mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Tömegverekedés a pályán, amit csak a játékvezető, az asszisztens és az ellenőr nem látott

Hihetetlen események történtek a Veszprém megyei bajnokság első osztályában. Tömegverekedésről szólnak a hírek. Olyan tömegverekedésről, ami a meccs közben a pályán és a kispadon történt, de azt sem a játékvezető, sem egyik asszisztense se, "látta", a jegyzőkönyvbe nem írta be, de még az ellenőri jelentésben sem szerepel, így a Fegyelmi Bizottság sem büntetett meg senkit.

A Megye I. osztály 15. fordulójában Gyulafirátót SE – Ajka Kristály SE mérkőzést rendeztek. A találkozón négy piros lap esett, a helyzet a 80. percben paprikásodott el igazán. A balhéról, a fenyegetésekről és a vendégek halálfélelméről az InfoAjka.hu számolt be.

Az Ajka Kristály megyei I. osztályú csapata a megyei bajnokság őszi utolsó fordulójában örökké emlékezetes mérkőzést játszott Gyulafirátóton. A tartalékos ajkaiak az első félidőben még jól tartották magukat, a második félidőben újabb sérülés miatt már tíz emberrel folytatták a játékot, majd egy kiállítás miatt már csak kilencen maradtak a pályán. Hamarosan újabb kiállítások következtek mindkét csapatból, s a pályán kitört a botrány, tömegverekedés alakult ki a feldühödött sportemberhez méltatlan, csak emberszabású szurkolóknak álcázott vadlények vezérletével.

Hogy mi történt a második félidő hajrájában a pályán és azonkívül, azt Havasfalvi Lajos, a Kristály SE elnöke a szemtanú hitelességével mondta el az InfoAjka.hu érdeklődésére. "Schönberger Roland (Ajka Kristály) a 73. percben lerántás miatt kapott piros lapot. Tíz perccel a lefújás előtt – a 80. percben - Takácsi Zsolt (Ajka Kristály) akadt össze ellenfelével, a kakaskodás következtében az ajkai mellett két rátóti játékost – Zömbik Dávidot és Véninger Tamást – küldött le a pályáról a játékvezető. A szabálytalankodó ajkai játékost a hazai focista leköpte, ő pedig megütötte. Erre a Kristály labdarúgóját ketten a földre rántották és többen rugdalni kezdték. Ez az öltözőig folytatódott. Eközben a kispadon ülőket is megtámadták, kiszemelték a szurkolók Dalnoki László vezetőedzőt, akinek a pályára futva kellett menekülnie. Közben folyamatosan kiabálták a „k…anyátok, most megdögletek városi köcsögök”. A kispadra folyamatosan ordították: „megint bemegyünk a k… anyátok”. A már öltözőben lévő kiállított ajkai játékosokat az öltözőben is megtámadták, „ki ne gyertek, megvárunk benneteket” mondatokkal fenyegették. A Kristály játékosainak, edzőjének, technikai vezetőjének halálfélelmet okozott már a mérkőzés közben a jelenlévő csürhebanda" – mondta még mindig a történtek hatása alatt felháborodva Havasfalvi Lajos.

Ami még szomorú: a biztonságért felelős rendezők és Ákos Dávid játékvezető meg sem próbálta megfékezni a randalírozókat, a rendezők pedig segítettek a verekedésben, ők is megtámadták az ajkaiakat. A mérkőzést a Versenyszabályzat alapján a játékvezetőnek le kellett volna fújnia. A 62. § 4. szerint az esemény különösen súlyos rendzavarásnak minősül: d.) Ha valamelyik labdarúgót megütik, leköpik – megtörtént mind a kettő – a játékvezető még ekkor sem fújta le a mérkőzést.

Havasfalvi Lajos még megjegyezte: „Dalnoki László vezetőedzőt ketten megtámadták, aki a játékvezető figyelmét erre felhívta, mert a közelben álló asszisztens „nem vette észre” az egész jelenetet. Az MLSZ versenyszabályzata 49. §.-a világosan megfogalmazza: A kispadon elkövetett fegyelmi vétséget úgy kell tekinteni, mintha a játéktéren követték volna el!”

A játékvezető a jelentésében a botrányos eseményeket nem írta le. Az ellenőri jelentés sem tartalmazza a tömegverekedést. Ahelyett, hogy a játékvezető lefújta volna botrány miatt a mérkőzést, a végén cinikusan javasolta a Kristály vezetőinek, adjanak beadványt a szövetségbe. Megtették, de hiába. A Fegyelmi Bizottság meghallgatásán elmagyarázták nekik, hogy mivel a játékvezetői és ellenőri jelentésekben a történtek nem szerepelnek, ők nem tehetnek mást, mint esetleg rendezői hiányosságokra hivatkozva egy „ejnye – bejnyét” hozhatnak!

A Magyar Labdarúgó Szövetség idén tavasszal indította el a futballklubokkal közös, „A gyűlölet nem pálya” elnevezésű kampányát, mellyel a nézőtéri gyűlöletkeltés és kirekesztés ellen, a sportszerű szurkolásért lépnek fel. Az MLSZ szerint a kampány fő célja „a hazai szurkolói kultúra ápolása, és az, hogy klubszínektől függetlenül minden hazai futballdrukker elfogadja: a sportpályák, stadionok lelátóin is törekedni kell a sportszerűségre, a rivális kluboknak, futballistáknak, az ellenfél szimpatizánsainak a tisztelete alapvető elvárás a labdarúgásban.”

forrás: InfoAjka.hu

 

 

 



László Csaba: Mindegy, hogy magyar vagy külföldi lesz a kapitány A szünet után hengerelt a női válogatott