mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Eladják a Fradi-stadion nevét!

A fourfourtwo.hu információ szerint nem Albert Flórián Stadionnak fogják hívni a Ferencváros új létesítményét. A klub nem is így, hanem új FTC Stadion néven kommunikálja az építményt, sőt, közben Albert Flóriánról nevezte el a Népligetben található edzőbázist.



A felújítás előtt jó volt Albert Flórián neve, de az új stadiont már nem róla nevezik el




2007. december 21-ét mutatott a naptár, amikor az Üllői úti Stadiont a klub ikonikus alakjáról, hazánk egyetlen Aranylabdás játékosáról, Albert Flóriánról nevezték el. Az egykor patinás és modern stadion azonban az évek során sokat vesztett régi fényéből, így sok ezer ferencvárosi szurkoló örült annak, amikor kiderült, kezdetét veszi a régóta várt új aréna építése. Még többen voltak azok, akik úgy gondolták, az új, minden igényt kielégítő stadion méltó lesz Albert Flórián nevéhez.

Igen ám, de időközben erősen megváltozott a kommunikáció.

Bár létezik egy Új Albert Stadion facebook oldal, ez az egyetlen hely, ahol az épülő aréna Albert Flórián nevét „viseli”. A klub minden sajtómegjelenésben, minden kiadványban új FTC Stadionról beszél. Az Alaprajz című folyóirat 10 oldalas dokumentációjában sem szerepel Albert Flórián neve a homlokzaton, sőt, az itt fellelhető tervek szerint az FTC felírat is lekerült az épületről. Sokat elárul az ügyről, hogy az építő Market Építő Zrt. weblapján is csupán FTC Stadion néven szerepel az épület.

Az sem mellékes, hogy a Ferencváros időközben szép csendben Albert Flóriánról nevezte el a Népligetben található edzőközpontot, és bár nem kizárt, hogy a klub egyik legnagyobb alakja két létesítmény névadója is legyen, azért valljuk be, erre igencsak kevés az esély.

A fourforurtwo.hu információ szerint a Ferencváros vezetői eladták, vagy legalábbis tervezik eladni a stadion nevét - mindez a fentiekből következik - és a főváros legmodernebb létesítménye egy befektető nevét viselheti majd, bár ezt próbálják titokban tartani.

Természetesen kérdéseinkkel hetekkel ezelőtt megkerestük a Ferencváros vezetését, ám érdemi válasz a mai napig nem érkezett.

Lássuk be, az ilyen, és ehhez hasonló kényes ügyekben nehéz jól dönteni, hiszen egyfelől érhető, ha a klub a külföldön is bevett módszerrel élve pénzhez jut a néveladásból, másfelől viszont méltatlan, ha emiatt „meg kell szabadulnia” például az Aranylabdás klublegenda Albert Flórián nevétől.

Nincs tehát jó, a szurkolók által egyöntetűen elfogadható megoldás.
Az viszont nagyon is szomorú, hogy a lerobbant állapotú, az egykori klasszis játékosokhoz egyáltalán nem méltó fővárosi stadionokat korábban sorra nevezték el minden felelősség nélkül a hajdani nagyokról, Illovszky Rudolftól Szusza Ferencen és Hidegkúti Nándoron át Albert Flóriánig és Puskás Ferencig, ám amikor végre megújulnak ezek a létesítmények, akkor kiderül, mégsem tisztelik annyira a legendás névadókat, hogy némi pénzért ne cserélnék le őket egy mobil cég, egy bank, egy biztosító, netán egy olajtársaság nevére.

forrás: Fehér György/fourfourtwo.hu



Marco Rossi: Bocsi Ifjabb Albert Flórián: Erre nem tudok mit mondani....