mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A női válogatotthoz elég a B licences végzettség is

Mint korábban megírtuk, a korábbi válogatott játékos, Markó Edina lett az új női szövetségi kapitány. Csakhogy Markó Edina nemhogy a legmagasabb edzői végzettséggel nem rendelkezik, de eddig csak egy B licences tanfolyamot végzett el. Természetesen megkérdeztük az MLSZ-t is, állásfoglalásuk szerint ebben semmi kivetni való nincs.



Markó Edit megígérte, beiratkozik a következő A licences tanfolyamra




Milyen kiválasztási folyamat után esett a választás Markó Edinára?
Markó Edinára az MLSZ Női Bizottsága javaslata alapján esett a választás. Hosszú játékos és edzői pályafutása során egyaránt számos téren bizonyított már, játékosként 55-szörös válogatott volt, edzőként korábban Bacsó István segítőjeként dolgozott az A-válogatott stábjában, nyolc évig szövetségi edzőként munkálkodott az U17-es, U18-as és U19-es válogatottaknál, ahol a selejtezősorozatokban is szép sikereket ért el - írta kérdéseinkre Sípos Jenő, az MLSZ szóvívője.


Hogyan lehetséges, hogy a megújulást, és a megfelelő edzői végzettség megszerzésének kötelességét hangoztató MLSZ egy olyan edzőt választott kapitánynak, akinek sem pro, sem A licence nincs, akinek "csupán" egy B licences edzői végzettsége van?
A Magyar Labdarúgó Szövetség szorgalmazza, hogy az edzők rendelkezzenek minél magasabb fokú végzettséggel. Markó Edina jelezte, hogy tovább szeretné folytatni edzői tanulmányait így ősszel kezdi az A-licences tanfolyamot.


Hogyan kommunikálják ezt az UEFA felé, hiszen a kapitányok végzettségét be kell mutatni az Európai Labdarúgó Szövetségnek?
A Magyar Labdarúgó Szövetség és az UEFA sem köti licenchez a szövetségi kapitányok munkavégzését. A 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet határozza meg a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékében, hogy a szövetségi kapitány sportdiplomával kell, hogy rendelkezzen. Markó Edina végzettsége ennek a követelménynek eleget tesz.


Bár nem szeretnénk véleményezni, az MLSZ válaszát, egy megjegyzés engedtessék meg.

Gyorsan le kell szögezni, nem Markó Edina ellen vagyunk, hiszen jó játékos volt, aki eddig edzőként is ért el eredményeket, de az MLSZ nem szorgalmazza, hanem megköveteli, hogy az edzők minél magasabb végzettséggel rendelkezzenek. És ezt a klublicenc kiadásánál - elméletileg - meg is követeli. Sőt, az MLSZ elnöke a tavalyi, nagy sajtótájékoztatóján pont az én kérdésemre válaszolta azt, hogy a jövőben kiszűrik majd a trükközőket, azaz azokat a klubokat, akik papíron neveznek ki megfelelő szintű végzettséggel rendelkező trénert, de a munkát más végzi. Emellett a Szalai Lászlóval készült interjúban az edzőképző vezetője megmutatta, milyen szintű végzettséggel milyen szintű csapatnál lehet dolgozni.

A B-licencel jelenleg megyei I. osztályú - kis jóindulattal NB III-as - csapatnál lehet valaki vezetőedző.

Persze, mint a válaszból kiderül, ami kötelező a klubcsapatoknál, az nem kötelező a válogatottaknál.

Fehér György



Főállású edző nélkül játszik az U21-es csapat Skóciában Dárdainak jó ott, ahol van, nem jön haza