mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Gheorghe Hagi: Az nyer, aki az első gólt rúgja

Gheorghe Hagi a román futball történetének legnagyobb játékosa tavasszal Budapesten megjósolta, hogy döntetlen eredménnyel zárul majd a magyar-román vb-selejtező. A bukaresti visszavágót megelőző médiahisztériából igyekszik kivonni magát, ám a magyar FFT főszerkesztőjének exkluzív interjút adott Konstancán, ahol ezekben a napokban zajlik a Kelet Csillagai Kupa U16-os nemzetközi torna a Kárpátok Maradonájaként ismert korábbi 125-szörös román válogatott világsztár saját futballakadémiájának szervezésében. Az FFT jelenti Romániából.


Látta, hogy a mai Gazeta Sporturilor két oldalon hasonlítja össze a magyarok és a románok aranycsapatát, avagy – ahogy a román sportnapilap írja – Puskás Magyarországát és Hagi Romániáját? – kérdeztük a népszerű „Gicától”.
Ugyan, kérem. Ez csak történelem. Szép dolog a múlt sikereire emlékezni, de mi itt a Hagi Akadémián már a jövőért dolgozunk.

Pedig önnek személyesen is szép és fontos emlékei vannak a magyarok elleni meccsekről. Egyszer például ellenünk tért vissza a válogatottba. Hiába jelentette be korábban a visszavonulását, az addig a románok számára verhetetlen magyarok ellen a szurkolók rá tudták bírni, hogy visszatérjen.
Igen, így volt és nagyon jól játszottam azon a meccsen. Egy félidőt vállaltam, nyertünk 2-0-ra. Akkor is Piturca volt a kapitány.

Aztán ön lett a szövetségi kapitány, s akkor is legyőzték a magyarokat.
Bizony, Budapesten. Szép emlék.

Most tavasszal a csapatok igazolták a szakértői előrejelzését, döntetlent jósolt a budapesti magyar-románra. Nem gondolja, hogy megint döntetlenszag terjeng a levegőben. Az egyik csapatnak sem lenne igazán rossz.
Itthon esélyesebbnek érzem a román válogatottat. Nem lesz könnyű dolga a magyaroknak. Talán a kontrákban bízhatnak, a pontrúgásokban és abban, hogy Dzsudzsák Balázs csinál valami váratlant.

 



Fotó: Takács József


Dzsudzsákon kívül kire emlékszik a magyarok közül?
Pintér Ádámra. Remek középpályás.

Pedig most aligha lesz ott a csapatban.
Akkor nagy bajban lesznek a magyarok. A középpályán dől majd el a meccs, és azért gondolom, hogy a mi javunkra, mert amíg a védelmet és a támadósort hasonlóan erősnek érzem a két válogatottnál, addig a középpályán szerintem keményebbek, jobbak a román játékosok.

Mutu nem hiányzik majd? Mit gondol arról, hogy a kapitány kitette a szűrét?
Nem az én dolgom erről véleményt mondani.

Mit gondol, lerohanják majd a magyarokat?
Nem ész nélkül, de a dugig telt nemzeti stadionban természetesen támadni kell. Ha viszont a magyar csapat valahogyan képes megszerezni a vezetést, akkor nem lesz egyszerű legyőzni őket. Ezért gondolom, hogy ezen a meccsen az első gólnak óriási lesz a jelentősége. Aki először gólt szerez, valószínűleg az nyer és annak nő jelentősen az esélye a csoport második helyére.

Gratulálok a szépen fejlődő akadémiához.
Köszönjük. Ahhoz képest, hogy négy éve a nulláról kezdtük, s hogy nemigen kapunk segítséget senkitől, jól haladunk. Egy sor korosztályos válogatottunk van, feljutottunk az első osztályba de a felnőttek között is csupa fiatallal és bent is maradtunk az élvonalban. De hiába fektettem már be több mint tízmillió eurót saját pénzemből, szükség lenne még vagy két-hárommillióra, hogy be tudjuk fejezni a kollégiumnak és az irodáknak helyet adó épületet.

A Kelet Csillagai Kupát az önök csapata nyerte, amiért az Ön fiának is jár a gratuláció de csak egy hajszállal maradt le a tornagyőzelemről a Puskás Akadémia. Mit szólt a mieink játékához?
Nagyszerűen játszott a magyar csapat, két meccsüket is végig láttam, az igazat megvallva, hiába nyertünk ellenük, nem lett volna érdemtelen az ő győzelmük sem azon a számunkra kissé szerencsés meccsen. Jól játszott a Puskás Akadémia, talán az általam eddig látott csapataik közül a mostani volt a legjobb. És az 5-ös számú játékosuk (Tajti Mátyás – a szerk.) egészen tehetséges futballista, szívesen látnám az Academia Hagi színeiben is.

Ott lesz pénteken a Nemzeti Stadionban?
Hát persze. Nem tudják, jön a magyar elnök?

 



Fotó: Takács József


Csányi úrra gondol? Igen, biztosan.
Nagyszerű fejlesztési programokat indított a magyar futballban. Tavasszal beszéltem vele. És a miniszterelnök?

Nem jöhet, a lánya esküvőjét tartják szombaton. De mi a helyzet az ön sportpolitikusi pályájával? Sikerül átültetni a TAO-programot a román viszonyokra? Talán akkor az akadémiát is könnyebb lenne befejezni.
Egy afféle tanácsadói testületnek vagyok a tagja a sportminisztériumban. Tárgyaltam Victor Ponta miniszterelnökkel is, és letettem az asztalára egy hatpontos javaslatot, amelynek része egy, a magyarhoz hasonló támogatási rendszer. Kik keresik ma a legtöbb pénzt Romániában? A multinacionális cégek. Az ő profitjukból kellene néhány százalékot a sportra fordítani.

Szöllősi György (Konstanca)(fourfourtwo.hu)



Nem igaz a román provokációról szóló hír Bizakodó játékosok (videó)