mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A felcsúti rendszer bukása: egy horvát játékos lett a Puskás Akadémia rekordere

A Puskás Akadémia utánpótlás-nevelő egyesületként indult útjára, bár már az elején sokan sejtették, hogy sokkal inkább TAO milliók kimentése a cél. A folyamat azóta sem állt meg, és hogy mennyire sikerült megfelelni a célnak, azaz a saját nevelésű játékosokkal az NB I-ben szerepelni, azt "bizonyítja", hogy egy horvát játékos lett a Puskás Akadémia rekordere.

 

 

Gyorsan szögezzük le: az elmúlt három válogatott mérkőzésen három Puskás Akadémiához köthető játékos is pályán volt a nemzeti csapatban, és ez akkor is tény, ha ezt sokan nem fogadják el.

Sallai Roland például bár gyerekként a Diósgyőr és a Siófok játékosa is volt, illik igazi Puskás nevelésnek mondani – mert az is.


Kleinheisler László is ugyanez a kategória, még akkor is, ha az ő szerencséje bizonyos Bernd Storck volt. A középpályás ugyanis egy felcsút-fehérvár ingázás közben épp úton volt lejtő aljára – a fehérvári éjszakában elképzelhető, hogy tudnának mesélni az ő szerepéről -, melynek következtében az NB III-ban találta magát, de az egykori szövetségi kapitány bízott benne. A történet ma már ismert, a középpályás „visszafordult” a lejtőn, és immár 32 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban.

Géresi Krisztián fehérvári nevelés, de tény, a Puskás Akadémia csapatában nyújtott teljesítménye miatt „került” be a nemzeti csapatba.

No de vissza eredeti felvetésünkhöz.


Tán mindenki emlékszik, milyen céllal jött létre hivatalosan az akadémia, és azt is tudja, hogy igazából mire megy ki a játék. Az évek során elnyerhető TAO támogatások nagy része Felcsúton kötött ki. Nem milliókról, hanem súlyos milliárdokról beszélünk.

Persze, nincs mit tenni az ellen, ha mindenki a Puskás Akadémiát „akarja” támogatni.

És hogy a szakmai céloknak mennyire sikerült megfelelni?

Nos, a Puskás tavaly kilépett a nemzetközi porondra, idén pedig szinte biztos, hogy ezüstérmes lesz a bajnokságban…..persze javarészt összevásárolt légiósokkal.

Hogy mást ne mondjuk, a felcsúti csapat kiteheti a büszkeségfalra, hogy bár immár több mint 15 éve „ontja magából a tehetségeket”, az első játékos, aki a csapatban elérte a 100 NB I-es mérkőzést….az a horvát Josip Knezevic lett.

A 32 éves támadó  Eszéken kezdett el focizni, és épp egy kazah légióskodásból tért vissza Horvátországba, amikor az éles szemű felcsúti játékosmegfigyelőknek megadatt rajta a szemük.
-  Nagyon büszke vagyok arra, hogy most már  több mint száz lejátszott meccsem van a Puskás mezében. Különleges azért is, mert én vagyok az első játékos, aki 100 meccset játszott a klub első osztályú történetében. Nagyon szeretek itt futballozni – mondta a játékos a Puskás Magazinban, ahol azt is elmondta, élete legjobb döntésének tartja azt a pillanatot, amikor igent mondott a nevében még mindig akadémai csapat hívó szavára.

No és ugye ő lehet a példakép a felcsúti akadémistának, hogy bárki előtt nyitva áll az első csapat öltözőjének ajtaja, és bizony bárki lehet a Puskás következő „századosa”…

Vagy van valaki, aki nem így gondolja?



Mennyire jó eredmény a megszerzett 7 pont? Petryt nem a politikai véleménye, hanem a kirekesztő, homofób nyilatkozata miatt rúgták ki!