mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Lánglovag a kapuban

A Kisvárda 3-3-as döntetlent játszott a Balmazújváros otthonában az NB II második fordulójában. A hazaiak az utolsó pillanatban egyenlítettek a hat gólt hozó keleti összecsapáson, a meccs legérdekesebb momentuma mégsem a pályán, hanem a lefújás után történt. A mérkőzést követően Révész Attila, a Kisvárda edzője így nyilatkozott: „Bosszantó gólt kapni az utolsó pillanatban, mentségként elmondható, hogy a kapusunk azért kapott két potya gólt, mert huszonnégy órás szolgálatból érkezett a mérkőzésre.”
25843_petranics_szergej


Petranics Szergejről van szó, aki tűzoltó törzsőrmesterként szolgál Kisvárdán. A kárpátaljai származású 41 éves játékos csapattársai közül Fodor András és Spekker Tamás is a hivatásos állomány tagja, bár utóbbi a súlyos sérülése miatt valószínűleg már nem térhet vissza a futballpályára.

A tűzoltókapus sorra szerezte a bajnoki címeket a Várda SE-vel: három év alatt triplázott. Előbb a megyei első osztályban, majd kétszer az NB III Tisza-csoportjában végeztek az élen. Korábban a Baktalórántháza és a Demecser színeiben is bajnok lett a harmadosztálynak számító NB II-ben. Érdekesség, hogy diplomát is szerzett Magyarországon, hiszen elvégezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet.

– Amíg fizikálisan jó erőben érzem magam, és nem vagyok a csapatom kárára, addig megpróbálok a hasznára lenni – mondta egy korábbi interjúban az ukrán származású, ám évek óta magyar állampolgárságú játékos. – Hogy ez mennyi idő lesz azt nem tudom, de egy biztos: Kisvárdán akasztom majd szögre a kapuskesztyűt. Minden meccsre egyformán komolyan készülök, ebben a korban többet kell edzeni, mint húszévesen, de mivel hamarabb elfáradok, többet is kell pihennem. Nagyon hálás lehetek a munkahelyemnek, a városi tűzoltóságnak, amelynél figyelembe veszik, hogy a futballpályán a kisvárdai színeket is képviselem, így aztán a munkabeosztásom igazodik a meccsekhez. És persze rengeteget köszönhetek a családom tagjainak is. Az augusztus huszadikát is szolgálatban töltöttem, tűzijátékhoz nem riasztottak bennünket, a nap második felében néhány avartűz adott számunkra feladatot.

Révész Attila nem titkolta, hogy nem elégedett veterán kapusa szombati teljesítményével, és kijelentette: többé nem engedi, hogy meccs előtt tüzet oltson!

– Miért Petranics Szergej védett a balmazújvárosi meccsen?
– Azért, mert nem volt más kapusom. Nacsa Pétert szerettem volna védetni, de sérülés miatt nem vállalta a játékot. Nincs komoly baja, meghúzódott a belső térdszalagja, de nem tudom, mikor léphet pályára. Szerintem tart a bemutatkozástól – mondta Révész Attila.

– Az egycsoportos NB II-ben ritka, hogy valaki munka mellett edz és játszik...
– Márpedig nálunk senki nem fogja feladni a munkáját. Kevés fizetést kapnak a játékosok, ezért én nem is javasolnám. Örüljön, akinek van állása, manapság úgyis egyik pillanatról a másikra munkanélkülivé válhat az ember.

– És a kapus össze tudja egyeztetni a hivatást a sporttal?
– Nekem is sok vállalkozásom van, és a futballt hobbiból csinálom. Én meg tudom oldani. A katasztrófavédelem teljes mértékben partnerünk, van lehetősége szolgálatot cserélni, tehát a részleteket csak a játékosnak kell megoldania. Az biztos, hogy mérkőzés előtt nem dolgozhat többet! Megkérdeztem, hogy milyen állapotban van, de azt válaszolta, hogy minden rendben, mert nem volt éjszakai vonulás. Nem fiatal, és már az ő szervezete sem regenerálódik úgy, mint régebben.

– Az eddigi mérkőzések milyen tanulságokkal szolgáltak?
– Az első meccsen még nem tudtuk hova tenni magunkat. Arra mindenképpen jó volt, hogy a játékosok felébredjenek a kishitűségükből, és lássák, hogy nem is olyan nagy a különbség. Ez volt a legnagyobb hozadéka, hiszen korábban nem játszhattak ilyen ellenfelekkel, ezért volt bennük egy pici félelem. A második találkozón már sokkal magabiztosabbak voltak, de még mindig láttam rajtuk kishitűséget, ezért nem sikerült nyernünk.

Megszólalt az eset után Petranics Szergej is. A rutinos hálóőr a Rangadó.hu megkeresésére elmondta, bántja, hogy miatta veszített pontokat a csapata. Hozzátette, korábban is állt már úgy a kapuban, hogy előtte szolgálatban volt, így nem szeretné erre fogni a ráadásban elkövetett hibáját.

25847_petranics_szergej

– Mikor került Magyarországra, és mióta dolgozik hivatásos tűzoltóként?
– Ezerkilencszáz-kilencvenöt óta élek Magyarországon, és hét éve dolgozom tűzoltóként – mesélte Petranics Szergej. – Kétezer-hétben kerültem a kisvárdai tűzoltósághoz, és akkor kerültem a helyi csapathoz is.

– Gondolkozott azon bármikor is, hogy feladja a hivatását a futballért, vagy a labdarúgást a tűzoltásért?
– Nem gondolkoztam ezen sohasem. Harminc éve futballozom, tűzoltóként pedig hét éve dolgozom. Amíg tudom csinálni a kettőt együtt, addig nem is fogok ilyen dolgokon tűnődni. Szerencsére a munkahelyemen is megértőek a vezetők, így össze tudom egyeztetni a munkát a sporttal.

– Két fordulón vannak túl a bajnokságban. Mennyire elégedett a két döntetlennel?
– Úgy érzem, az első meccs is nyerhető lett volna, egy-nullnál is nekünk voltak nagyobb helyzeteink a Sopron ellen. A második, Balmazújváros elleni találkozó egy szuper meccs volt, sok helyzettel és góllal. Sajnos a végén én is nagyot hibáztam, a harmadik gól előtt rossz döntést hoztam, emiatt úszott el a győzelmünk.

– A vezetőedző elmondta, hogy szolgálat után állt a kapuban. Mennyire volt nehezebb így koncentrálni?
– Sokszor előfordult már, hogy munka után léptem pályára. Való igaz, előző nap volt dolgunk a tűzoltóságon, de nem fognám erre a dolgot. Emberek vagyunk, hibázhatunk, most is ez történt.

– Megviselte ez a találat?
– Megvisel, persze. Bánt, hogy miattam otthagytunk két pontot Balmazújvárosban. De profin kell gondolkodni, tovább kell lépni, fejben és lélekben is csak a következő feladatra szabad koncentrálni. Szerencsére a srácok is nagyon korrektek, megértőek voltak a hibám után.

Forrás: rangado.hu



Tényleg ennyire vicces a magyar bajnokság? Húszezres, euró-és tippmixkötegek a tásákában (videó)