mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Rogannal nem látták nemzetközi szereplés elérését, ezért hoztak Újpestre egy edzőt – akivel kiesett a Vasas

Nem vitás, tavaly Predrag Rogan szinte csodát tett az Újpesttel. A lilák gőzerővel robotoltak a kiesés felé, a vezetőség végül búcsút intet Vigjnevics mesternek, és lényegében a semmiből előhúzták Rogant, aki benntartotta a csapatot.

Az új bajnokságban aztán mindössze 16 meccs jutott a trénernek, a téli szünetben váltás mellett döntöttek Újpesten. Persze, ehhez joga van a tulajdonosnak, de olyan hülye – már bocsánat – magyarázatokat, melyeket Berta Csaba, az Újpest ügyvezetője adott az nso-nak
No ez az, amikor az embert hülyének nézik…

A sportvezető ugyanis elmondta, nem az eredmények, hanem a mutatott játék miatt váltottak a padon. Talán elfelejtik, hogy ősszel talán nem is beszélhetünk csapatról Újpesten, hiszen volt, hogy a felnőtt csapat mellett az ifisták, és a szakmai stáb is elkapta a koronavírus fertőzést.
„Amikor a Covid–19 miatti kényszerpihenő után november végén visszatértünk a pályára, az eredményekkel és a mutatott játékkal sem voltunk elégedettek, akkor éreztük, hogy lépnünk kell.” – mondta a sportvezető, amire talán a legjobb szó a…baromság…
Már bocsánat.

Vajon ilyen körülmények között milyen játékot vártak el a csapattól, és milyen munkát az edzőtől?

És tudják mi még a pofátlanság?
„Mindenekelőtt azt vártuk idén, hogy versenyben legyünk a nemzetközi kupaindulást jelentő helyekért. Emellett letámadáson és gyors szélsőjátékon alapuló támadófutballt akartunk látni Újpesten.”

No kérem, mindezt úgy mondja Berta Csaba, hogy az Újpest -bár nyáron a fél csapat távozott, és rengetek új futballista érkezett - látványosan nem költ sok pénzt az átigazolási időszakban. Nem jönnek a ferencvárosi, fehérvári, de még kisvárdai szintű légiósok, miként nem érkeznek meghatározó magyar játékosok sem.


Vajon így hogyan lehetne elvárni egy edzőtől – akinek az is a feladata lenne, hogy beépítse a fiatalokat – hogy a nemzetközi indulást érő helyen végezzen?


Érdekes, de épp Berta Csaba mondta el azt, hogy ezt miért lehetetlen elérni Újpesten.


„Szögezzük le újra: az Újpest FC költségvetését és lehetőségeit tekintve a mezőny második feléhez tartozik. Ez behatárolja, milyen futballistákat igazolhatunk. Olyanokat, akik lehetőséget kapva felhívják magukra a figyelmet, és megmutathatják, hogy nem tucatjátékosok. Emellett természetesen szeretnénk elérni a nemzetközi kupaporondot, ám ez évről évre nehezebb, mert a vetélytársak egyre magasabb költségvetéssel indulnak neki az új idénynek.”

 

Tehát az a tulajdonos, aki tudja, hogy pénzügyileg a mezőny második feléhez tartozik a csapata, és aki tudja, hogy lényegében tucatjátékosokat igazol, és aki tudja, hogy évről évre nehezebb előrébb végezni, mert az ellenfelek előrébb járnak, kirúgja azt az edzőt, aki ilyen körülmények között nem tud kiugró eredményt elérni.

Na ne már….

 


No de ész érvek ide, saját magával ellentmondásba bonyolódó sportvezető oda, eljött a váltás ideje, és érkezett az a Michael Oenning, aki korábban a Vasast vezette.

Ilyenkor mindig elgondolkozom, hogy miként találják ki ezeket a külföldi edzőket? Ülnek egy szobában, kiterítik azon magyar szakemberek fényképet, akik potenciálisan lehetnének edzők Újpesten, aztán valaki a fejére csap és azt mondja: ne gyerekek, hívjuk inkább Oenninget?

Mindez nagy kérdés, ám Berta Csaba arra is választ adott miért, a német trénerre esett a választás.

– Korábbról ismertük, hiszen a Vasas vezetőedzőjeként már dolgozott Magyarországon. Emellett meggyőző volt a munka, amelyet a korábbi csapatainál végzett. Az általa képviselt felfogás könnyen összeegyeztethető a klub filozófiájával.

 

Éles szeműek ezek az újpesti vezetők, de talán nem vették észre, így szólok nekik: azzal  az Oenninggel, aki szerintünk meggyőző munkát végzett Magyarországon, és általa képviselt felfogás könnyen összeegyeztethető a klub filozófiájával, legutóbb épp simán kiesett a Vasas az NB I.-ből.

 



2020 a magyar válogatott éve volt! Valljuk be, ez azért egy kicsit érthetetlen!