mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

Mekkora siker a Fradi Bajnokok Ligája szereplése?

Nos, tán nincs ember az országban, aki erre a kérdésre ne vágná rá egyből, hogy nagy. És ez így is van rendjén. Ez valóban így is van. Persze, én azért bízom abban, hogy lesznek – főleg a klubnál – akik reálisan nézik majd ezt az őszt. És nem csak azt nézi, mennyi pénzt is zsebelt be ezért a Fradi! Mert akkor fejlődhet igazán a Ferencváros.

 

A Ferencváros mostani szereplését még a klubnál is sokan hasonlították a 25 évvel ezelőtti Bajnokok Ligája szerepléshez. Akkoriban a Fradinak csak egy selejtezőn kellett túljutnia, és ez az Anderlecht elleni idegenbeli győzelem és hazai döntetlennek köszönhetően sikerült is. Aztán jött a Real Madrid-Ajax Amsterdam-Grasshoppers hármas, amely első blikkre azért nem tűnik sokkal könnyebbnek, mint a mostani sorsolás. A Ferencváros aztán ebben a csoportban 5 pontot szerzett, úgy, hogy Svájcban nyerni tudott, és idehaza ifjabb Albert Flórián góljával döntetlent játszott Real Madrid ellen. Ez a szereplés most Európa-ligát érne!     

No de vissza a mostani Ferencvároshoz, amely a selejtezők során búcsúztatta a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokot is, ami óriási tett. Még akkor is, ha a koronavírus járvány miatt új szabály miatt a play off-on kívül egy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás.

A Ferencváros így 25 év után jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol a Barcelonával, a Juventussal és a Dinamo Kijevvel találkozott.

És most vessük le a rózsaszín szemüveget.
Vessük le, és akkor egyből bevallhatjuk, hogy bár voltak jó momentumai a Fradinak, a Barcelona elleni két meccshez, a Juventus elleni hazai találkozóhoz lényegében köze sem volt, miként a kijeviek elleni hazai döntetlen is inkább múlott a vendégeken, mint a zöld-fehéreken. Még akkor is, ha a Fradi ott a második félidőben a sírból hozta vissza a meccset.

A torinói 2-1-es vereség más kérdés. Ott ugyan a második félidőben „feltörte a srácok hátát a háló”, a Fradi nagyon közel állt ahhoz, hogy olyan sikert érjen el, mint 25 évvel ezelőtt a Real Madrid ellen.
Egészen pontosan egy percnyire volt.


Az utolsó fordulóban aztán a Kijev ellen a tét az Európa-liga szereplés volt, ám a csapat veszte pont az volt, ami a csoportkörig repítette: a helyzetkihasználás. Mert amíg az egyenes kieséses selejtezők során a Fradi lényegében a semmiből is tudott gólt szerezni, addig az utolsó mérkőzésen 3-4 ígéretes helyzet is kihasználatlanul maradt. És persze mondhatjuk azt, hogy „ha a játékvezető büntetőt ítél az első félidőben, amikor Aissa Laidouni passza után az ellenfél kezében akadt el a labda”, de..
De nem ítélt!

Mint az elején említettem, nincs az országban olyan, aki ne mondaná sikernek a Fradi kupaőszét, és ez így is van rendjén. Ám bízom abban, hogy sokak inkább majd reálisan nézik a mérkőzéseket. A tények pedig azok, hogy a csapat a csoportkör hat meccséből ötöt elveszített, egyszer játszott döntetlent, öt rúgott gól mellett tizenhét gólt kapott. És azzal senki nem vitatkozhat, hogy legyen bárki is az ellenfél, egy vereség – legyen bármilyen arányú is – sosem lehet jó eredmény.


Azt gondolom, amennyiben megtörténik a reális és megfelelő értékelés, akkor a mostani siker egy év múlva nemhogy megismételhető, de felülmúlható lesz.

Persze, ha a Fradi megnyerni a bajnokságot.

 



Ez bizony folyamatos meccsterhelés lesz a válogatottnak Pinyő nem felejt: válogatott kapus érkezett Mezőkövesdre