mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Apa, kezdődik!

Bizony, kezdődik. Ma 13 órakor végérvényesen kezdetét veszi a magyar futballtavasz. A  Ligakupa nyolcaddöntőinek első mérkőzése sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint azt sokan gondolnák. Mivel a visszavágókat egy nappal, a magyar-finn és a skót-magyar U21-es válogatott felkészülési mérkőzés előtt játsszák, és azok a csapatok, amelyek több játékost adnak a válogatottaknak, akkor biztosan gyengébb összeállításban lépnek majd pályára, így most biztosra akarnak menni, már az első meccsen eldöntetnék a továbbjutást.



Tavaly a Ferencváros nyerte a Ligakupát. Az idei győztes kiléte még ismeretlen, de biztos, hogy az erkölcsi siker mellett több millió forinttal is gazdagodik (fotó:nso.hu)




13 óra
Kecskemét-Pápa

Kecskeméten indul először útjára a labda. Két, nehéz helyzetben lévő klub találkozik, hiszen míg Kecskeméten több havi fizetéselmaradásokról szólnak a folyosói pletykák, addig Pápán csak a szerződések módosításával, és a fizetések csökkentésével sikerül elérni, hogy egyáltalán életben maradjon a klub. Ami a pályán elért eredményeket illeti: a Kecskemét a Szolnok mögött csoportmásodikként került a legjobb 16 csapat közé, míg a Pápa veretlenül nyert meg a G csoportot, leginkább a biztos védekezésre koncentrálva.


14 óra
Haladás – Ferencváros


Thomas Doll első tétmeccse egy igazi presztízsmérkőzés lehet, nagy téttel. Azt még nem tudjuk, hogy a német edzőnek hogyan magyarázzák el, hogy a visszavágón majd legalább a fél csapatra nem számíthat, de információink szerint a Fradi nem biztos, hogy minden játékosát elengedi majd a nemzeti csapathoz, mint ahogy például a Diósgyőr sem engedi el Futácsot. De ez egy más kérdés.  Az is tény, hogy a Haladás valószínűleg szintén több játékost ad majd a két válogatottba, így az első mérkőzés kiemelt jelentőséggel bír.

A Fradi, igaz, még Moniz vezetésével magabiztos teljesítménnyel, öt győzelemmel és csupán egy Győr elleni vereséggel jutott tovább csoportjából. A szombathelyiek is komolyan vették a sorozatot, az elmúlt négy meccsükön nem kaptak ki, sőt csupán egyszer veszítettek pontot, azonban a gyenge rajt miatt – vereség a Pápa, valamint döntetlen a Gyirmót ellen – csak másodikként zártak.

- A Ligakupameccset a jövő szombati, MTK elleni bajnoki főpróbájának szánjuk. Szeretnénk olyan eredményt elérni, hogy jó eséllyel utazhassunk a visszavágóra. Egy csapatot mindig feldob az edzőváltás, pluszenergiákat mozgósít - így lesz ez az FTC esetében is. Biztos vagyok benne, agresszív, harcos, a hagyományaihoz méltó játékkal rukkol elő riválisunk. Halmosi és Simon két-két sárga lapja, Devecseri gerincsérve miatt nem játszhat. Védőnk két hetet hagy ki. Hrepka játékengedélye nem érkezett meg – mondta Artner Tamás a Haladás weblapján.

Szombat, 14 óra
Szigetszentmiklós – Szolnoki MÁV

A sorsolás szeszélye folytán biztosan lesz NB II-es csapat a legjobb nyolc között. Hogy ez az SZTK vagy a Szolnok lesz-e, azt még nem tudni. Az biztos, hogy mind a két csapat 10 pontot szerzett a csoportmeccsek során, igaz, hogy amíg a Szolnok a támadásban jeleskedik – hat meccsen 15 gólt szereztek – addig a Szigetszentmiklós a védekezésre helyezi a fő hangsúlyt.

