mifocink

Magyar futballról érdekek nélkül

A válogatott sikerének legnagyobb vesztese

Nem kell sokat keresgélni, ha meg kell nevezni azt, aki a legnagyobb vesztese a magyar válogatott elmúlt évekbeli legnagyobb sikerének. Dzsudzsák Balázs lényegében saját magát írta ki a válogatottból, története remélhetőleg példa lesz minden fiatalnak!


 

Sosem tudjuk meg, hogy Dzsudzsák Balázsból lehetett-e volna igazi sztár, ha jókor jó súgókra hallhat, és jó döntéseket hoz. Bár sokan a magyar futball legnagyobb megmentőjének, titulálták, igazából sajnos talán sosem volt az. Pedig nem túlzás azt állítani, hogy 12 évvel ezelőtt egy ország nézte minden hétvégén a holland bajnokságot.

A magyar futball ügyeletes megmentője, Dzsudzsák Balázs szárnyalt, a PSV Eindhoven meghatározó játékosa volt. Sokan már a Bayern Münchennél, a Barcelonánál vagy épp Real Madridnál látták, ám mára kiderült, hogy Dzsudzsák sosem került ilyen szintű csapatokhoz. Nagy valószínűséggel azért, mert ő, vagy a menedzsere felmérte, tudása, vagy inkább akarata nem elég egy európai nagycsapathoz.

Persze, olyan pályafutással, amilyennek Balázs rendelkezik, sokan kiegyeznének. Ssokan őt tartják az elmúlt 20 év legjobb magyar játékosának, mégsem járta be azt az utat, amelyet tehetsége alapján be kellett volna járnia. Talán mert nem volt szerencséje, talán mert mindig a könnyebb megoldást választotta.

Egészen pontosan a pénzt választotta, akkor, amikor a PSV-ből egy európai középcsapat (vagy egy kicsivel jobb csapat) helyett a teljesen ismeretlen Anzsi Mahacskalába ment el.

És ekkor dőlt el a sorsa.
Onnan ugyanis már nem volt visszaút.


És ezt azok is pontosan tudják, akik az elmúlt időben egyre csak azt ismétlek, azt kérdezik, hogy vajon ki választott volna másképp Balázs helyében?! Ők is pontosan tudják, hogy nagyon sokan választottak volna másképp.

Sőt, azt gondolom,  Balázs életében pont ezek a „barátok” tették a legrosszabbat Balázzsal. Azok, akik mindig mellette álltak, ahelyett, hogy belemondták volna a szemébe, Balázs hülyeséget csinálsz! Nagy hülyeséget!

Sőt, azok a barátok tették a legrosszabbat, aki kimondva-kimondatlanul előjogokat biztosítottak számára. Balázs 108 alkalommal játszott a magyar válogatottba, de valljuk be őszintén: ebből legalább 15-20 válogatottságot nem érdemelt meg az aktuális formája alapján. Ám érinthetetlen, „szent tehén” volt, a magyar futball sztárja, akitől rettegnek az európai nagycsapatok sztár játékosai és edzői.

Persze, ez igazából sosem volt így, de aki mást mert mondani, vagy írni, az maga volt az ördög.

 Aztán jött Marco Rossi, aki tett arra, hogy kicsoda Dzsudzsák Balázs, Aki nem esett hasra attól, hogy sokak szerint ő a magyar futball állócsillaga. Bár amíg volt csapata, kapott esélyt Rossitól, igaz, teljesítménye, mint oly sokszor, gyorsan felejthető volt. És abban a pillanatban, amikor elkezdte a már-már szokásos csapat és pénzkeresési akciót, kikerült a csapatból. Igaz, azt gondolhatta, hogy amint talál majd egy helyet magának, a válogatottba is visszakerül.

Eddig ugyanis ez volt a módi.
Eddig!

Rossi következetes volt, hiszen 2018-ban szövetségi kapitánnyá való kinevezését követő első kerethirdetésekor szintén nem számolt a középpályással, mivel akkor sem volt csapata. Miután az arab al-Ittihad leigazolta őt és játékba lendült, Rossi 2018 novemberében már számításba vette az észtek és a finnek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseken, ahogy a 2019-es meccseken is rendre megkapta a lehetőséget.

2020 elején Balázs újra csapat nélkül maradt, Rossi pedig nem tágított.
Egyelőre nincs klubja, az utolsó meccsét márciusban játszotta, és csak az utóbbi hetekben edz az MTK-val. Ez sajnos nem elég ahhoz, hogy nemzetközi mérkőzésekhez megfelelő formában legyen. Ha újra lesz csapata, és jó formában lesz, akkor természetesen számításba fogjuk venni ismét.

Nos, lehet, hogy Dzsudzsák azt gondolta, hogy Rossit meghatja az NB II-es Debrecenben való igazolása, de ez nem történt meg. Rossi nem esett hasra a Dzsudzsák névtől, nem esett hasra a Debrecentől, és legfőképpen nem esett kétségbe. A válogatott őszi sikerszériája alatt Holender Filip és Loic Nego játszott általában a két szélen, vagyis Dzsudzsák posztjain, és mindketten jó teljesítményt nyújtottak.

A középpályásról jelen pillanatban nehéz lenne elképzelni, hogy beverekedje magát Rossi Eb-csapatába. Pedig ő lehetne a nagy öreg, ő lehetne az, aki egy nagyszerű teljesítménnyel búcsúzik a válogatottságtól! De ahhoz, hogy ez így legyen, immár csoda kellene!

Dzsudzsák Balázs saját történetét írta, voltak igazán jó meccsei, volt, de már az Anzsihoz való szerződése előre vetítette a dicstelen búcsút. Még akkor is, ha ezt sokan letagadják. Még akkor is, ha ezt Balázs is letagadja.

Persze, egyvalamit ne feledjünk el.
Dzsudzsák még így is rengeteg pénzt kereset.
És van, akit ez is 100 százalékosan boldoggá tesz.



Egy vereség sosem jó eredmény, de ez bizony nemzetközi szint volt! Curtist két meccs után egy évre eltiltották!