mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Közhelyáradattal indítottuk a magyar futball hetét

Nem túlzás azt állítani, hogy a magyar futball hete áll előttünk. Amellett ugyanis, hogy válogatottunk megkezdi a világbajnoki selejtezőket, U21-es válogatottunk azon a korosztályos vb-n vesz részt, melyet ráadásul részben Magyarországon rendeznek.

 

Szerdán kezdődik a labdarúgó U21-es Európa-bajnokság. Fiataljaink koránt sincsennek könnyű helyzetben, hiszen Németország, Románia és Hollandia ellen kellene kiharcolni a továbbjutást. A Gera Zoltán vezette magyar csapat március 24-én a németekkel mérkőzik meg Székesfehérváron, három nappal később a románokkal találkozik a Bozsik-stadionban, majd 30-án, az utolsó csoportmérkőzésen Hollandia lesz az ellenfél Székesfehérváron. A világjárvány miatt egyedülálló módon rendezik a tornát: a csoportmérkőzéseket március 24. és 31. között, az egyeneskieséses szakasz összecsapásait pedig május 31. és június 6. között rendezik.

Mondhatni, hogy Gera Zoltán szövetségi edző gyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen lényegében naponta derül ki egy-egy játékosról, hogy sérülés vagy koronavírus fertőzés miatt nem vehet részt a tornán. Persze, elhangzott az ilyenkor már szokásos klisé, azaz „a kezdeti nehézségeken mindenki túllépett, és a stáb, valamint a játékosok is száz százalékosan a németek elleni szerdai nyitómeccsre fókuszálnak."

Persze, elpufogtatták azt a közhelyet is, mely szerint „nincs semmi veszteni valónk”, no és azt is megtudhattuk, hogy „nemzetközi szinten a megfelelő sebesség mellett a jó mentalitás mellett is alapvető elvárás a válogatott tagjaival szemben, és ezek meg is vannak a keret tagjaiban. Nem kell külön felhívni arra a figyelmüket, hogy sokat kell dolgozni, futni, ütközni a pályán, ezzel mindenki tisztában van, és azzal is, hogy mindenkinek vannak támadó és védekező feladatai. Nagy bizonyítási vágy van a játékosokban, mi pedig igyekszünk sulykolni azt, hogy nincs vesztenivalójuk az Európa-bajnokságon, ezért élvezzék a játékot, hozzák ki magukból a maximumot”

Mondhatnám, hogy ilyen mondatokat bárki tudna nyilatkozni, és egyébként valóban így is van. Olyannyira, hogyha valaki egy hétvégén végigjárna tíz megyei mérkőzést, ezeket a mondatokat tutira hallaná egy-egy öltözőben.

Hiába na, nem nagy tudomány a futball.

Legalábbis mi így gondoljuk.


Az U21-es mellett a „nagyok” is pályára lépnek. Olyannyira, hogy egyetlen felkészülési mérkőzés nélkül vágunk bele a vb-selejtezőkbe, ahol rögtön Lengyelországot fogadjuk.

Ugye senki nem lepődik meg azon, hogy itt is előjöttek a közhelyek, a legnagyobb sem maradt ki. Lang Ádámtól például megtudtuk, hogy „Lewandowskit” kordában kell tartanunk, igaz, ez az a mondat, melyet minden edző tud és elmond, ha csapata ellen pályára lép Lewa.

No és persze az is kiderült, hogy a csapategység lehet a kulcs a lengyelek ellen, ami talán senkit nem lep, révén, a futball csapatjáték!

Ne legyünk meglepődve azon, hogy az elkövetkezendő napok nyilatkozat-áradatában még rengetek ilyen mondat lesz – mint például „minden eshetőségre fel vagyunk készülve”, vagy például „nagyon jól ismerjük a lengyelek kapitányát” – mert abban azért nagyok vagyunk, hogy egy-egy sajtótájékoztató során semmi meglepő és lényeges dolog ne derüljön ki.

Persze, mindenki tudja, hogy Lewandowskit meg kell állítanunk, mint ahogy talán azzal is mindenki tisztában van, hogy a lengyelek ellen nem mi vagyunk az esélyesek. De a mai magyar válogatottban talán pont az a legjobb, hogy egy lengyel szintű csapat ellen tud meglepetést okozni, jól játszani. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a csütörtöki meccs után két idegenbeli találkozó vár fiainkra, bár – hogy a közhelyeknél maradjunk – San Marino és Andorra nem jelenthet akadályt.

 



Beérett a tudatos munka és utánpótlás-nevelés: A Puskás Akadémia minden bizonnyal ezüstérmes lesz! Egyik szemünk sír, a másik.....