mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Női kapitány - végzettség nélkül!

Hihetetlen döntést hozott az MLSZ. Az edzői licenceket és az edzőképzést oly komolyan vevő szövetség lényegében szemen köpte magát, amikor olyan edzőt nevezett ki női kapitánynak, akinek nincs meg a megfelelő végzettsége nemhogy a kapitányi pozícióhoz, de az NB I-es sem.

Fociedzés

Nem Markó Edina személyével van bajom. Jó futballista volt, és még az is lehet, hogy jó szakember. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ő nem lehetne női kapitány.

Az MLSZ úton-útfélen hangoztatja, hogy megújulást szeretne a labdarúgásba. Eredménytelenségre hivatkozva kirúgta azokat a korosztályos edzőket, akikről mindenki tudta, hogy mindannyian Nyilasi Tibor barátai, ezért lehetnek ott, ahol. Az U15-ös szövetségi edző például az a Korolovszky György volt, aki sem játékosként, sem edzőként nem tud felmutatni semmilyen eredményt.

De most nem is ez a téma, hanem a női válogatott, amelynek edzője, Vágó Attila decemberben saját maga mondott le. A női bizottság bevonásával aztán megszületett a döntés: a távozó szakember helyére Hérincsné Markó Edina lépett, aki február 11-én vette át a szövetségi kapitányi tisztséget.

A korábbi 55-szörös válogatott játékos dolgozott másodedzőként a nemzeti csapat mellett, és ő irányította az U19-es együttest a hazai rendezésű, 2005-ös Európa-bajnokságon.

Halkan jegyezzük meg, már arra sem lett volna lehetősége.

Markó Edinának ugyanis nincs megfelelő edzői végzettsége. Csupán B licence van, ami a második, utolsó előtti lépcsőfok az edzői "rangsorban".

– A szövetségnek tudomása van róla, hogy nincsen A-licencem, jelenleg B-licencel rendelkezem. Eddig sem azért nem végeztem el, mert nem akartam tanulni. Én egy klubnál voltam edző, ahol két magyar bajnoki és három Magyar Kupa-győzelmet szereztem a csapatommal, ezen kívül az U19-es válogatottnál is voltak eredményeim. Mellette még dolgoztam, és két gyereket is nevelek, úgyhogy eléggé elfoglalt ember voltam, de úgy gondolom, hogy elsősorban az eredményeim minősítenek felnőtt szinten. De most azon vagyok, hogy a következő képzésre beiratkozzam, és el is fogom végezni. De ettől még leülhetek a kispadra, mert az elnökség engem nevezett ki. Nincs semmiféle olyan előírás, hogy nem ülhetek le, de van egy kifutása, hogy amikorra szükséges, el kell végeznem a tanfolyamot, és ezt a vizsgát le is fogom tenni – mondta a rangado.hu-nak adott interjúban Hérincsné Markó Edina.

Óriási tévedésben van Markó Edina. Nemhogy van előírás arra, hogy milyen papírral kell rendelkeznie a szövetségi kapitánynak, de azt be is kell mutatni az UEFA-nak. És még egy: bár Markó Edina azt mondta, hogy beiratkozik a következő, A licences tanfolyamra, még az is kevés lesz a szövetségi kapitányi poszthoz.

A legszörnyűbb az egészben azt, hogy az új női kapitány a nevetséges kifogások mellett - nem azért, de ha nincs ideje elvégezni az edzői tanfolyamokat, akkor nem legyen edző - azt is kiemeli, hogy a szövetségben is tudnak arról, hogy nincs végzettsége.

Na így újítja meg az MLSZ a labdarúgást.

Fehér György



Matyi vs. Csányi 2.0 Főállású edző nélkül játszik az U21-es csapat Skóciában