mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Petryt nem a politikai véleménye, hanem a kirekesztő, homofób nyilatkozata miatt rúgták ki!

Petry Zsoltot azonnal hatállyal kirúgták a Herthától. Természetesen az indok itthon azonnali vitát váltott ki, de valljuk be őszintén: álljunk bármelyik oldalon is, Petry Zsolt nyilatkozata antiszemita, kirekesztő és homofób. Mindezt úgy, hogy egy olyan országban él és dolgozik, ahol előbbire a II. világháború óta extrán érzékenyek, míg a másságukat már világbajnok labdarúgók is nyíltan felvállalták.

 

 

Gyorsan szögezzük le: nekem Petry Zsolt a profi. Annak tartottam játékosként és annak tartom edzőként is. És pont itt a hiba.
Profi ilyen hibát nem véthet!

Petry Zsolt a napokban interjút adott a Magyar Nemzetnek. Gyorsan tegyük hozzá: nekem újságíróként eszembe sem jutna olyan helyzetbe hozni egy edzőt vagy játékost, mint amilyen helyzetbe Petry Zsoltot hozták. Az egy más kérdés, hogy a közösségi médiában, saját akaratából ki mit posztol, de újságíró sporttémájú cikkben politikai kérdést ne tegyen fel – mert abból az interjúalany csak rosszul jöhet ki.
Márpedig a Magyar Nemzetben feltették Petrynek azt a kérdést, mit szól Gulácsi Péter nyilvános szerepvállalásához a Család az család kampányban.


Már a válasz első fele is óriási tévedés, hiszen Petry azt mondta, hogy „Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet”, de valljuk be, ez semmilyen ténnyel, kutatással nincs alátámasztva, ezért ezt így kijelenteni nem szabad.

Petry hozzáteszi, hogy „Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.”

No kérem szépen: a melegek elfogadása vagy nem elfogadása nem lehet politikai kérdés. Ez megértés, elfogadás kérdése. De nem lehet belőle politikát csinálni – bár náluk sokan azt teszik. Pedig valljuk be őszintén, nyilván vannak melegek a jobboldali szavazók, sőt politikusok, vezetők és a közvetlen hozzátartozóik között is, és vannak olyan baloldaliak, akik nem fogadják el a másságot.

Még egyszer mondom: ez nem lehet politikai kérdés.

Bár már volt ilyen a történelemben.
És tán pont ezért reagáltak érzékenyen a nyilatkozatra Németországban. Merthogy Európa nyugati részén – ahova mi is tartozni szeretnénk – legutoljára a Hitler irányította Németországban csináltak ebből nagypolitikai kérdést. És azóta számos kutatás azt sejteti, hogy az is csak amolyan álca volt, hogy a „vezér” férfiakhoz való vonzódását leplezze.

No és persze nagypolitikát csináltak még a másságból Angliában is, igaz, ott egy 1885-ös törvény maitt. Olyannyira, hogy a második világháború egyik hősét, Alan Turingot -  aki a második világháború ideje alatt nagyban hozzájárult a németek vereségéhez, hiszen a számítástechnika egyik atyjaként számon tartott tudós a nácik hírhedt Engimáját feltörő csoportnak fontos tagja volt – azért akarták kasztrálni, mert meleg volt. A tudósról akkor került nyilvánosságra, hogy meleg, amikor az egy betörés miatt feljelentést tett. Mivel Angliában az ötvenes években a homoszexualitás büntetendő volt, Turinget vád alá helyezték és elítélték: választhatott a börtön vagy a gyógyszeres kasztrálás között. Egy éven át járt hormonkezelésre, ezt követően találtak rá holtan. Ciánmérgezésben halt meg, valószínűleg attól az almától, amely az ágya mellett volt. Az almát sohasem vizsgálták, de valószínűleg öngyilkosságról volt szó. Anglia 1885-ös büntetőjogi törvénymódosítása nyomán több mint 49 ezer meleget ítéltek el, közülük sokakat kasztráltak.

No de vissza Petry nyilatkozatához, melyet egy ország futballjában tett, ahol már világbajnok futballista is beismerte másságát. Gondolhatta volna, hogy ez nem jó nyilatkozat.

Ám Petry ennél is tovább ment.

Nyilatkozatában kiemelte, „Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.”


