mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A játékosoké a felelősség, vagy Pintér Attiláé?

Tegnap 2-1-es vereséget szenvedett a Győr a Maccabi vendégeként, és ezzel gyorsan véget is ért az a kaland, amit a győri szurkolók 30 éves vártak. Nem akarok megmondó emberként tetszelegni, mindenki látta, hogy a két meccs alatt akár 10-13 gólt is kaphatott volna a magyar bajnok, és ez szégyen. Egy furcsaságra azért felhívnám a figyelmet. Két nyilatkozatot állítok szembe egymással, mindenki vonja le a megfelelő következtetést.



Pintér Attila hétfőn, a Tel-Avivban megtartott sajtótájékoztatón a következőket mondta:
"Élvezzük az ittlétet, de persze nem ezért jöttünk ide, hanem hogy visszavágjunk a hazai vereségért. Paulo Sousa azt mondta, hogy még van esélyünk, és mi is ezt hisszük, mindent megteszünk majd, hogy helyrehozzuk az első meccsen történteket. Nem vagyunk ugyan nagycsapat, de biztos vagyok benne, hogy a játékosaim azon lesznek, hogy kiegyenlítsék a 2-0-s hátrányunkat"

Alig telt el 24 óra, és óriási fordulat állt be:
„Egy ilyen mérkőzésen csak akkor lehet esélyünk, ha a csapat minden tagja odateszi magát, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtja. A Maccabi ellen nem ez történt. Egyes játékosoknak el kell gondolkodniuk, mert senkinek sincsen bérelt helye a csapatban. Nem szoktam a nyilvánosság előtt kritizálni a játékosaimat, de most kivételt teszek, mert ennyit el kell mondanom. Az, hogy kikre gondolok, a személyes beszélgetéseken derül ki az érintettek számára. Mindenesetre sokat tanultunk ebből a két meccsből, tudjuk, merre kell haladnunk, hogy eredményesek legyünk, ha ismét kiléphetünk a nemzetközi porondra"

Azok a játékosok, akik hétfőn még kis túlzással a „életüket is adták volna” – legalábbis Pintér szerint – kedden már nem tették oda magukat. Kérdem én, ki a hibás abban, hogy olyan játékosok pályára léphetnek – és kereshetnek sok-sok milliót – a bajnoknál, akik egy BL. meccsen nem teszik oda magukat.
Kérdem én, hogy miért a játékosoknak kell elgondolkozniuk, miért nem az edzőnek arról, hogy vajon kiket és milyen meggondolásból igazolt.
Kérdem én, csak a játékosok a felelősök azért, hogy a magyar bajnokot Izraelben egy máltai vagy San Marinó-i csapathoz hasonlítják?
Kedvelem Pintér Attilát – sőt, fiatal koromban az egyik kedvenc játékosok volt, mert soha nem ismert elveszett labdát, soha nem tudott veszíteni - , de nem szerencsés, ha a játékosait szidja.
Ezeket a játékosokat ugyanis ő igazolta.
Ő gondolta úgy, hogy velük erősebb lesz az ETO.
Ő gondolta úgy, hogy ezek a játékosok méltó módon képviselik Európában Győrt és ezzel együtt Magyarországot.
Ő a felelős azért, hogy ezek a játékosok a Győr futballistái.

Fehér György

 



Csank János: A szívemre hallgattam Vajon Tarsoly tarja a szavát? – mert Garancsi csak hangosan kiabált