


- Hogyan értékelik az edzőtábor eddig eltelt részét?
Thomas Doll: - Mondhatjuk, hogy minden ideális a számunkra. Jó pályákon edzhetünk, kegyes hozzánk az időjárás, remek edzéstervünk van. Nagyon fontos a mostani edzőtábor abból a szempontból, hogy megismerjük a játékosokat, és megtanítsuk a számukra, hogy mit szeretnénk megvalósítani a pályán. Rengeteg taktikai gyakorlatot végzünk, amiből pár dolgot már a Rapid Bucuresti elleni meccs első félidejében viszont is láthattunk.

Ralf Zumdick: - A Rapid elleni meccs ebből a szempontból valóban nagyon fontos volt. Le tudtuk tesztelni, hogy hol tartunk jelenleg.

T. D.: - Sokat beszélgetünk a játékosokkal, így meg tudják érteni, hogy hogyan gondolkodunk a futballról. Személyesen is leülünk a labdarúgókkal, mindenkivel elbeszélgetek négyszemközt. Meg kell jegyeznem, hogy nagyon fegyelmezett program szerint él a csapat Törökországban. Minden az előre leírt időpontban zajlik, minden esetben egységes ruhában vagyunk, nagyon tetszik nekem ez a fajta profizmus.

- Már több hete együtt dolgoznak a csapattal. Mi a véleményük a keretről?
T. D.: - Nagyon jók a keret arányai, akkor is, ha a technikás és a harcos, vagy a fiatal és rutinosabb játékosokat veszem figyelembe. Ugyanakkor több posztra is igazolnunk kell, de ezt már az edzőtábor elején is tudtuk. Sokkal több opcióra van szükségünk a csapatösszeállítást illetően. Erre a legjobb példa a belső védő posztja. Mi van, ha Besic megsérül? Vagy, ha Mateos eltiltást kap? Ezt meg kell oldanunk. Szeretnénk, ha egy játékos sem érezné magát biztonságban, hanem az járna a fejében, hogy folyamatosan a maximumot kell nyújtania a kezdőcsapatba kerülésért.

- Nagyon élvezetes, változatos, izgalmas edzéseken vesznek részt a játékosok. Ez a Doll-Zumdick edzőpáros sajátja?
T. D.: - Ebben hiszünk. Ralf és én a korábbi csapatainknál is ezt alkalmaztuk. Azt szeretnénk, hogy a csapat számára a tréning ne a monotonitást jelentse. Azt akarjuk, hogy ne tudják, mi vár rájuk szerdán, vagy éppen pénteken.

R. Z.: - Leülünk együtt, és igyekszünk kreatívak lenni az edzésterv összeállításánál. Véleményünk szerint az a legjobb, ha eltérő edzéseken vesznek részt a játékosok. Ettől függetlenül természetesen minden tréning azért van, hogy megértsék, milyen futballt szeretnénk játszani.

T. D.: Egyébként a koncentráció miatt is fontos a változatosság. Jó, ha új kihívások érik a játékosokat. A taktika természetesen egy más dolog. Azt nem lehet máshogy elsajátítani, mint folyamatosan megismételt gyakorlással. Azt szeretnénk, ha a srácok akkor is tudnák, hogy egy adott szituációban mit kell tenniük, ha az éjszaka közepén keltjük fel őket. Nem mellesleg, ha a csapat élvezi az edzést, akkor az mindenkinek jó.

R. Z.: - Az nagyon rossz, amikor egy játékos tisztában van vele, hogy kedden hajtós tréning vár rá, csütörtökön pedig a taktikát akarjuk gyakoroltatni. Mi nem akarjuk ezt a monotonitást.


- Mi a legpozitívabb dolog eddig az edzőtábor folyamán, és mi az, ami még javításra szorul?
T. D.: - A legjobb, hogy játékosok hihetetlenül érdeklődőek és fogékonyak a mondanivalónkra. Figyelnek arra, hogy milyen taktikát szeretnénk megvalósítani. A csapatépítő edzésünk is remek élmény volt. Jó volt látni, hogy a magyar és a külföldi játékosok együtt viccelődtek. Erre van szükségünk, kiváló csapategységre. Minden csapatban van két-három-négy egyénieskedő játékos. Mi is futballisták voltunk, ismerjük és megértjük ezt. De azon vagyunk, hogy mindenki egy irányba húzzon, és egy célt akarjon elérni. Az egyetlen negatívum, hogy van egy kidolgozott tervünk az edzőtáborra vonatkozóan, ami szerint tegnap edzőmeccset kellett volna játszanunk. Kazah ellenfelünk ugyanakkor lemondta a meccset, mert nem ért volna időben Belekbe. Ez benne van, elfogadjuk ezt a helyzetet. A tervezett meccs időpontjában egyébként egy nagyon intenzív edzést tartottunk.

- Zárásként: hogyan érzik magukat a Ferencvárosnál?
T. D.: - Már beszéltem arról, hogy amikor először ellátogattam Budapestre, akkor nagyon jó érzésekkel tértem haza Németországba. Tudtam, hogy erre van szükségem. Az első hetekben egyre jobban megismertem a klubot, a háttérstábot. Nagyon jó emberek dolgoznak a Fradiban. A klub rengeteget ad ennek a csapatnak. Ha csak azt vesszük, hogy Budapesten is lehetőségünk van naponta három alkalommal együtt étkezni. Vagy például, hogy alig kellett hotelben laknom, a klub szinte azonnal megtalálta számomra és Ralf számára a tökéletes lakást. Nagyon hamar otthon éreztem magam a Fradinál. Száz százalékig erre a munkára tudok koncentrálni. Úgy veszem észre, hogy ezt a csapat is értékeli. Elmondtam nekik, hogy ezt a rengeteg támaszt, amit a klubtól kapunk, a bajnoki mérkőzéseken meg kell hálálnunk.

R. Z.: - Nagyon jó érzés, hogy egy ilyen tradicionális klubért dolgozhatunk. Őszintén mondom, nagyon jól érezzük itt magunkat.

T. D.: Reméljük, hogy sikeresek leszünk, és meg tudjuk mutatni a Ferencváros igazi arcát.

Forrás: fradi.hu



Kommunikáció magyar módra Ottogba-gól, Huszti-gólpasszok