Mindezt egy olyan országban nyilatkozta, amely az ilyen mondatok miatt robbantotta ki a II. világháborút, melyben 100 milliók haltak meg, és amely a világ mellett egész Németországot romba döntötte.

Mindezt egy olyan országban dolgozva nyilatkozta, ahol az antiszemitizmusra, a kirekesztésre 1000 százalékosan érzékenyek, és elítélik azt.

Mindezt úgy nyilatkozta, hogy a labdarúgásban – csakúgy, mint minden más sportágban – üldözik és elítélik a kirekesztést, a rasszizmust!

Persze, lehet azt mondani, hogy a vélemény szabad, és ez valóban így is van, amíg nem egy klub alkalmazottjaként nyilatkozol. Akkor is megosztó lenne Petry Zsolt nyilatkozata, ha azt a közösségi médiában tette volna, de ő a Hertha kapusedzőjeként nyilatkozott egy magyar újságnak.  Nem mellesleg nyilván benne van a szerződésében, hogy minden interjút a megjelenés előtt meg kell mutatni a klubnál. És bármilyen összegben mernék arra fogadni, hogyha ezt a cikket Petry megmutatja, a németek azonnal letiltják. És a profinak ezt is tudnia kell.

És igen, ez itthon is így van, nem oly rég például a Honvéd vezetőedzőjét rúgták ki, mert a klub engedélye nélkül nyilatkozott. Ma itthon egy labdarúgó azt sem mondhatja el, mit evett reggelire, anélkül, hogy a sajtófőnök ne lássa a nyilatkozatot. Sőt, senkinek ne legyen kétsége afelől, ha a bármely központi vezetés alatt álló futballklub játékosa nyilatkozna olyat, amit nem mutat meg a klubnál, és mondjuk Gulácsi Péterhez hasonló megnyilvánulásai vannak, azonnal kirúgnák.

Mint ahogy kirúgták Hrutka Jánost vagy épp azt a Lukács Viktort, aki Junior Primissima-díjas sportkommentátor, közvetített volna a labdarúgó-Európa-bajnokságról és az olimpiáról is., sőt, decemberben pedig őt küldte az M4 Kijevbe, amikor a Bajnokok Ligájában az Európa Liga-folytatásért játszott a Dinamóval a Ferencváros.

Mindezt azért, mert ők egyetértettek Gulácsi Péterrel.

Az is egy érdekes téma, hogy vannak, akik azt nézik, hogy az alkalmazottjaik mit lájkolnak a facebookon, ám ugyanezek az emberek most felháborodnak, hogy kirúgták Petryt az antiszemita, kirekesztő és homofób megnyilvánulásáért, de ez már a mi országunk sajátossága.

Merthogy a Herthánál elmondták, Petry Zsolt munkáját mindig is nagyra értékelték.  Nyitott, toleráns, segítőkész ember. Soha nem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon, ám mostani nyilatkozata nem összeegyeztethető a Hertha értékeivel. 

Hozzá kell tenni, hogy Petry helyesbítést kért az újságtól, ám ez már nem mentette meg. Minden bizonnyal ez egy örök tanulság lesz neki, és örök tanulságként kell, hogy szolgáljon mindenkinek.

És azért én most igen rosszul érezném magam a kérdést feltevő újságíró helyében is. Méltánytalan helyzetbe hozott egy profi edzőt azért, hogy újságja nézeteit egy ismert és elismert emberrel erősítesse meg. Méltánytalan helyzetbe hozott egy profi edzőt azért, hogy újságja vélt igazát erősítse. 

Nem mellesleg egy sportolóval, edzővel készült interjúból a politikai kérdést emelték ki címnek - csak azért, hogy legyen egy jó szalagcím.

Így azt gondolom, a Magyar Nemzetnek és újságírójának - akit egyébként személyesen ismerek, elismerek és tisztelek - legalább akkora felelőssége van Petry kirúgásában, mint magának Petrynek.

Ezért mondom mindig: a sportújságírás nem jobb vagy baloldali.
A sportújságírás az sportújságírás!



A felcsúti rendszer bukása: egy horvát játékos lett a Puskás Akadémia rekordere A játék megbüntette az Izrael ellen nagyképűen játszó magyar csapatot!