mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Fabio Capello: Ha Dzsudzsák komoly trófeát akar nyerni, akkor a legjobb játékosokkal kell együtt dolgoznia

Az orosz szövetségi kapitány, a Milannal egykor mindent megnyert edző, Fabio Capello tegnap Magyarországon járt. Két kedves kollégám, Szilágy László és Bodnár Zalán interjút csinált a nagyszerű edzővel, aki a Realt, a Barcát, a Bayernt és az Arsenalt tartja a BL legnagyobb esélyesének, Dzsudzsákról pedig csak annyit mondott, hogy ha komoly trófeát akar nyerni a csapatával, akkor a legjobb játékosokkal kell együtt dolgoznia.




Mely csapatokat tartja a Bajnokok Ligája legnagyobb esélyesének?
Talán a Real Madrid a legjobb, de kétség kívül a legnagyobb klub a világon. A Real „nem normális” klub hatalmas elvárásokkal, ahol óriási pénzt szánnak a csapat megerősítésére…

Megérte Gareth Bale az árát?
Ezt nem nekem kell eldöntenem. De felhívnám a figyelmet, hogy volt egy olyan klub, amelyik 120 millió fontot kínált érte. Visszatérve a Real Madridra: hatalmas nyomás alatt kellett dolgoznom, minden nap éreztették velem a vezetők és a szurkolók, hogy a Real a világ legnagyobb klubja. És még az sem volt elég, ha bajnokságot nyertünk, például 2007-ben.

És a Realon kívül kik az esélyesek?
A Barcelona, erős lesz a Guardiola-féle Bayern és az Arsenal is.

Melyik BL-döntőjére emlékszik vissza legszívesebben?
Kétszer vezettem vesztes csapatot a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében és ugyan volt sikerélményem, 1994-ben a Milannak a Barcelona ellen (4-0 Athénban – a szerk.), valahogy mégis az elveszített döntők maradtak meg élénken az emlékezetemben. 1993-ban a Marseille, és 1995-ben az Ajax ellen szenvedtünk vereséget, annak ellenére, hogy mi játszottunk jobban. Persze fantasztikus élmény volt legyőzni négy nullárara a Barcelonát, de szerintem a két elveszített döntőn is legalább olyan jól játszott a csapatom.

Kiváló munkát végez az orosz válogatottal. Kivezeti a csapatot a brazíliai világbajnokságra tizenkét év után?
Nagyon jó esélyeink vannak két fordulóval a selejtező-sorozat vége előtt, hogy kijussunk a 2014-es brazíliai világbajnokságra. Jó csapatunk van, tele remek játékosokkal. Bizakodó vagyok. De keményen meg kell még küzdenünk a Ronaldo által vezetett portugálokkal az első helyért.

És mely csapatok bizakodhatnak? Másképp: melyiket tartja a vébé legnagyobb esélyesének?
Brazília nagyon meggyőzően futballozott a Konföderációs Kupán, hazai pályán, a saját szurkolói előtt egyértelműen esélyes. Az argentin és a német válogatott hagyományosan erős és a címvédő spanyol csapat is befuthat. De figyelni kell az olaszokra és a hollandokra is.



Bárcsak nálunk lenne ilyen válság a futballban, de tény, hogy az olasz klubfutball is válságban van – legalábbis a nyolcvanas-kilencvenes évekhez képest. Mi az oka a válságnak, és mi a kiút?
Nézze, egy futballklub sikerét nagyban meghatározza a ráfordított pénzmennyiség. Sajnos látnunk kell, hogy a legnagyobb sztárok ma nem a Serie A-ban futballoznak. Vissza kell csábítani a legnagyobb sztárokat, és megint jó lesz az olasz bajnokság.

Ön tapasztalt edző. Mi kell ahhoz, hogy egy jelentős futballmúltú ország visszakapaszkodjon a világ élvonalába?
Nagy szükség van bátorságra, hogy komoly terveket tűzzenek ki magunk elé, és nagyon sokat kell foglalkozni az utánpótlásképzéssel. Ez utóbbi a szövetség hatáskörébe tartozik. Jó példa Németország és Hollandia, ahol egészen kiváló programok mentén fejlődött a labdarúgás. Ahhoz, hogy komoly eredményeket lehessen elérni, ahhoz komoly befektetésre van szükség. Tehetségek szintjén Magyarországnak soha nem volt szégyenkeznivalója. Én úgy érzem, a megfelelő programot követve a magyar tehetségek újra kiemelkedhetnek.

A magyar válogatott legyőzi Hollandiát Amszterdamban?
Menedzserként, gyakorló szövetségi kapitányként nem mondhatok mást, csak azt, hogy meg kell próbálni! Ha a már továbbjutott hollandok fiatal játékosokat is bedobnak, akkor lehet, összejöhet a bravúr!

Ha nem robban a Terry-botrány Angliában, akkor még mindig Ön az angol szövetségi kapitány?
Hát, én erről nem beszélhetek…

Melyik volt erősebb Milan: az 1993-as, amely nem nyert BL-t vagy az 1994-es, amely a Barcát verte a döntőben négy nullára?
Annak ellenére mondom az 1993-as csapatot, hogy nem nyerte meg a sorozatot. De abban a csapatban játszott Marco van Basten, éppen az 1993-as döntőben játszotta a legutolsó meccsét a Milanban. Ő elképesztően nagy labdarúgó volt. Végtelenül sajnálhatja a futballvilág, hogy huszonnyolc éves korában abba kellett hagynia a játékot. Az 1994-es Milan, amelyik a döntőben kiütötte a Barcelonát, nem volt annyira komplett csapat vagy legalábbis Van Bastennel még jobb lehetett volna.

Bajnok lett a Milannal, a Juventusszal, a Rómával. Melyik olasz csapathoz kötődik érzelmileg a legjobban?
Nem lehet összehasonlítani a különböző klubokban elért eredményeket, az ott végzett munkát. Más időben dolgoztam az egyes csapatoknál. Azóta sokat változott a játék. Annyit mondhatok, hogy huszonkét évet töltöttem a Milanban játékosként és edzőként. Amikor én vezettem a Milant, öt év alatt négy bajnokságot nyertünk, ez meghatározó része a pályafutásomnak.

Klubszinten mindent megnyert edzőként. Melyik volt a legemlékezetesebb vagy a legnehezebb bajnoki címe?
Minden megnyert bajnoki címnek megvan a saját története, mindegyik szép történet, amit nagy nehézségek árán sikerült elérnünk. 2007-ben a Real Madriddal tizenkét fordulóval a vége előtt még kilenc pontos hátrányban voltunk a Barcelonával szemben, de mégis sikerült célba érnünk. Az különleges siker volt.

Mondjon egyet az utóbbi tizenöt év legjobb magyar játékosai közül!
Nem szeretek mazsolázgatni, inkább nem választok…

Dolgozott Angliában és jelenleg az orosz válogatottat vezeti. Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs neve mond valamit?
Sok jó játékossal dolgoztam együtt, minőségi játékosokkal, de aki fontos trófeákat akar nyerni, annak a legjobb játékosokkal kell dolgoznia.

Interjú: Szilágyi László, Bodnár Zalán - fourfourtwo.hu
Fotó: Bodnár Zalán



Így kapott ki a Fradi a Puskás Akadémiától Németh Krisztián: Két gól, kihagyott büntető