- Örülök, hogy egy NB II-es csapatot kaptunk a sorsolásnál, de hozzáteszem, itt már nincsen könnyű ellenfél, a Szolnok csoportgyőztesként jutott tovább ősszel. Mindenképpen továbbjutást várok a csapattól. A társakkal már nagyon vártuk, hogy újra tétmeccsen bizonyíthassunk. Jól sikerült a felkészülésünk, a héten pedig kifejezetten pörgős taktikai edzéseink voltak, készen állunk a szombati mérkőzésre!fogalmazott az összecsapás előtt Barna Zsolt, a hazaiak csapatkapitánya.

Barna Zsolt, az SZTK csapatkapitánya továbbjutást vár csapatától (fotó:sztkfutball.hu)

- Az első idei tétmérkőzésünket játsszuk a mai napon. Természetesen nagyon szeretnénk továbbjutni, melyhez már az első mérkőzésen jó eredményt kell elérni. Ami a csapatot illeti Bohner Roland biztosan nem lép ma pályára, ugyanis két sárga lap utáni eltiltását tölti. Az átigazolási időszak utolsó pillanataiban két labdarúgó is távozott, Grúz Tamás a Vasasban folytatja pályafutását, még Máté János fél évre kölcsönbe az NB II éllovasához, a Nyíregyháza Spartacushoz igazoltlatolgatta az esélyeket a Szolnok edzője, Kis Károly.

16 óra
Pécs - Paks


Nem oly rég azt írtuk, hogy minden dicséretet megérdemelnek, mert a nehéz helyzetük ellenére becsülettel felkészültek a tavaszi folytatásra. Most ezt első idei tétmeccsükön bizonyíthatják is a januártól új edzővel készülő Paks ellen. Érdekesség, hogy a bajnokságban ugyan botladozott a Paks, a Ligakupa csoportmeccsei alatt kifejezetten jól teljesített, hiszen amellett, hogy például a Videotont 4-1-re győzték le idegenben, az összes csoportmeccs alatt 16 alkalommal találtak ez ellenfelek hálójába.

- Ez lesz az első komoly tétmérkőzésünk idén. A nehézségek ellenére a fiúk becsülettel megcsinálták a felkészülést. Gondolok itt elsősorban arra, hogy az őszhöz képest kissé meggyengültünk, mégis, nagyon tisztességesen és jól dolgoztak. Remélem, ettől eltekintve szombaton sikeresen vesszük a Ligakupa mérkőzést. Ugyanakkor veszélyes csapatnak tartom a Paksot, mert, ahogy az őszi bajnokságban is megmutatták, tudnak rendkívül jól játszani. Tény, hogy remek képességű játékosaik vannak, így vigyázni kell velük. Még egyszer mondom, bízom benne, hogy a fiúk az elmúlt hónapok történései ellenére ott fogják folytatni, ahol abbahagyták. Elsősorban a szervezettségre és az eredményességre gondolok ezalatt. Hogy milyen lesz a játék minősége, azt nem tudom. Fontos célunk, hogy ne csak a bajnokságban, hanem, a Magyar Kupában és a Ligakupában is eredményes legyen a csapat mondta a mérkőzéssel kapcsolatban Lőrincz Emil a pécsiek vezetőedzője.

Csertői Aurél úgy véli, bár minden meccs fontos, a Paksnak a bajnokságra kell jobban koncentrálnia

Csertő Aurél, a Paks edző óvatosan fogalmazott:
- Minden mérkőzést fontosnak tartok, így ezt is. De azt is látni kell, hogy amikor egy csapatnak a bajnokságban ilyen kevés pontja van, akkor nem szerencsés több lábon állni, több fronton vívni a csatát. Ezzel együtt tartom olyan erősnek a keretünket, hogy mindkét feladatra alkalmas. Helyt tudunk állni a bajnokságban, és a Liga Kupára is fel tudunk készülni – mondta a csapat weblapjának adott interjúban.

Díjazás

Idén komoly díjazásban részesülnek a Ligakupa résztvevői. A fenti párharcok vesztesei három-hárommillió forinttal gazdagodnak, míg a negyeddöntőben négy-négy, az elődöntőben alulmaradó klubok öt-ötmillióval gyarapítják büdzséjüket. A döntő vesztese hatmillió forintot kap, a Ligakupa-győztes alakulat pedig 15 millió forintot tehet zsebre.



Pető Zoltán a válogatott új pályaedzője Ugrai nem érezte jól magát a Haladásban, ezért ment el a Fradiba