mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Pomper Tibor: Bundáztam





A Sportklub Pályán kívül című műsorában a magyar bundabotránnyal foglalkoztak a riport készítői, és megszólították azt a Pomper Tibort, akinek a neve talán a leggyakrabban kerül elő a fogadási csalással kapcsolatos ügyben. A 36 éves egykori labdarúgó őszintén beszélt az általa bejárt útról, és annak okairól.




Bundáztam – mondta a kamerába Pomper Tibor a riport első perceiben, majd folytatta. – Ezért biztos meg fogom kapni a büntetésemet, hozzáteszem többszörösen, mert a futballt magát abba kellett hagynom, és a bíróság is elítél majd.

A modernkori focibunda jól ismert alakja, aki korábban megfordult a BVSC, az FTC, a Dunaferr, a Fehérvár, a REAC, a Győr, a Honvéd, és legutoljára az SZTK csapatában, majd 2010-ben kénytelen volt befejezni a profi futballt, aktív időszakában létező magyar futballt kuplerájhoz hasonlította, amit meg is magyarázott.

- Tíz klubomból nyolcnál tartoztak nekem, és úgy kellett eljönnöm, hogy felbontottuk a szerződést, így ingyen igazolhatóvá váltam, és emellett el kellett felejteni az engem megillető járandóságomat – emlékezett vissza Pomper Tibor, majd elmesélte, hogy került a bunda közelébe, és választotta végső megoldásként a csalást.

- A pályafutásom fele kéregetéssel tölt el, de állandóan nem lehet kölcsönkérni. Amikor a Ferencvároshoz kerültem fél évig nem kaptam fizetést. Győrben négy millió forint prémium kellett otthagynom…Hiányzott az a pénz, és amikor volt rá lehetőség, és megkerestek, megcsináltam. Akkoriban nem volt nehéz játékosokat találni a bundázásra, de inkább azt mondanám a játékosok maguk keresték a lehetőségeket, mert olyan helyzetbe kerültek, hogy azt a pénzt, amit már fejben elköltöttek, szerették volna valahogyan pótolni.

Pomper Tibor szerint az elsőrendű vádlottak túl nagy terhet kaptak a vállukra.

- Jelenleg két-három ember viszi el a magyar foci húsz-harminc éves mocskát, szennyét, hogy jogosan ülnek vagy sem, majd kiderül. Azt azonban kicsit furcsállom, hogy az új bundaügyben, akiket meggyanúsítottak, futballoznak, illetve azok, akik bűnsegédként vannak gyanúsítva, azok pedig börtönben ülnek… - majd folytatta. - Nem gondolom, hogy ezért börtönt kellene adni, mert nem bűnözőkről van szó, hanem eltévedt sportolókról (…) Nem félek a börtöntől, de nem is szeretnék ilyen pitiáner ügy miatt rács mögé kerülni. Mert ez pitiáner ügy, ha azt nézem nekem mit kellett elviselnem hosszú évek alatt a klubvezetőktől, mert amit ők műveltek az sokkal nagyobb bűncselekmény, mint, amit a játékosok tettek. Családokkal, kapcsolatokkal játszottak, ellehetetlenítettek embereket, és ezek az esetek soha nem derültek ki. Soha senki nem beszélt róluk.

A jelenlegi helyzetről is megvan a véleménye Pomper Tibornak, aki úgy látja a bunda továbbra szereplője lesz a magyar futballnak.

- Mitől ne legyen bunda? Attól, mert még a vezetők azt szeretnék, hogy ne legyen, attól még lesz. Ráadásul azt látom, ha holnap történne egy gyanús mérkőzés, akkor elég lenne azt mondani, hogy a Kenesei és Lázár csinálta, mert a bíróságot, és a nyomozókat nem biztos, hogy a teljes igazság érdekli. Nyilván nem ez a két ember tette tönkre a magyar labdarúgást, el lehet ezt hitetni az emberekkel, de nem így van – mondta dohogva Pomer Tibor, akire még számos tárgyalás vár az elkövetkezendő időkben. A 36 éves egykori futballista arra is válasz adott megérte, az, amit tett egykoron vagy sem.

- Nem érte meg. Akkor voltam egy helyzetben, és hoztam egy döntést, amit már nem tudok visszacsinálni – felelt a kérdésre Pomper Tibor, aki hozzátette szerinte a teljes igazságot a közvélemény soha nem fogja megtudni.

Forrás: nb1.hu/Sz. L.





Balajczát várja megmentőnek a Kaposvár Fény az alagút végén