mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Már nem kellenek Moniz igazolásai sem

Elsők között voltam, aki felemelte a szavát akkor, amikor Moniz minden honfitársát leigazolta, és voltak olyanok, akik ezeknek a játékosoknak már akkor vörös szőnyeget terítettek a lábuk elé, amikor még semmit sem csináltak. Mára kiderült, hogy a honi sajtó által megmentőnek kikiáltott Tuijp és Valpoort legfeljebb jó üzlet volt valakinek – a Fradinak biztos nem – de még ebben a magyar élvonalban sem tudták megállni a helyüket. Ma el sem kellett nekik utazni a Fradi edzőtáborába, mehetnek, amerre látnak.

tuikp
Tuijp egy mérkőzésen, a Pécs elleni nyitó összecsapáson volt eredményes...


Sokszor mondtam már, hogy valamilyen anyagi felelősség-vállalást kellene kitalálni az edzők számára, és akkor nem igazolnának össze-vissza mindenféle légióst, akkor egy-egy külföldi tréner nem hozná ide olyan honfitársát, akiről gyorsan kiderült, hogy nagyjából semmit nem ér.

Azt is szomorúan tapasztalom, hogy a honi sportújságírást inkább irányítják most a menedzserek, mint a tények. Nemrégiben készítettünk egy felmérést – ennek eredményét nemsokára olvashatják – melynek egyik kérdése az volt, mennyire fontos a játékosoknak a jó sajtó. Több, első osztályú futballista válaszolta, hogy alkalmanként fizet is az újságírónak egy-egy cikkért.

Nem kell ezen csodálkozni, elég megnézni, kiről, mikor, milyen gyakran jelennek meg „futtató” cikkek, és ezen játékosok milyen érdekeltségi körbe tartoznak. (Persze, kivételek mindig vannak)

Ugyanez történt Tuijp esetében is, akit már akkor királlyá koronáztak az újságírók, amikor még nem is volt Magyarországon, az első meccsén szerzett gólja után pedig sokan vörös rózsát szórtak volna a lába elé. Valpoort ugyan nem kapott ilyen nagyságú elismerést a sajtóban, ám sok magyar játékos örülne olyan cikkeknek, melyek róla szóltak. Persze, amikor ezt szóvá tettem, én voltam a magyar futball egyik legnagyobb ellensége.

Azt rajtam kívül senki nem írta meg, hogy nevezett két játékos – és még jó néhány olyan futballista, akit Moniz hozott a Fradiba, akit megváltónak kiáltottak ki, és akitől most szabadulna a zöld-fehér klub - véletlenül ugyanahhoz a menedzserirodához tartozik, mint a Fradi holland edzője, Moniz tartozott. Sőt, azt is én írtam meg, hogy az üzletért cserébe egyesek „leadó pénzről” beszélnek.

Azt sem szabad elhallgatni, hogy Moniznak köszönhetően több jó játékos is került a Fradiba, de amellett sem szabad szó nélkül elmenni, hogy azok, akik a hazai edzők elé Monizt állították példaképnek, kirúgása után jó magyar szokás szerint nagyjából első számú közellenségnek kiáltották ki a hollandot, bár az általa idecsábított játékosokról nem írtak semmit. Persze ez érthető, ha a mundér becsületét nézzük, hiszen hogy nézne ki, ha az a monopolhelyzetben lévő újság, amelyik címlapján már megérkezése előtt az NB I új királyának kiáltotta ki Tuijpot, néhány hónap múlva földbe döngölné a játékost. Ez egyet jelentene saját hibájuk beismerésével – és ennél akár sokkal többre is -, és ezt azért mégsem engedhetik meg maguknak.

Pedig ha Rudolf Gergelyről szinte napról-napra negatív cikkek jelentek meg azért, mert majd 9 milliós fizetéséért szinte semmit nem nyújtott, akkor arról sem szabad hallgatni, ha egy légiós – aki elméletileg azért jön, mert jobb, mint a magyar – majd ugyanennyiért ugyanúgy egy gólra képes, mint Rudolf.

Márpedig Tuijp egyetlen gólt szerzett, az is inkább volt a pécsi kapus hibája, mint Tuijp zsenialitásának érdeme, és ezek után Valpoorthoz hasonlóan szinte láthatatlan figurává változott.

Havi 8 millió forintos fizetésért.

Nem véletlen, hogy Orosz Pál kijelentette, Thomas Doll korántsem kap olyan szabad kezet, mint kapott Moniz, na és az sem véletlen, hogy a Fradi szabadulna a játékosoktól.

Sokat mond, hogy Tuijp és Valpoort – ide vehetjük a harmadik hollandot, Ottent – nem utazott el ma a Ferencvárossal a törökországi edzőtáborba, a klub vezetői pedig elmondták, mindhárom játékos távozhat.

Úgy néz ki, a Fradinál tanultak saját hibáikból, sőt, be is ismerik azt.
Most másokon a sor, hogy megtegyék ezt.

Fehér György



Nyugodj Békében, Bence! Ferenczi a szívére hallgatott, amikor a Vasashoz igazolt