mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Oenning lassan „csodát tesz” az Újpesttel

Újpesti kinevezése pillanatában, sőt, első három mérkőzése után is kritizáltam Michael Oenninget. Nos, az élet eddig a döntést meghozó vezetőket igazolja, mert bár azt nem lehet mondani, hogy az Újpest szárnyal, az tény, hogy a német edző rendesen összekapta a csapatot.

Nem sikerült fényesre Oenning újpesti bemutatkozása, hiszen a lila-fehérek a német tréner első három meccsén 12 gólt kaptak. Ám azóta valami megváltozott. És nem csak az eredményekben, hiszen ahogy Szilágyi Gábor Újpest-szurkoló barátom mondta a minap, „olyan, mintha a játékosok megtanultak volna focizni”.

Persze, nagy valószínűséggel nem erről van szó, sokkal inkább arról, hogy az edző német precizitással tette össze a csapat játékát. És bár korábban kritizáltam az újpesti vezetést az edzőváltás, pontosabban az edzőválasztás miatt, hiszen Oenning volt az, akinek az irányításával kiesett a Vasas az NB I-ből, azért ne feledjük el, hogy az angyalföldiek játékára is ez a precíz játék volt a jellemző. Akkor mindenképpen, amikor dobogón végeztek az első osztályban, no és megnyerték a kupát.

No, mindez nem azt jelenti, hogy a lilák most már világverő csapattal rendelkeznének, de tény, hogy a kezdeti nehézséges után a bajnokságban – igaz, legutóbb vereséget szenvedtek – hat meccset megnyertek, ezzel nagy lépést tettek a bennmaradásért.

És bár a dobogótól nagyon messze vannak, azért a Magyar Kupa megnyerésére van még esély.
Merthogy az Újpest ott van a legjobb négy csapat között, hiszen végül tizenegyessekkel legyőzték a Mezőkövesdet.  Ez pedig, Oenning belépője után akár a csoda kategóriája is lehetne

Úgy néz ki, a lilák kilábaltak a gödörből, a bajnokságban meccseket nyernek, a Magyar Kupában pedig a finálé kapujában állnak. Mondhatnánk, hogy ez talán a szurkolóknak is egyre jobban tetszik, az viszont nagy kérdés, hogy a korábban Európa-klasszisokat kinevelő klub kezdőcsapapatában tegnap egyetlen magyar játékos sem volt.

„Nem az számít, hogy milyen nemzetiségű labdarúgókkal állunk fel, hanem hogy ki szerzi a gólt. Az előző kupameccsen hét magyar volt a kezdőben, lehet, hogy a következőn tizeneggyel állunk fel. Itt egy futballcsapatról van szó, és nem egyes játékosokról – mondta erre Oenning.

 



Mikor lett Huszti Szabolcsból edző? Beérett a tudatos munka és utánpótlás-nevelés: A Puskás Akadémia minden bizonnyal ezüstérmes lesz!