mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Százak búcsúztak Novák Dezsőtől

Bár kora délelőtt kicsit kisütött nap, 11 órára már ismét szürkeség borult a városra. Az eső is csepergett, de a drukkerek, barátok csak jöttek és jöttek. Több százan rótták le kegyeletüket a Szent István Bazilikában, Novák Dezső búcsúztatásakor.

cause and effect essay thesis



Mindenki hozott magával egy szál virágot (Fotó:Fehér György)




Talán az időjárás is Novák Dezsőt siratta.

Bizony, a sors nem kényeztet minket, hiszen még csak március van, de idén annyian, de annyian itt hagytak minket.
Olyan emberek, akiknek köztünk lenne a helye.

- Novák Dezső játékán nőttem fel, „tanárként” futballozott – mondta egy 60 év körüli férfi a Bazilika lépcsőjén.

Voltak olyanok, akik nem is tudták, hogy épp Novák Dezső búcsúztatása volt a Bazilikában, csak épp a téren jártak, és megkérdezték, hova tart a sok ember. Nagy Péter is ilyen ember volt.
- Játszani nem láttam Dezső bácsit, de fiatalkorom meghatározó élménye az, amikor vezetésével bejutott a Ferencváros a Bajnokok Ligájába. Akkoriban szinte minden meccsen ott voltam, így természetesen Brüsszelbe, Zürichbe és Madridba is elkísértem a csapatot. Akkoriban szidták a Fradit, hogy például 6-1-re kikapott Madridban, de itthon például 1-1-es döntetlen játszottunk a spanyolokkal. Nehezen tudom elképzelni, hogy most bármely magyar csapatnak ez sikerülne, nemhogy tétmeccsen, de barátságos összecsapáson sem. Azt a Fradit, még lehetett szeretni, azt a Fradit nagyon összerakta Dezső bácsi. Amíg élek, nem felejtem azt az időszakot – mondta Nagy Péter

Persze, voltak, akik csak Novák Dezső tiszteletére utaztak fel Pestre. Josovits Péter és Zsolati Szolt András Miskolcról érkezett

Mint arról beszámoltunk, a kétszeres olimpiai bajnok Novák Dezső február 26 este hunyt el.

A Jákon született játékos Szombathelyen, a Postásban kezdtet el futballozni, majd a Haladás érintésével 22 évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Védő létére hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt. A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett.

Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok, és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968.) és egyszeres bronzérmes (1960 Róma), játszott a világválogatottban (1968) is.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől.

Novák Dezsőtől ma több százan, szurkolók, barátok, pályatársak és családtagok búcsúztak a Szent István Bazilikában.

























 

Szöveg és fotók: Fehér György



MLSZ: offshore céggel szerződni nem bűncselekmény Már az UEFA is viszgálja az Újpest-ügyet