mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Burcsa visszatért a Vidihez, de.......

A Videoton FC legendája, az UEFA Kupa-döntős csapat tagja, Burcsa Győző lett a fehérvári klub igazgatója. Jó dolog, hogy visszatér, de....nos, Platini szerint ő volt az a magyar, aki szerette volna megbundázni az 1986-os francia-magyar vb-meccset.


burcsa

- Nagy a feladat és érdekes a kihívás. Két hete még nem gondoltam volna, hogy ma erről fogunk beszélgetni. Kovács Feri bácsi megkeresésére, illetve az ő támogatásával kerültem kapcsolatba a tulajdonossal és a vezetőkkel, és úgy érzem, komoly, embert próbáló, ugyanakkor imponáló feladat vár rám a Videoton FC-nél. Feri bácsi olyan jövőképet vázolt, amibe az én hozzáállásom, mentalitásom beleillik. Ahogy mondtam, a feladat nagyon vonzó számomra, hiszen ilyen jellegű munkát szerettem volna korábban is végezni - nyilatkozta a vidi.hu-nak Burcsa Győző.

 

"Ez a pozíció eddig hiányposzt volt a Videoton FC szervezetében, mostantól Burcsa Győző felel a klubnál folyó szakmai döntésekért. A tervszerű építkezés egyik alapkövét jelenti majd az ő munkássága, és azt, hogy egy jövőbe tekintő stratégia mentén tudjunk döntéseket hozni például az igazolások, a keret kialakítása kapcsán, és ne csak az aktuális vezetőedző véleményére kelljen hagyatkoznunk" - mondta Balogh Attila ügyvezető.

Burcsa Győző 1954. március 13-án született Kaposváron. Szülővárosában ismerkedett meg a labdarúgás alapjaival. 1975-ben a Szeged mögött megszerezte a második helyet a másodosztályban a somogyi együttes, így története során először az NB I-be jutott.
A bajnokság végén a Rákóczi a 13. helyen végzett, Burcsa pedig valamennyi mérkőzésen játszott és 11 gólt szerzett, ezzel a csapat házi gólkirálya lett. Mindez akkor történt, amikor a Videoton óriási csatát vívott a Ferencvárossal a bajnoki címért, végül a második helyet szerezte meg a Vidi. A következő szezont Burcsa már Székesfehérváron kezdte el, és hamar a csapat alapemberévé vált. Öt évig játszott piros-kék mezben ez idő alatt 147 bajnokin 57 gólt szerzett. Viszont mivel nem nyert semmilyen érmet a csapattal, így nem volt meglepetés, hogy a korszak talán legjobb csapatához, a Rába ETO-hoz igazolt 1981-ben. Az ETO-val két arany- és egy ezüstérmet nyert három év alatt, 1983 őszen Pro Urbe díjban részesült a győri csapattársaival együtt. 1984-ben Magyar Kupa-döntőt játszott az ETO játékosaként a Siófok ellen. Még ebben az évben visszatért Székesfehérvárra, és tagja volt a legendás, UEFA-Kupás Vidinek, amelyik a bajnoki bronzérem mellett ezüstérmet nyert az UEFA-Kupában. Burcsa Győző mind a tizenkét UEFA-Kupa találkozón kezdőként lépett pályára, és csupán egyetlen percet hiányzott, ugyanis a prágai visszavágón, a 89. percben időhúzás céljával lecserélte őt Kovács Ferenc. Ebben az évben minden bajnokin szóhoz jutott, melyeken 10 gólt termelt. 1985-ben Franciaországba igazolt az Auxerre csapatába, ahol két szezont töltött el, és az UEFA-Kupában az AC Milan ellen is szerepelt. Az egyik legnagyobb név, akivel Franciaországban együtt focizott, a MU későbbi legendás alakja, Éric Cantona volt, akinek az Auxerre volt az első együttese. Emellett több francia válogatott is a csapattársa volt az Auxerreben, mint például Jean-Marc Ferreri, vagy a kapus Bruno Martini. A későbbi lengyel szövetségi kapitány, Pawel Janas-szal is együtt focizott Franciaországban. Később alacsonyabb osztályban egy-egy idényt játszott a Melun és a RC d’Arras csapataiban, utóbbiban már játékos-edzőként, itt fejezte be aktív játékos pályafutását.

Burcsa Győző 18-szor játszott a magyar olimpiai válogatottban, 1979 és 1987 között pedig összesen 15 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Részt vett az 1986-os mexikói vb-n is, ahol két mérkőzésen lépett pályára. Edzőként három magyar csapat kispadján foglalt helyet. 1990 és 1992 között a Vidit irányította, majd Nyíregyházán végül pedig Sopronban vállalt munkát. Az elmúlt időszakban vállalkozását vezette, üzletemberként tevékenykedett.

És akkor arról a bizonyos 86-os meccsről.
Platini egy 2010-es interjúban ezt nyilatkozta:
– Igaz, hogy a mexikói vb-n a francia meccs előtt a magyar játékosok megpróbálták rávenni önöket arra, hogy legyen döntetlen az eredmény?
– Igen, akkor játszott egy magyar az Auxerre-ben (ez Burcsa Győző lehetett – a szerk.), aki valamennyire tudott franciául, ő beszélt egy-két sráccal, akit ismert....

Természetesen Burcsa azonnal cáfolta Platini mondatait, cáfolatát ide kattintva tudod elolvasni, míg Burcsa 60. születésnapjára a vidi.hu által készített interjút ide kattintva találod.



A görögök emléktáblát avatnak Puskás Ferenc tiszteletére Nem indulhat az Újpest az Európa Ligában