mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Miért vonzó Ausztria a magyarok számára?

Bő egy évtizeddel ezelőtt rengeteg magyar játékos játszott az osztrák amatőr ligában. Olyan játékosok, akik már levezetni, és még egy kis pénzt keresni mentek Ausztriába. Napjainkban viszont már több olyan futballista is pályára lép szomszédunk bajnokságában, akik még itthon akár az első osztályban is futballozhatnának. De miért éri meg nekik jobban az osztrák negyedik-ötödik liga, mint az NB I.?


Tandari Tamás itthon tehetség volt, Ausztriában gólkirály-jelölt. Igaz, csupán a negyedik ligában, de ott is jobban megbecsülik, mint tették azt itthon

Hozzá kell tenni gyorsan, az osztrák amatőr liga nagy „felvásárlója” az itthon bundabotrányba keveredett játékosoknak. Legutóbb Németh Norbertet fogadták be egy kiscsapatnál, de Ausztriába játszik például a szintén gyanúsított Kiss Zoltán.

Sőt, több olyan játékos, aki korábban az NB I-ben is szerepelt, mint például Vasas Zoltán, Kaj András, Gránát Balázs, vagy a salzburgi csoport góllövőlistáját 17 góllal vezető egykori vasasos Tandari Tamás. Ráadásul az arányok is eltolódtak.

Hogy mást ne mondjunk, a honi élvonalbeli 10. fordulójában lejátszott Videoton-Újpest mérkőzésen összesen hét magyar játékos – Kleinheisler László, Sándor György, Szolnoki Roland, Balajcza Szabolcs, Simon Krisztián, Balogh Balázs és Vermes Krisztián – lépett pályára. Ugyanebben az időben az osztrák negyedosztályú SV Straßwalchen-Saafelden mérkőzésen szintén hét magyar játékos volt a kezdőben.

- Az első probléma, hogy ma a magyar élvonalbeli csapatok utánpótlásrendszeréből nagyon sok olyan fiatal kerül ki, aki nem tud odakerülni az első csapathoz. És nem kizárólag azért, mert a tehetsége nem tenné ezt lehetővé, hanem mert az eredménykényszer miatt az edzők nem viszik fel őket a csapathoz, inkább igazolnak már kész, külföldi játékost – mondta ezzel kapcsolatban az egykori MTK-nevelés, Kubinyi Richárd, aki maga is több évet futballozott Ausztriában, ma pedig ügyvédként dolgozik. – Ezek a fiatalok aztán alacsonyabb osztályú, NB II –es, NB III-as csapatoknál keresik a boldogulást, de ez anyagilag egyáltalán nem éri meg. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az NB I-ben is hallani tartozásokról, nemhogy alacsonyabb osztályban. Azt mondanám, kétszer, háromszor annyi fiatal csalódik a magyar futballban, mint ahány megkapja a lehetőséget. Ezek a fiatalok aztán inkább kimennek Ausztriába, ahol alacsonyabb osztályban is meg lehet keresni 1000-1500 eurót havonta, és ami nagyon fontos, meg is kapják ezt a pénzt. És bár Ausztriában is van munkanélküliség, azok, akik jól teljesítenek, akik bizonyítanak, akik megbízhatónak bizonyulnak – az osztrákok az első félévben a futballtudás mellett azt is nézik, hogy a játékos nem lop vagy hazudik-e -, a kapcsolatoknak köszönhetően biztos munkalehetőséghez jutnak. Még azok is, akiknek semmilyen végzettségük nincs, és nem szabad elfelejteni, hogy az osztrák minimálbér 1100 euró. Ennyit keres mondjuk egy matrac-összeragasztó, vagy egy raktáros. És azt se felejtsük el, Ausztriában nem 12, hanem 14 hónapnyi fizetést kapnak a dolgozók egy évben. Ha ehhez hozzávesszük a futballért kapott pénzt, na meg azt, hogy ezek a pénzek mindig percre pontosan megérkeznek, már láthatjuk, miért olyan vonzó Ausztria a magyar játékosok számára.

Kubinyi Richárd - aki maga is több játékosnak segített kikerülni Ausztriába - szerint ma legalább 5-600 olyan játékos játszik az osztrák alacsonyabb osztályú ligákban, akik itthon is játszhatnának, akár az NB I-be, akár az NB II-ben.

Fehér György



Köszönetnyilvánítás a Puskás-hetekért Gera Zoltán: 10 perc játék, szenzációs gólpassz, pontmentés