mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Kommunikáció magyar módra

A héten ezen az oldalon is beszámoltunk arról, hogy Priskin Tamás az Ausztria Wien játékosa lehet. Figyelem, azt írtuk, hogy lehet, mert azt is hozzátettük, hogy bár a sportnapilap szokás szerint már kész tényként közölt valamit, később kiderült, hogy nem igaz, hiszen az osztrákok még nem jelentették be a támadó érkezését. Most megtették, igaz, rögtön kölcsön is adták. Azt mondjuk nem értem, ebbe mi a biznisz, de biztos jó - valakinek.

priskin

Talán már nem kellene meglepődnöm, de bevallom, még mindig megrökönyödve állok a futballt körülvevő kommunikációt látva. Azt már korábban megírtam, hogy ez nagyjából úgy működik, hogyha egy edző vagy egy sportvezető mond valamit, akkor 80 százalék esélye van, hogy annak épp az ellenkezője fog megtörténni.

Most viszont már sportsajtó is elmegy ebbe az irányba. A hírverseny - amit egyébként mesterségesen generálunk - arra sarkalja az egyes internetes oldalakat, hogy saját információra hagyatkozva megírnak olyan dolgokat, amelyeknek a cikk megjelenésekor szinte semmi köze a valósághoz.

Csakhogy egy tipikus példát említsünk, a honi magyar sportsajtó azt írta, hogy már csak Dzsudzsák válaszára várnak Liverpoolban, sorra jelentek meg a sok olvasót vonzó cikkek, aztán kiderült, hogy az ég világon senki nem kereste most Dzsudzsákot.

Sem Liverpoolból, sem sehonnan máshonnan.

Dzsudzsák egyébként a legkedveltebb magyar játékos, ha venném a fáradságot, és összegyűjteném a róla megjelent kamu cikkeket, akkor talán egy könyvet is meg lehetne belőle jelentetni.
- Én végigéltem azt az időszakot, amikor Szalai Ádám még Madridban volt, és Dzsudzsák Balázst is szóba hozták a Real Madriddal. Ott ültem Miguel Pardeza sportigazgató irodájában, és azt mondta, hogy nem is ismeri - mondta a héten ifj. Lackó Mihály menedzser mintegy alátámasztva szavaimat.

Jól elkanyarodtam eredeti témámtól, úgyhogy gyorsan vissza Priskinhez, akiről gyorsan megírták, hogy az "ns információi szerint" az Austria Wienhez igazolt. Tették mindezt akkor, amikor Priskin kis túlzással azt sem tudta, hogy is van Bécsben a csapat stadionja.

Persze, másnap, amikor kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, sőt, kiderült, hogy a Maccabi Haifa is szeretné a játékost, akkor már elhallgatták, hogy előző napi tuti infójuk - miszerint Priskin már alá is írt - kamu volt.

A sors viszont kegyes volt hozzájuk (félreértés ne essék, itt most nem az ns ellen beszélek, hiszen bármelyik másik oldal viselkedését előhozhatnám másik példákkal ), mert végül Priskin az Austria Wienhez igazolt -. meg nem is igazolt az Austria Wienhez.

A lényeg az, hogy az átigazolási szezon utolsó napján - tehát három nappal azután, hogy az ns-ben megírták az aláírást - Priskint leszerződtette az Ausztria Wien, majd gyorsan kölcsönadta a Maccabinak.

Hogy ebben mi a biznisz, azt senki nem tudja, mert ahogy azt ma - hangsúlyozom, ma - Austria Wien honlapján bejelentették, Priskin amolyan vészmegoldás volt.

– Priskin Tamás már sokszor bizonyította a tudását. Ha Philipp Hosiner röviddel a nemzetközi átigazolási időszak vége előtt távozott volna, tökéletesen bebiztosítottuk volna magunkat az ő szerződtetésével. Miután ez nem történt meg, kölcsönadtuk az izraelieknek – vázolta a hátteret Thomas Parits, a klubot működtető gazdasági társaság sportért felelős vezetője.

Nos, ebben biztos van valami biznisz, vélhetően az osztrák csapat jól járt azzal, hogy leigazolta, majd kölcsönadta a csatárt.

És vélhetően a csatár is jól járt.

De feltételezhetően a menedzser járt a legjobban.

A menedzser, akinek sok mindent megér, ha ügyfeléről akár kamu, de mindenképp figyelmet felkeltő cikkek  jelennek meg. Mert arról senkinek ne legyen szemernyi kétsége sem, hogy a Priskinról megjelent cikkben alaposan benne volt a menedzser keze is. Egy telefon egy megfelelő embernek, egy tuti infó, és már meg is van a cikk.
A cikk, ami ugyan még nem igaz, de akár az is lehet, ráadásul egy kicsit figyelnek is az ügyfélre.

Sokszor írtam - nem is szeretnek érte - hogy a honi sportsajtót a menedzserek irányítják, sőt, egy részét pénzelik is. Azt is elmondtam, hogy internetes független sportsajtóról nem is beszélhetünk, hiszen az egyik vezető oldal az egy NB I-es csapat tulajdonosának, míg a másik vezető oldal az egyik legnagyobb magyarországi menedzseriroda tulajdonosának kezében van.

Most, hogy ebbe újra belegondolok, nem is tudom, miért várom, hogy megváltozzon a kommunikáció.

Priskinnek viszont - merthogy végül ezt a témát ,még ha tudta nélkül is, de ő generálta - sok sikert kívánok!


Fehér György

 

 

még nem erősített meg senki,



Örök nyugalomra helyezték Várady Bélát (exkluzív fotókkal) Thomas Doll: a játékosok hihetetlenül érdeklődőek és fogékonyak