mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Gyász: elhunyt az 1986-os világbajnokság magyar játékvezetője, Németh Lajos

Még szinte el sem temettük Rakaczki Bencét, még fel sem fogtuk, hogy elhunyt Várady Béla, ismét gyászol a magyar labdarúgás. Ma 69 évesen elhunyt Németh Lajos, azon kevés sportemberek egyike, aki játékosként és játékvezetőként is sikeres volt, hiszen míg fiatal korában Európa-bajnokságot nyert, addig játékvezetőként az 1986-os világbajnokságon vezetett meccset.
nemeth1


1962-ben Gyomán kezdte a labdarúgást, különféle korosztályos csapatokban, csatárként rúgta a labdát. Hamar a megyeszékhelyre került a helyi katonacsapathoz, a Honvéd Szalvai SE-hez. Ott figyeltek fel rá a Honvéd vezetői. Tíz alkalommal játszott a Sipos Ferenc, Komora Imre, Tichy Lajos, Szendrei József, Tóth Kálmán fémjelezte gárdában. Békéscsabára került, ahol az NB I/B gólkirálya lett. Itt, a hazai közönség előtt ölthette magára az utánpótlás válogatott mezét, a Magyarország–Hollandia (3–1) találkozón, ahol góllal mutatkozott be. Tagja volt az 1974-es utánpótlás Európa-bajnokságon győztes csapatnak. Lehetőséget kapott arra is, hogy 1969-ben a Békéscsaba NB I-es csapatában is kipróbálhassa játékos képességeit. Edzőjének elképzelése szerint, a tapasztalt játékost a csatár posztról visszavonta irányító középpályásnak, ahol remekül teljesített. Az aktív labdarúgást 1978-ban fejezte be. A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának válogatottjában folyamatosan szerepelt. NB I-es mérkőzéseinek száma: 101, góljainak száma: 18.

Játékvezetésből 1978-ban vizsgázott. Békés megyében különböző labdarúgó osztályaiban gyorsan megszerezte a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1979-ben lett országos utánpótlás játékvezető, majd az év végén NB II-es, országos játékvezető kerettag. Az első NB-es mérkőzése 1980-ban a Ganz–MÁVAG–Budapesti VSC találkozó volt. A kitartó munka eredményeként 1981-ben csatlakozhatott az NB I-es játékvezetők csoportjához. Debütálásánál egyik segítő partbírója Győri László megyei kollégája volt. Foglalkoztatására jellemző, hogy az 1988/1989-es bajnoki idényben 14 mérkőzés vezetésére kapott megbízást. Az aktív nemzeti játékvezetéstől 1992-ben búcsúzott. NB. II-es mérkőzéseinek száma: 49. NB. I-es mérkőzéseinek száma: 152

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottságának felterjesztése alapján 1983. január 1-jén lett FIFA játékvezető. Több válogatott- és klubmérkőzésen volt játékvezető vagy működő társának segített partjelzőként. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 8. helyet foglalja el. Az első nemzetek közötti mérkőzésén partbíró lehetett Łódźban, a Lengyelország–Spanyolország barátságos mérkőzésen, amit Jaczina Róbert vezetett.

Az 1986-os világbajnokságon a Dánis-Skócia mérkőzés vezette, de öt másik világbajnoki mérkőzésen partjelzőként (akkor még így hívták) tevékenykedett.



Szepessy: Szalait és Dzsudzsákot Dalnoki Jenő elzavarta volna Németh Lajos: volt olyan, amikor halálfélelmem volt....